Не може да има пълна изолация на руските спортисти, обяви Томас Бах

Не може да има пълна изолация на руските спортисти, обяви Томас Бах

© ReutersПрезидентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах отново защити предложението да се намери начин спортисти от Русия и Беларус да участват на олимпийските игри в Париж през 2024. На политически форум в Есен той изнесе реч на тема "Олимпийските игри в полето на напрежение между спорт и политика" и обясни, че МОК не може да е рефер в политически спорове.


Бах беше посрещнат от протест на около 200 души, които се бяха събрали пред сградата на Есенската филхармония. Протестиращите пред сградата държаха снимки на бомбардирани спортни съоръжения в Украйна, както и транспаранти с призиви за пълна забрана за спортисти от Русия и Беларус.


"Ако политиката решава кой участва в състезание, тогава спортът и спортистите стават политически инструмент. Невъзможно е спортът да предаде обединяващите си сили. Трябва да сме политически неутрални, но не аполитични. Знаем, че политиката управлява света. Знаем добре, че нашите решения имат политическо отражение и трябва да включим това в мисленето си. Но не трябва да правим грешката да се издигаме до рефери на политически спорове, защото ще бъдем смачкани от тези политически сили", каза Бах.
Протестиращи показаха снимки на бомбардирани спортни обекти в Украйна

© Reuters

Протестиращи показаха снимки на бомбардирани спортни обекти в Украйна


МОК въведе санкции срещу Русия и Беларус след началото на войната в Украйна, но през януари съобщи, че ще се търси начин спортистите от двете страни да участват в олимпийските квалификации на Азия.


Група от 35 държави призова МОК да даде разяснение какво точно визира по неутралност на руските и беларуските спортисти и намекна, че може да бойкотират игрите в Париж. Украйна директно заяви, че ще бойкотира олимпиадата при участие на Русия и Беларус.


"Украйна иска, и това е директен цитат, "пълна изолация на всички руснаци". Ние сме в дилема. Ние съчувстваме, страдаме и разбираме украинците и спортистите от страната. От друга страна, като глобална организация ние имаме отговорност към човешките права и олимпийската харта. И двете не позволяват такава пълна изолация на хора заради паспорт", допълни Бах.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK