Украйна обвини МОК в двойни стандарти заради руските спортисти

В сряда около 200 души посрещнаха с протест президента на МОК Томас Бах на форум в Есен (Германия) и призоваха руските и беларуските спортисти да не участват в игрите

© Reuters

В сряда около 200 души посрещнаха с протест президента на МОК Томас Бах на форум в Есен (Германия) и призоваха руските и беларуските спортисти да не участват в игритеМинистърът на младежта и спорта на Украйна Вадим Гутцайт обвини Международния олимпийски комитет (МОК) в двойни стандарти заради плана спортисти от Русия и Беларус да бъдат допуснати на олимпийските игри в Париж през 2024. МОК съобщи, че ще търси път спортисти от двете държави да участват като неутрални.


"Какво се промени? Нищо не се е променило. МОК първо им забрани да участват, сега се опитват да им позволят. Има определени двойни стандарти", каза Гутцайт, който е президент и на олимпийския комитет на Украйна.


Президентът на МОК Томас Бах няколко пъти заяви, че руските и беларуските спортисти не може да бъдат спрени от участие. Санкциите срещу двете държави ще бъдат обсъдени на заседанието на изпълкома на МОК във вторник в Швейцария.


Олимпийският съвет на Азия подкрепи връщането на руски спортисти
Олимпийският съвет на Азия подкрепи връщането на руски спортисти
Гутцайт заяви, че трябва да има "сериозни критерии" за установяването на неутралността на спортистите, които ще получат право да участват.


"Не може просто да кажат: "Ние сме за мир" и това е. Ако критериите са много слаби, защо Русия беше наказана миналата година? Ситуацията само се влоши. Все повече украинци са убити и още украински територии са окупирани. Има тревоги за въздушни нападения всеки ден, градовете ни са бомбардирани, убиват още хора. Изобщо не разбираме каква е причината МОК да започне дискусия за вдигане на забраната за руски и беларуски спортисти", каза Гутцайт.


Бах каза, че олимпийските игри не може да предотвратят войните, но може да "решат проблеми като строят мостове".


Гутцайт обаче смята, че е невъзможно политиката и спорта да се разделят: "Ние нямаме живот в Украйна, няма условия за нормални тренировки и за подготовка за олимпийските игри. В същото време руснаците имат всички условия за тренировки и състезания. Те спят през нощта, ние не."


МОК посъветва британското правителство да уважава автономията на спорта
МОК посъветва британското правителство да уважава автономията на спорта

Въпреки че МОК иска връщането на спортисти от Русия и Беларус като неутрални, решението за това остава на международните федерации в отделните спортове.


В четвъртък Световната атлетика съобщи, че забраната за атлети от двете държави остават. Вдигнато беше само наказанието на Русия за системните допинг нарушения, но руските атлети нямат право да участват в международни състезания заради войната. Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу заяви, че действията на Русия в последната година само са "втвърдили неговата решителност".


"Искам да благодаря на Себастиан Коу и целия борд на Световната атлетика за подкрепата, разбирането и солидарността с нас не само на думи, но и с действия", каза Гутцайт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK