Сто дни след световното: хиляди мигранти в Катар са без работа и на ръба на мизерията


Само 100 дни след финала на световното първенство по футбол в Катар работниците мигранти са изправени пред мизерия въпреки обещанията за реформи в областта на човешките права. "Гардиън" разказа за съдбата на стотици работници от Западна Африка, които помогнаха за изграждането на стадионите за шампионата.
Пред изданието те казват, че са останали без работа. Те са в Катар с т.нар. свободни визи, като могат да влязат в страната, но нямат осигурена работа и трябва сами да си я намерят. Някои едва могат да си позволят да се хранят, докато други са принудени да се молят за помощ на бедните си роднини вкъщи.


"Не съм ял от два дни", казва Абубакар от Гвинея, който не е работил от световното първенство по футбол. "Ирония на съдбата, нали, казва друг. Намираме се в най-богатата страна в света, но молим за пари от Африка."


През декември, в разгара на първенството, хиляди мигранти обявиха, че мечтаят да останат в Катар и да продължат да работят в страната. По-малко от четири месеца по-късно ситуацията е много различна.


Работници от Нигерия съобщават, че са били измамени да платят огромни суми, за да влязат в Катар с карти Hayya - разрешението, необходимо за посещение на страната по време на световната купа.


Некоректни агенти по набиране на персонал в собствената им страна лъжливо им обещават, че картите могат да бъдат превърнати в работни визи при пристигането им. Валидността на картата наскоро беше удължена до 2024 г., но тя може да се използва само за туризъм, което оставя потърпевшите в дълг, без възможност за легална работа и с трудности да се върнат у дома.


Фотогалерия: "Да се насладим на труда си" - работниците и откриването на Катар 2022 >


Катар от години търпи критики заради условията, в които се трудят нископлатените мигранти работници. Бяха отправени и обвинения заради лишаване от заплати, незаконни такси за наемане на работа, наранявания и смърт при изграждането на стадиони и инфраструктура.


Катарските власти и ФИФА многократно обещаваха, че турнирът ще бъде катализатор на промяната, като президентът на ФИФА Джани Инфантино нарече напредъка на страната по отношение на правата на работниците "невероятен". Реалността показва, че работниците мигранти продължават да търпят тежки условия на живот и работа.


Мъж на име Хаким разказва, че е бил измамен да плати 2 милиона нигерийски найра (около 4000 евро), за да получи карта Hayya. Обещанията, че така ще си намери работа обаче се оказват лъжа.


"Вкъщи бях свикнал да се храня редовно, но тук късмет, ако го правя и по веднъж на ден. Звънях на приятели в Нигерия за помощ. Не съм спечелил и един риал, откакто съм в страната. Всички съжаляваме много, че дойдохме."


Работниците със "свободни визи" влизат в страната при местен спонсор, но трябва сами да си намерят работа. Схемата е незаконна, но изключително доходоносна за спонсорите, които осигуряват визите, и за агентите в страните, изпращащи работна ръка. Те набират млади мъже, отчаяни от липсата на работа. Тъй като работните места не съществуват, визата, а оттам и правото на работниците да останат в страната, всъщност са незаконни.


Много от засегнатите работници идват от Западна Африка - по-специално от Гана, Нигерия, Сиера Леоне, Гвинея и Нигер - и всички те са пристигнали с дългове, тъй като са платили огромни суми за визите.


Стадионът с послание, който българи "построиха" за световното в Катар
Стадионът с послание, който българи "построиха" за световното в Катар

Първоначално обещанията към тях са, че като сами договарят условията си, могат да си осигурят по-високи заплати. Несигурността обаче е голяма, а трудности се усетиха още в навечерието на първенството. Някои големи проекти бяха спрени, а след края на турнира пазарът се е сринал.


"В момента наистина няма работа тук, никой не набира работници", казва един от потърпевшите с голям опит в строителството.


На практика мигрантите са в капан, не могат да оцелеят без работа, но не желаят да се върнат у дома, преди да са изплатили дълговете си. Някои от работниците не спазват имиграционните правила на Катар, често защото не могат да си позволят да подновят визата си или да платят за лична карта, която се изисква за легална работа, и така живеят под постоянната заплаха от арест и депортиране.


Засега катарското правителство не вижда толкова големи проблеми.


"Работниците, които са влезли в Катар с безплатни визи и са изправени пред трудности, се насърчават да потърсят незабавно помощ от Министерството на труда за разрешаване на ситуацията", казва говорител.


"Наследството от Световната купа през 2022 г. върху пазара на труда в Катар е ясно за всички. Стотици хиляди работници са се възползвали от реформите, като премахването на разрешителните за напускане и свободата за смяна на работата, въвеждането на първата недискриминационна минимална работна заплата в региона, подобрените стандарти за здраве и безопасност и по-добрия достъп до правосъдие."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK