Експерт към ООН предложи руски войници да участват на олимпийските игри

Експерт към ООН предложи руски войници да участват на олимпийските игри

© LAP.BGЕксперт на Организацията на обединените нации (ООН) предизвика възмущение с твърдението си, че на руските войници, които са се сражавали в Украйна, трябва да бъде разрешено да се състезават на олимпийските игри в Париж през 2024 г. Александра Ксантаки, която докладва към ООН за културните права, направи това изказване на среща на Международния олимпийски комитет (МОК).


Тя разгневи украинските спортисти като заяви, че само на руснаци, замесени пряко в престъпления срещу човечеството или пропаганда на война, трябва да бъде забранено да участват в международния спорт.


"Не мисля, че има смисъл да изключваме всички руски войници и всички руски военни", каза Ксантаки пред представители на спортистите от повечето от 206-те национални олимпийски комитети. "Това е дискриминационно, защото имаше много други спортисти от други държави в активни военни операции и те никога не са били изключвани."
"Всеки спортист обаче трябва да бъде изключен, ако бъде признат за виновен за жестокост, за сериозни нарушения на човешките права по време на война, включително престъпления срещу човечеството и геноцид. А също така те могат да бъдат изключени, ако бъдат признати за виновни за пропаганда на война, но на индивидуална основа."


Изказването на Ксантаки идва в момент, в който се водят големи спорове дали руски спортисти трябва да бъдат допуснати до участие в Париж. Повече от 30 държави се обявиха против, докато МОК смята, че не може да има пълна изолация за руснаци.


Украинският състезател по скелетон Владислав Гераскевич, който е присъствал на разговора, заяви: "Нейните коментари звучаха доста налудничаво. И от въпросите, които получи, стана ясно, че много други хора са шокирани от това, че тя се застъпва за начин руснаците да се състезават въпреки незаконната си война."


Хераскевич, който миналата година на зимните олимпийски игри преди нахлуването в страната му издигна плакат с надпис "Без война в Украйна", каза, че познанията на Ксантаки за спорта също изглеждат ограничени.


Към момента спортисти от Русия и Беларус са извадени от международни състезания. Наскоро обаче беше взето решение те да могат да участват на Азиатските игри, което им отваря вратата към класиране за Париж 2024.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK