МОК препоръча пускане на руски спортисти, но ще мисли за Париж 2024 (обновена)

МОК препоръча пускане на руски спортисти, но ще мисли за Париж 2024 (обновена)

© ReutersМеждународният олимпийски комитет (МОК) публикува препоръка руските и беларуските спортисти да бъдат допуснати до участие в състезания като неутрални. Изпълкомът на МОК обаче уточни, че тепърва ще взима решения за олимпийските игри в Париж през 2024.


Препоръката важи само за индивидуални спортисти, но не и за отбори. В нея се подчертава, че спортисти или хора от екипа им, които подкрепят войната в Украйна или имат договори с армията, не трябва да бъдат допускани до участие.


За летните олимпийски игри в Париж, както и зимните в Милано и Кортина д'Ампецо през 2026, от МОК обявиха, че ще вземат решение "в подходящото време".
По-рано президентът на МОК Томас Бах защити отново плановете за допускане на спортисти от Русия и Беларус до участие на олимпийските игри в Париж през 2024. Според него вече има спортове, които са пример, че руските и беларуските спортисти може да се състезават с останалите въпреки войната в Украйна.


МОК първоначално санкционира двете държави през 2022 г., но в началото на тази година обяви планове за допускането на спортисти като неутрални. Това вероятно ще се случи през квалификациите в Азия.


"Участието на спортисти с руски и беларуски паспорти в международни състезания работи. Виждаме го почти всеки ден в редица спортове, най-вече в тениса, но и в колоезденето и в тениса на маса. Виждаме го в хокея на лед, в хандбала, във футбола и в други лиги в САЩ, както и в Европа и на други континенти. В нито едно състезания няма инциденти, свързани със сигурността", каза Бах на откриването на заседанието на изпълкома на МОК в Лозана.


Той обясни, че държавите, на чиито територии се провеждат състезанията, издават визи на спортистите от Русия и Беларус с "малки изключения", а някои страни издават и разрешителни за работа.


Експерт към ООН предложи руски войници да участват на олимпийските игри
Експерт към ООН предложи руски войници да участват на олимпийските игри

Във вторник 318 фехтовачи, 286 от които активни, написаха писмо до Бах и МОК, като призоваха да преосмислят решението за връщането на спортисти от двете държави. Международната федерация по фехтовка (FIE) прие решението на извънреден конгрес на 10 март.


"С пълно пренебрежение на гласовете на спортистите върнахте Русия и Беларус в състезания. Призоваваме ви в качеството ви на лидер на МОК да поддържате препоръчаното от вас спиране на руската и беларуската федерации по фехтовка и техните национални олимпийски комитети и да гарантирате, че FIE се придържа към вашите насоки", се казва в писмото.


Организацията на германските спортисти също призова МОК да задържи забраната до края на войната.


През изпълкома на МОК Бах заяви отново, че политиката и спорта не трябва да се смесват, и допълни: "Няма как да излезем с решение, което да задоволява всички. Ще трябва да живеем с това."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK