Украинска тенисистка се обяви против връщането на руските спортисти

Украинска тенисистка се обяви против връщането на руските спортисти

© ReutersПредседателят на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах не е прав, като твърди, че руските и беларуските спортисти могат да се върнат на международни състезания, тъй като те вече се състезават без проблеми в някои спортове, заяви в сряда украинската тенисистка Марта Костюк.


Преди дни от МОК обявиха, че руски състезатели ще могат да участват в различни прояви под неутрален флаг. Крайно решение за олимпийските игри в Париж 2024 предстои да бъде взето.


До момента Русия и Беларус търпяха санкции заради войната в Украйна.
Бах използва примера с победата на Костюк на турнира на WTA в Остин над рускинята Варвара Грачева на финала по-рано този месец. Така той затвърди тезата си от вторник, че руснаците вече се състезават без проблеми в някои спортове.


"Моят мач беше даден за пример от Томас Бах", каза Костюк в конферентен разговор с олимпийски шампиони и други международни спортисти, които се противопоставят на повторното приемане на Русия и Беларус.


"В нашия спорт имаме система за класиране. Ако не участвам, ще загубя класирането си и кариерата ми ще приключи", добавя 38-ата в световната ранглиста.


След победата си тя пренебрегна съперничката си, отказвайки да стисне ръката на рускинята.


"Много се говори и исках да кажа от себе си, че не сме го правили публично, но през последната година се борим да изключим руснаците и беларусите от нашия спорт", каза тя. "За съжаление ние не сме независими играчи. Работим за организациите на WTA и ATP и нямаме много власт да правим промени."


Друга украинска тенисистка, Леся Цуренко, заяви, че всеки мач срещу руснаци или беларуси е изпитание.


"Всеки път, когато играем срещу тях, това е етичен конфликт, каза Цуренко. Това ми влияеше така, че имах нещо като пристъпи на паника."


Въпреки това МОК издаде насоки, които да позволят завръщането им в световния спорт. Като причина за решението организацията посочи загрижеността за човешките права на руските спортисти и настоящото участие на руснаци и беларуси в някои спортове.


Те ще правят това като неутрални спортисти, без знаме, емблема или химн.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK