Висшата лига затяга проверката на желаещи да придобият клубове

Висшата лига затяга проверката на желаещи да придобият клубове

© Reuters



Висшата лига обяви, че затяга проверката на собствениците и директорите на клубове. Това става факт с с ново правило, забраняващо участието на лица, за които е установено, че са извършили нарушения на правата на човека.


Промените, които влизат в сила незабавно, бяха одобрени единодушно от клубовете от Висшата лига на Англия на събрание на акционерите.


Всичко това става в момент, когато се очаква продажба на "Манчестър юнайтед". Един от кандидатите е от Катар, държава която постоянно е обвинявана в нарушаване правата на човека.




Консорциум, ръководен от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (ПИФ), придоби "Нюкасъл" през 2021 г. след уверенията на саудитското правителство, че няма да има контрол върху североизточния клуб.


"Амнести интернешънъл" нарече поглъщането "явен опит на саудитските власти да измият със спорт ужасяващата си история в областта на човешките права с блясъка на футбола от най-висока класа". Наскоро организацията призова сделката да бъде прегледана, тъй като директорът на клуба беше представен като министър в правителството на Саудитска Арабия.


Според правилата, приети от Висшата лига главните изпълнителни директори ще бъдат включени в обхвата на теста, заедно с ново понятие за "съответните подписали страни".


Също така ще се проверява дали лица или дружества са обект на правителствени санкции.


Висшата лига обеща по-голяма яснота и прозрачност, като въведе и ново правомощие "да спира желаещите да станат директори, когато срещу тях се води разследване за поведение, което би довело до дисквалификация, ако бъде доказано".


Срещата на акционерите се очакваше с голям интерес и поради друг въпрос, който включваше обсъждане на забраната за реклама на хазартни компании върху предната част на екипите на отборите.


Забраната на хазартната реклама се обсъжда още през 2021 г. Британското правителство започна да разглежда промени в Закона за хазарта от 2005 г.


Още преди срещата се заговори, че гласуването може да бъде отложено за следващото събиране през юни след края на настоящия сезон. Много клубове обаче бяха готови да подкрепят идеята веднага, стига да бъде включен 3-годишен преходен период.


От настоящите 20 клуба във Висшата лига осем имат реклама на букмейкър на гърдите. Договорите на някои от клубовете обаче изтичат в края на сезона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK