Инвестициите в спортни технологии са достигнали 90 млрд. долара през 2022 г.

Инвестициите в спортни технологии са достигнали 90 млрд. долара през 2022 г.

© ReutersПрез миналата година глобалният пазар на спортни технологии е генерирал 90 милиарда долара в стойност на разкрити сделки от над 1000 партньорства. Това показва доклад на Drake Star Partners за глобалните спортни технологии за 2022 г.


Проучването анализира сливанията и придобиванията, финансирането и активността на публичния пазар през годината. Пазарът на сливания и придобивания генерира 78.3 млрд. долара стойност на сделките, отбелязвайки 70-процентно увеличение на годишна база.


До голяма степен това се дължи на предложеното от "Майкрософт" придобиване на Activision на стойност 68.7 млрд. долара.
Най-активните пазари в областта на сливанията и придобиванията са били фентъзи спортовете, електронните спортове, както и хазартът.


Проучването заключва още, че въпреки значителната динамика в сферата на спортните технологии е имало и опасения, че стартиращите и други компании ще се затруднят да привличат инвестиции предвид по-широките макроикономически предизвикателства, включително повишаването на лихвените проценти. Големите технологични компании не останаха защитени срещу тези предизвикателства, за което свидетелстват няколко значителни кръга на съкращения.


"Бързоразвиващият се пазар на спортни технологии стана свидетел на рекордна консолидация през 2022 г. и на много силен приток на инвестиции в частни компании", коментира Мохит Парек, директор в Drake Star Partners.


"Очакваме 2023 г. да бъде още една година на силна консолидация и нарастващи инвестиции в екосистемата на спортните технологии, тъй като стратегическите и финансовите инвеститори и купувачи продължават да бъдат силно амбициозни в придобиването на активи и има голям резерв от съществуващ, както и свеж капитал, който е на разположение за разгръщане в областта на спортните технологии."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK