Футбол и вот: защо в България няма мачове по време на избори

Футбол и вот: защо в България няма мачове по време на избори

© LAP.BGПредизборни дебати, студиа и анализи - това обикновено включва седмицата около вота до самия ден на избори. В България те предстоят на 2 април, като са петите парламентарни в рамките на две години. Замисляли сте се обаче, че когато има избори, то футбол в България не се играе.


Защо?


Българският футбол е една от сферите, която е пряко свързана с изборите и тогава двубои от двете професионални групи не се играят (Първа и Втора лига).
В настоящата ситуация това води до по-голяма принудителна пауза за отборите, които често се оплакват, че и без това играят в много непостоянен ритъм. Изборите се падат точно след паузата за националните отбори и така при някои клубни тимове се получава голямо прекъсване. В момента за някои отбори паузата е точно 20 дни без състезателни мачове - последният двубой на "Левски" беше на 19 март, като следващият мач на сините в първенството е на 8 април.


При други отбори паузата е по-малка, като те продължават в Купата на България. Там четвъртфиналите ще се проведат между 3 и 5 април - веднага след изборите.


Преди самия вот обаче ще се играят само мачове от Втора лига, като пълният кръг от 9 срещи предстои днес. Тези от елитното ниво обаче не могат да бъдат вместени в един ден, тъй като според договора с "Футбол про медия" (собственик на телевизионните права) всички мачове от Първа лига се излъчват.


Защо не се играе по време на избори


"От страна на МВР има постъпило искане за отлагане на двубоите от футболното първенство в изборни дни, с което БФС се съобразява", отговориха от Българския футболен съюз (БФС) на въпрос на "Дневник" как се процедира при избори.


В последните две години те зачестиха, като единствено изборите за 46-то народно събрание не повлияха на футболния календар, тъй като бяха през юли 2021 г.


Практиката е мачовете да се отлагат с искане на Министерството на вътрешните работи (МВР). Целта, с която се отменят насрочени за изборния ден срещи, е да може полицията да обезпечи достатъчно ефективно целия изборен процес и да не се разпръскват сили и за охрана на мачове, обясниха от МВР пред "Дневник".


Футбол и вот: защо в България няма мачове по време на избори

© LAP.BG


"Целта е да можем да съсредоточим всичките налични ресурси в изборния ден - не само охраната на секциите и транспортирането на бюлетините, но и продължават акции и операции по сигнали за купуване на гласове", обясниха още от ведомството.


Тази година обаче от МВР не са изпращали писмо до БФС, тъй като за 2 април не е имало планирани срещи.


Обикновено се отменят мачове само в неделния ден, в който се провеждат изборите, но някои общини в страната избягват провеждането на мачове и в съботния ден преди изборите, за да спазват "сухия режим", по време на който употребата на алкохолни напитки, включително и бира на стадиона, са забранени.


Тук идва логичният въпрос може ли все пак мачове да се играят, след като много клубове ползват частна охрана.


Футбол и вот: защо в България няма мачове по време на избори

© LAP.BG


"Те осигуряват опазването на реда само в рамките на спортното съоръжение - уточняват от МВР и добавят. - Отговорността за опазването на обществения ред преди, по време и след футболните двубои в периметъра около спортните съоръжения е изцяло отговорност на държавните органи. Именно поради тази причина няма как да се провеждат футболни двубои без участието на МВР".


Изборите и останалите първенства


Обикновено големите футболни първенства в Европа или други спортни събития не са повлияни от изборите в страните. Едно от изключенията е Великобритания, където изборите се провеждат в четвъртък, ден в който много рядко има мачове.


В Испания имаше парламентарни избори през 2019 г., като те се проведоха на 10 ноември. Тогава имаше пълен кръг в Ла Лига с четири мача в събота (9 ноември) и пет в самия ден на изборите. Обичайно това често води проблеми за някои местни футболисти, тъй като в страната притежателите на паспорт подлежат на призоваване да работят в избирателни секции в деня на изборите, за което получават заплащане от 65 евро и са длъжни да се явят, освен ако не представят обстоятелства, които ги възпрепятстват.


Футбол и вот: защо в България няма мачове по време на избори

© Reuters


Често обаче футболистите са освобождавани, ако отборът им има мач в същия ден.


Последните федерални избори в Германия се проведоха през септември 2021 г., като тогава съвпаднаха и с кръг в Бундеслигата, който също се изигра без проблеми. Традиционно в германското първенство повечето срещи са в събота, като само два бяха в самия ден на изборите.


Мачове не се отлагат и във Франция, като при последните президентски избори през април 2022 г. кръгове имаше и на двата тура (10 и 24 април). Единственото голямо спортно събитие, което беше засегнато тогава в страната беше колоездачната класика Париж-Рубе, преместена от 10 за 17 април.


А как е на Балканите


Малко по-различно е на Балканския полуостров. В Сърбия от години мачове не се организират в самия ден на изборите, като така беше на 3 април 2022 г. Отборите в местното първенство играха срещите си на 1, 2 и 4 април.


При последните избори в Румъния, проведени през май 2019 г., нямаше никакви проблеми да се играят и мачове. Те съвпаднаха с края на сезона, когато трябваше да се играят срещи от долната половина в Лига 1.


В Гърция последните избори през 2019 г. съвпаднаха с лятната пауза, но през 2015 г. мачовете бяха преместени от уикенда (20 септември, когато трябваше да има мачове), за делничните дни след това.


Вотът в Турция предстои на 14 май, като във въпросния ден има насрочени мачове от Суперлигата на страната. Предишните два избора през 2014 и 2018 г. съвпаднаха с лятната пауза в шампионата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK