Проектът "Формула 1 в България" зацикли за държавна подкрепа

Богдан Николов<br />

© Асен Тонев

Богдан НиколовЛансираният проект за строеж на писта, която да е пригодна за домакинство на Формула 1, спря на ниво гаранции от държавата.


Президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов твърди, че всичко е готово за започването на строежа и остава само министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков да одобри и подпише проекта. Министърът твърди, че ситуацията не е толкова напреднала.


"Плановете вече са готови, премиерът Бойко Борисов има пълно доверие на Нейков и му предостави отговорността по финализирането. Сега очакваме само подписа му", обясни Николов.
"Подписът на Нейков върху документите е единственото условие пред България за приемането на кръг от Формула 1. Това е една лесна и елементарна крачка", смята и председателят на организационния комитет за Гран при на България Румен Петков.


Министърът отрече подготовката за строеж на съоръжението да е в толкова напреднала фаза.


"Ситуацията съвсем не е стигнала до последен подпис, каза Нейков пред "Дневник". Държавата участва със земята, но по-важно е как ще се включи частният инвеститор, банките и спонсорите и доколко ще бъдат убедени да финансират проекта в тази криза."


Свилен Нейков<br />

© Асен Тонев

Свилен Нейков


Богдан Николов твърди, че в договора не става въпрос за държавни гаранции, макар че по информация на "Дневник" това е задължително условие за придвижване на проекта.


"Нищо не искам от държавата и правителството. България трябва да даде съгласието си и да подпише договора в лицето на министър Нейков. Аз, Пешо или Тошо не можем да подписваме нищо, коментира той. Не трябват никакви държавни гаранции. Това е публично-частно партньорство – едни хора ще построят пистата и ще я стопанисват. Държавата няма участие."


Президентът на мотоциклетната федерация съобщи, че единият от акционерите е Корпоративна търговска банка. "Да, Цветан Василев (председател на надзорния съвет) е част от преговарящите. Все пак е част от акционерите", добави той.


Трасето на софийското летище Доброславци, което се планира да домакинства световните шампионати във Формула 1 и MotoGР, все още няма направена първа копка, въпреки че строежът отдавна трябваше да е започнал.


Според подписания в началото на годината предварителен договор с MotoGP съоръжението трябва да е завършено до 31 януари 2011 г.


На 22 октомври по думите на Николов е имало среща между инвеститорите в проекта и неуточнени представители на държавата. "Не зная какво е станало на нея, не съм присъствал. Получихме нов договор за Формула 1, който е много добър както за нас, така и за Бърни Екълстоун", обясни Николов.


"Строежът на такава писта в условията на криза ще повлияе изключително благотворно на българската икономика от гледна точка на перспективите. Това е шанс за правителството да влезе в историята на България", коментира Румен Петков.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Главбулгаркрадене
  *****
  Весело

  "Строежът на такава писта в условията на криза ще повлияе изключително благотворно на българската икономическа мафия от гледна точка на продължаване на кражбите. Това е шанс за вашите фирми за крадат от България", коментира председател на организационния комитет за Гран при на България Руменчо Пикльото.

 2. 2 Профил на 2+2
  *****
  Неутрално

  всички от тоя организационен комитет когато и да ги вкараш в затвора, все ще е късно

 3. 3 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 629 Неутрално

  То е ясно, че тая агитка експроприатори Николов и Петков, не правят нищо със свои пари, а винаги с чужди...ако държавата влезне със земя в проект който е губещ и за който земята очевидно ще се ипотекира, за да се вземе кредит..то след време ще остане без тази земя и с разходите за инфраструктурата.....

 4. 4 Профил на ABV
  *****
  Неутрално

  Проектът "Формула 1 в България" зацикли за държавна подкрепа

  Една хубава новина, благодарим ви, "Дневник" )

 5. 5 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 471 Неутрално

  В момента в който Румен Петков получи каквито и да е пари от държавата, ще видим как той със скоростта на Шумахер ги краде и иска двойно повече вече не за пистата а за тоалетната и като плаши да се изпикае на пистата.

  Попътен вятър в главите!
 6. 6 Профил на bat-plamen
  *****
  Весело

  Абе хора,вие как го виждате в БГ да има старт от Формула 1?!На мене ми звучи като една плоска шега,нещо подобно с вечните мрънканици на Батето,че ние ще правим Зимна Олимпиада....Резултатът ще е подобен ,само приказки,приказки и нищо повече,защото ние нямаме финасови ресурси(справка последния старт от Ф1 в Абу Даби),нито средно статистическия българин може да отдели 120-150 евро за билет,нито съседите са ни платежоспособни(освен гърците)...Аз си задавам въпроса след като Гърция е в пъти по-силна като икономика,защо няма старт от Ф1...?

 7. 7 Профил на мистър без портфейл
  *****
  Неутрално

  Един напълно резонен въпрос имам.
  Колко ще струва проекта?

 8. 8 Профил на Шаро
  *****
  Весело

  "– едни хора ще построят пистата и ще я стопанисват"

  Едни хора

  Ей палячовци стига сте ни разсмивали, пак искате да крадете.

 9. 9 Профил на aa, jasno
  *****
  Неутрално

  значи пак ще се точи , а казваха че щяло да е изцяло от частни инвеститори....

 10. 10 Профил на Филия
  *****
  Неутрално

  Подписът на Нейков върху документите е единственото условие пред България за приемането на кръг от Формула 1. Това е една лесна и елементарна крачка", смята и председателят на организационния комитет за Гран при на България Румен Петков.

  На този човек Румен Петков всичко му е лесно и елементарнo! И сигурно е така. Няма ли тази държава най-накрая поне малко да го затрудни в начинаниятат му които до едно са съмнителни, ако не откровено криминални!?

 11. 11 Профил на бурен смех
  *****
  Неутрално

  Писта за Ф-1 в България.................. бурен смех. Нали сме в криза - нема от къде да крадете а? АБЕ ЕДИН ЗАВОД ЗА БОКЛУЦИ НЕМА А ПИСТА ЗА Ф-1 ЩЕ МИ СТРОЯТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 12. 12 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Предлагам на гумен петков да се ударят 20 тояги на голо, като подстрекател, а на машата богдан крадливов-50 тояги и "проектът" да приключва! Ако не се откажат-да ги вкарат в затвора!Или по-точно в лудницата!

 13. 13 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Предлагам на гумен петков да се ударят 20 тояги на голо, като подстрекател, а на машата богдан крадливов-50 тояги и "проектът" да приключва! Ако не се откажат-да ги вкарат в затвора!Или по-точно в лудницата!

 14. 14 Профил на Даниел Кирков
  Даниел Кирков
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Просто Румен и сие след последното състезание в Абу Даби се размечтаха как стопанисват хотела до пистата а някоя кака им прави вятър.
  То нали имаше безуспешни опити в Пловдив да правят водна формула - затова Нейков не е толкова ентусиазиран.
  Че то АЕЦ-а звучи надеждно на фона на формулата бре!

  Always look on the bright side of life.
 15. 15 Профил на Pitanka
  *****
  Неутрално

  О чудя се и аз какъв проект да измисля, че и аз да получа държавна подкрепа.
  Мисля си за площадка за космически кораби. Модерно, перспективно и ще постави България сред нациите, които изследват и овладяват космоса.
  Значи, аз ще построя площадката (с държавни пари, защото това е в полза на цялото общество) и после ще я поддържам срещу скромна такса. Държавата единствено трябва да търси космически кораби, които да излитат и да кацат. А и трябва да осигури терена.

 16. 16 Профил на MILKO
  *****
  Весело

  До коментар [#15] от "Pitanka":

  НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ПРЕДВИДИШ ПОВЕЧЕ МЯСТО ЗА ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ, ТОГАВА ЩЕ СТАНЕ

 17. 17 Профил на Музар
  *****
  Весело

  До коментар [#15] от "Pitanka":

  Велика идея, Питанка! Включвам се в рекламирането й!
  България - световен космодрум!
  Българите - нация космическа!

  Колко му е да го спретнем като обществен проект!

 18. 18 Профил на БСА
  *****
  Неутрално

  Формула 1 в България !
  Ха-ха
  Тия пак са замислили нещо като далаверка !

 19. 19 Профил на 6ahmatist
  *****
  Неутрално

  Изглежда Р.ПЕТКОВ И Б.БОРИСОВ СА ПАРТНЪОРИ щОМ щЕ СТРОЯТ ЗАЕДНО.

 20. 20 Профил на ALL WILL BE
  *****
  Неутрално

  БЪЛНУВАНИЯ НА ДУшЕВНО НЕчИСТОПЛЪТНИ ЛюДЕ.НИТО щЕ ВИ РАЗРЕшАТ НИТО щЕ ВИДИТЕ ПАРИ ОТ чУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ.
  МАГИСТРАЛИТЕ СА СЪщИЯ СЛУчАЙ.

 21. 21 Профил на Kuku
  *****
  Неутрално

  Щом България ще участва във F1 - лека и пръст на формулката. Тя и без туй здраватя я е закъсала. Малко двусмислено стана - ама и в двата смисъла си е верно.

 22. 22 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ама недейте така! Ние писта за Ф1 си имаме в София - нарича се Голям Софийски Хадронен Колайдер, по известен в кратце като Околомръсното.
  Състезанията са всеки ден между 17:00 до 21:00 в петък и събота вечер до 2:00, спечелилите получават правото да се приберат в къщи, за загубилите - безплатен диспансер или общинско погребение.
  Формула 1 - пфу. Игрички за префърцунени западняци.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 23. 23 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  У нас ситуацията е такава:
  идеи много
  и нищо хубаво не става!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 24. 24 Профил на Кибрита
  *****
  Неутрално

  Зацикли, защото това е един проект с участието на "Запалката", чиято партия изпадна в немилост.

 25. 25 Профил на ххх
  *****
  Весело

  Ситуацията много ми напомня един виц от началото на 90-те:

  Срещат се двама "бизнесмени" и след дълги пазарлъци се договарят единият да достави, а другият да купи от него един вагон с гвоздеи. Стискат си ръцете и хукват в различни посоки - единият да търси отнякъде вагон с гвоздеи, а другият - пари за плащането на вагона с гвоздеи......

  Не че не ми се гледа Формула 1 на живо в България, но точно тия двамата мошеници няма как да го организират.

 26. 26 Профил на Стефан Генов
  Стефан Генов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сигурно е, че няма в Европа друга страна с такава пътна инфра структора, като България. Защо толкова години не се намери някой да инвестира в превръщането ѝ в европейска, а сега си приказваме бабини дивитини за писта за Формула 1. Много ще ми бъде интересно да видя сметките за това как и за колко години могат да се върнат инвестициите по този "проект". Да не говориме, че като се погледне само, кой е водещя от Българска страна и е достатачно да бъде отблъснат всеки сериозен инвеститор.

  Стефан Генов
 27. 27 Профил на Чукча
  *****
  Неутрално

  Ха, ха, ха!!!

  Магистрала "Тракия" зацикли за "държавни гаранции" (разбирай за ДЪРЖАВНО ФИНАНСИРАНЕ!!!)
  Магистрала "Струма" зацикли...
  Бургас-Александропулос зацикли...
  Южен поток зацикли...
  Аец "Белене" зацикли...

  Ало-о-о!!!
  Комунета-а-а-а!!!
  КРАЙ НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА-А-А-А!!!

  Щом като искате да сте "бизнесмени" - ФИНАНСИРАЙТЕ СЕ ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЖОБОВЕ-Е-Е !!!

 28. 28 Профил на svoi
  *****
  Неутрално

  Хубаво да има ама не народа да я строи и да осигорява средствата за ФИА и победителита а някой да прибират парите от билети,реклами и телевизиони права затова че е собственик на чужд гръб а тези двамата достатачно са откраднали да купят терен и да посстроят пистата ама не им изнася.

 29. 29 Профил на КОСМОНАВТ
  *****
  Весело

  ПИКЛЬОТО и КРАДЕЦА!? БИЗНЕС, А! Абе айде дайте им нейде нещо теренче да похарчат парите и ... да помогнат със загубването им на икономиката ни де!
  Тоя Р5 преди година, май, открива с едни ВЯТЪРНА ЦЕНТРАЛА!??
  Сега може и писта.
  А утре ... и космодрум, да! Ама дайте ВЪЗМОЖНОСТ НА ОПОНЕНТИТЕ МУ В ПРЕСТЪПНАТА ИМ ПАРТИЯ, да му построят ракетата. Хахахахаа! И айдеее... )8->>>

 30. 30 Профил на maxa
  *****
  Неутрално

  На гол тумбак чифте пищови!!!Това да не вие Станишката да се включва в такива инициативи като Олимпиада 2014 и Масово строене на голф игрища!!

 31. 31 Профил на magaluf
  magaluf
  Рейтинг: Неутрално

  този николов е много интерсен тип щом като нищо не иска от държавата защо трябва да му се подписва. явно предишните са му обещали нещо, не казва всичко той

 32. 32 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Само трасе на формулата липсва на България.За процеса на построяване не ми се говори, но ще струва три пъти повече от истинската стойност. Три месеца след откриването цялото ще е на традиционните дупки, циганите ще са откраднали традиционно всички жици и метали, горивото в бокса ще е традиционното менте 85 октана, след всеки посетител традиционно ще се движи джебчия,а пред него- просяк, до него проститутка , на кофите ще има тълпа клошари, чалгата ще дъне здраво и т н

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 33. 33 Профил на kuku
  *****
  Неутрално

  за6то не изхар4ите парите за спортни салони и детски пло6тадки - не за някакви небивалици, от които няма абсол. никаква полза!!!!!!!!

 34. 34 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Ако правителството се поддаде на подобна простотия, ще направи твърде сериозна и запомняща се крачка назад.
  Някой от "инициаторите" дали изобщо си има бегла представа за каква съпътстваща инфраструктура, разчети за разходи, поддържане,квалификация,технически ресурс итн итн се изискват за Ф1-писта? Дори не става въпрос само за началните инвестиции.
  То изобщо не е същото като единият да осигури за федерацията на приятеля си милиони от излишъка на държ.бюджет , а той пък да го разходи до Монако
  Проект за кръг от Ф1 на писта в Бг ще бъде мегаломански и абсолютно губещ .
  Да вярваме че в правителството няма да се намерят лапнишарани да подарят държавна земя и финансова инжекция за инфраструктура за частните интереси на другарите Р.Петков и Б.Николов

 35. 35 Профил на neo_6120
  *****
  Неутрално

  Тия тъпанари кога ще разберат, че във F1 се въртят най-големите пари, а те се дърпат заради некви си подписи. За построяването на такова съоръжение се говори за 7,8 цифрени суми, но се избиват за около 5 години.

 36. 36 Профил на no name
  *****
  Неутрално

  Крайно време е Бойко да им издърпа чергата изпод краката.
  Ако държавата се намеси под каквато и да е форма в това наичнание, ще е не по-малко престъпление от тези, които в момента развяват пред очите ни. Който иска писта - да намери пари и да си строи. На Бърни му е все едно държавна ли е пистата или частна.
  Това, че ще има писта, НЕ означава, че ще има кръг от Ф1. Бърни измества бизнеса към Азия и това е процес, който ще се задълбочи, съдейки от последните му интервюта. Освен за да се усвоят едни пари, за нищо друго не трябва тази писта.

 37. 37 Профил на fen
  *****
  Любопитно

  До # 35 и кое те кара да си мислиш , че една загубила много пари от F-1 Белгия не знае как да си оближе пръстите от тези пари . А , като си толкова разбиращ и дащен , защо не ми гарантиращ един заем от само 10.000.000 $ със собственните си пари и имущество ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK