Тодор Христов: Ще караме в рали "Дакар" и догодина

Тодор Христов при старта на "Дакар"

© Associated Press

Тодор Христов при старта на "Дакар"Задължително и през следващата година ще участваме в рали "Дакар", заяви след завръщането си в България Тодор Христов, единият от първите български участници в състезанието.


Той отпадна на 37 км преди финала на шестия етап заради три счупени ребра и натъртвания на гръбнака, получени при падане. След инцидента и въпреки нараняванията си Христов продължи да кара, но затъна с четириколката си в дюна и получи спазми, които го принудиха да се откаже.


"Видяхме, че дяволът не е толкова черен, заяви българинът за ТВ7. - За съжаление прегоряхме малко преди старта от притеснение от неизвестното. Нямах ден без проблем и финиширането ми костваше страшно много усилия. "Дакар" е енергиен вампир".
Христов беше категоричен, че ще се бори да стартира в най-тежкия офроуд рали маратон и през 2012 г. "Задължително ще има второ участие. Отговорността, че сме първите и желанието да се представим добре, много ме притесняваше. Напрежението беше много голямо, но сега можем да бъдем по-спокойни и вече знаем много от нещата. Със сигурност следващото ни участие не само ще го има, но и в него ще се представим по-добре. Вярвам в екипа, защото видяхме вече как са нещата отблизо", каза Христов.


След пристигането си той поздрави и благодари за подкрепата на потребителите в популярния форум на offroad-bulgaria.com, които доброволно събраха близо 30 000 лева за българското участие в "Дакар".


"Съжалявам и се извинявам на всички българи, че не успях да завърша, написа Христов. - Много ми е тежко и ме боли... Малко ми трябваше, но... Объркано ми е още. "Дакар" наистина е върхът на офроуда, това е нещото, което ти спира дъха от вълнение, от притеснение (особено когато си за първи път), мисълта, че си сред най-добрите на планетата, те побърква, опиянява и задължава".


"Радвам се, че и нашата малка България най-после се записа на световната сцена и вече пътят е проправен и ще е по-лесно за следващото ми (ни) участие, а защо не и на други българи и в други класове", добави Христов.


Другият българин в "Дакар" Петър Ценков продължава участието си в тежката надпревара. След деветия етап той се движи на 13-а позиция във временното класиране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK