Руска компания придоби Световния рали шампионат

Руска компания придоби Световния рали шампионат

© Associated Press
Сделката трябва да осигури бъдещето на WRC

Промотърът на Световния рали шампионат (WRC) North One Sport вече е собственост на руския консорциум за спортен маркетинг Convers Sports Initiatives (CSI). Сделката ще осигури бъдещето на спорта с вливането на свежи инвестиции, след като компанията майка North One Television (NOT) понася финансови загуби, откакто придоби правата на спорта през 2007 г. срещу 300 млн. щатски долара.


През 2009 г. NOS пое управлението на търговските и медийните права на шампионата до 2020 г., като държи и правата за разпространение на още няколко популярни състезания (Isle of Man TT, Velux 5 Oceans Race, Clipper Round, World yacht race).
CSI е базирана в Лондон и се оглавява от руския милиардер Владимир Антонов, а NOT ще продължи да предава всички продукции за WRC. "С придобиването на NOS CSI започва да пише нова страница от историята на WRC, заяви Антонов. Екипът ни ще използва всички възможни средства, за да продължи да радва феновете с едно от най-добрите състезателни предизвикателства в света и да превърнем спорта в нещо още по-специално."


Милиардерът притежава акции в автомобилните производители "Спайкър" и "Сааб", а основните му дейности са в предприемачеството и банковите дела. Руснакът е в съвета на директорите на "Финаста груп", Инвестбанк, Conversbank Financial Group и литовската банка Snoras, която през 2010 г. отпусна кредит на "Рено" във Формула 1. CSI има участие в хокейния отбор "Спартак" (Москва), турнири по голф, поло и автомобилни GT серии, а наскоро беше свързана с купуването на английския първодивизионен клуб "Портсмут".


Антонов обясни, че компанията му планира да инвестира значителни средства за популяризирането на WRC по света и повишаване качеството на състезанията до нови нива. В бъдеще компанията ще работи с ФИА и други ключови акционери. "В дългосрочен план това ще е от полза за всички - както за зрителите, така и за производителите, отборите и пилотите. Ще направим всичко необходимо да оползотворим тази възможност и да оставим своята следа в световната история на моторните спортове", добави 35-годишният Антонов.


На този етап в структурата на NOS и организацията на шампионата не се предвиждат сериозни промени. "С тези допълнителни финансови средства, познанието и опита на CSI сега ще сме в по-добра позиция от всякога да изведем WRC напред", заяви изпълнителният директор на NOS Саймън Лонг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK