ФИФА отиде на съд за 870 млн. евро

Делото на "Шарлероа" и Г14 може да обърне стандартите във футбола

Президентът на международната футболна федерация ФИФА Сеп Блатер не иска и да чуе за вариант, при който ръководената от него организация ще трябва да плаща компенсации на клубовете за футболистите, повикани в националните отбори

© Reuters

Президентът на международната футболна федерация ФИФА Сеп Блатер не иска и да чуе за вариант, при който ръководената от него организация ще трябва да плаща компенсации на клубовете за футболистите, повикани в националните отбориОбединението на 18 от най-богатите и най-влиятелни футболни клубове вЕвропа - групата Г14, възнамерява да заведе дело срещу международнатафутболна федерация ФИФА с искане за обезщетение в размер на 860 млн.евро заради императивната разпоредба на световната централа, споредкоято футболистите трябва да бъдат на разположение на националните сиотбори през определен период от годината. Групата се включи като странапо започналото в понеделник дело на белгийския първодивизионен клуб"Шарлероа", който иска 615 955 евро от ФИФА като обезщетение за тежкатаконтузията на мароканския футболист Абделмаджид Олмерс в мач нанационалния отбор на неговата страна срещу Буркина Фасо през ноември2004 г. Според клуба тази контузия е навредила на шансовете на"Шарлероа" в първенството и в турнира за Купата на Белгия. Опитът заизвънсъдебно споразумение в петък пропадна.


Във встъпителната си речв понеделник адвокатът на Г14 Жан-Луи Дюпон заяви, че ФИФА трябва дабъде принудена да компенсира клубовете, лишени от услугите технифутболисти, които са играли за национални отбори и евентуално сапропуснали още мачове на клубния си отбор заради контузии, получени,докато са представлявали страната си. Посочената сума от 860 млн. евротрябва да покрие загубите на 18-те клуба от групата за последните 10години, претърпени заради освобождаване на играчи за мачове нанационални отбори и евентуално последвало тяхно отсъствие от съставитев резултат на получени травми. От ФИФА, които наскоро направиханеуспешен опит да стигнат до компромис с ангажимента да поематразходите за застраховка на играчите по време на тазгодишните световнифинали, поискаха прекратяване на делото, но молбата беше отхвърлена отсъда.


От Г14, която подкрепи и намерението на един от членовете си -"Лион", да заведе подобно дело заради контузията на Ерик Абидал вприятелски мач на френския национален отбор през ноември 2005 г.,настояват и за преразглеждане на правилника на федерацията относностатута и трансферите на играчи, който според тях представлявазлоупотреба с монополно положение и нарушава европейските закони зазащита на конкуренцията и за човешките права. В момента споредразпоредбите на ФИФА клубовете са заплашени от административни ифинансови санкции, ако не пускат футболистите си да участват внационалните тимове на страните си. Според член 37 от същия правилникклуб, който предоставя свой състезател за мачове на национален отбор,няма право на финансова компенсация и сам трябва да плати здравнатазастраховка на футболиста. От Г14 твърдят, че клубовете страдат двойнопри контузии в такива случаи, защото не могат да използват играча и всъщото време трябва да плащат заплатата и лечението му. Според Дюпон енеприемливо ФИФА да генерира 2.5 млрд. приходи от предстоящото световнопървенство в Германия и в същото време клубовете, които са предоставилифутболистите за турнира, да не получат нищо. Г-14 се позовава и наХелзинкския доклад на Европейската комисия от 1999 г., според който"пирамидалната структура на организацията на спорта в Европа давапрактически монопол на спортните федерации".
Като ответници поделото са посочени редица национални футболни асоциации, сред коитообаче не са английската, френската и германската. От съда определихасрок за приключване на делото от 30 до 90 дни, но присъда едва ли щеима преди началото на Мондиал 2006 на 9 юни, а спорът вероятно ще бъдерешен окончателно в Европейския съд в Люксембург. Световните медиикоментират, че при успех на "Шарлероа" делото ще се превърне впрецедент и ще последва лавина от подобни искове срещу ФИФА.Последиците от такова решение може да се сравнят с резултата от делотона белгийския футболист Жан-Марк Босман от 1995 г., след коетофутболистите в Европейския съюз получиха правото свободно да преминаватот един клуб в друг след изтичането на техния договор. Адвокат наБосман в Европейския съд тогава беше именно Дюпон.
ГЛАВНИЯТ МЕНИДЖЪР НА Г-14 Томас Курт (Германия) отречеслуховете, че групата възнамерява да създаде свой турнир, който даконкурира Шампионската лига на УЕФА, но според вицепрезидента на"Барселона" Феран Сориано 18-те клуба искат увеличаване на броя намачовете в лигата, който при настоящия формат без междинни групи намаляот 16 на 12 за финалистите. Промяната трябва да стане факт най-къснопрез 2009 г. Миналата седмица Г-14 публикува своето виждане за 10-теосновни принципа, според които трябва да се развива футболът, като еднаот основните идеи е международните футболни организации да представятна клубовете реално право да участват в процеса на вземане на решения.Накратко принципите са следните:


1. Клубовете са основата нафутбола, като силата на техните търговски марки стимулира растежа иблагосъстоянието на футбола, което налага признаването на техните праваи принос.


2. Футболът трябва да бъде управляван според международните закони, пред които всички страни трябва да бъдат равни.


3.Регулаторните и търговските функции на ръководните организации трябвада бъдат разделени, за да се избегне конфликт на интереси.


4. Прозрачност при разпределянето на фондовете за солидарност, които са натрупани с помощта на клубовете.


5. Право на клубовете да участват директно при вземането на решения от футболните институции и организации.


6.Пропорционално участие на клубовете в разпределянето на приходите оттурнири и права според заслугата им за реализирането на тези приходи.


7.Търговският успех е основна предпоставка за запазване растежа нафутбола и лидерската му позиция като най-популярен спорт в света.


8. Хармонизиране на международния календар чрез договаряне между клубовете и федерациите.


9. Проблемите между играчите и клубовете трябва да бъдат решавани в контекста на европейския социален диалог.


10.Трябва да бъде създаден солидарен механизъм за застраховане наиграчите, който да предпазва клубовете и националните асоциации отразходи при контузии в мачове за националните отбори.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK