Държавата отпуска на ДАМС 21.5 млн. лв. през 2007 г.

Субсидията е с 42% по-висока спрямо 2006 г.

По непотвърдена информация Весела Лечева е поискала за ДАМС 30 млн. лв. от държавния бюджет за 2007 г.

© Цветелина Николаева

По непотвърдена информация Весела Лечева е поискала за ДАМС 30 млн. лв. от държавния бюджет за 2007 г.Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) ще получи от държавния бюджет през 2007 г. малко над 21.5 млн. лв., съобщи източник от ведомството, пожелал анонимност. Сумата е с близо 8.5 млн. по-ниска от тази, която е поискала първоначално Весела Лечева, председател на ДАМС. Сравнение с държавната субсидия за агенцията за настоящата 2006 г., която възлиза на 15.1 млн. лв., показва завишение с 42.45%. Очаква се при предстоящото обсъждането на проектобюджета за 2007 г. да не бъдат коригирани средствата, предвидени за ДАМС.


С отпуснатите държавни пари агенцията трябва да покрие своите разходи по провеждане на политиката си в областта на спорта и социалния туризъм, за подготовка на спортисти от списъка на проектоолимпийския отбор на България за летните игри в Пекин през 2008 г., капиталови разходи за основен ремонт на спортни обекти и т.н.


В проектобюджета за 2007 г. са заложени разходи от 10.6 млн. лв. за физическа култура и спорт по програмите на ДАМС. Увеличението спрямо настоящата 2006 г. в това направление е с 88.8%. В плановете е залегнало и завишение на средствата за финансиране на програмата за предолимпийска подготовка. По нея са предвидени 900 хил. лв., които трябва да бъдат преведени на различните спортни федерации, които биха могли да спечелят квоти за лятната олимпиада в Китай. Друг голям разход на ДАМС през следващата година, залегнал в държавния бюджет, ще бъде финансирането на местните дейности по бюджета на общините. В това направление са предвидени 15.3 млн. лв. за поддръжката и функционирането на детски и специализирани спортни школи, спортни бази, както и за всички други дейности в тази насока.
"В държавния бюджет за 2007 г. са предвидени близо 5 млн. лв. повече за развитието на спорта в страната, лаконично заяви в сряда Весела Лечева. С част от допълнителните средства ще бъде подпомогнато домакинството на страната на световни и европейски спортни форуми, а останалите ще бъдат насочени основно за финансирането на ученическия и студентския спорт."


В четвъртък председателят на ДАМС заминава за Москва, където ще участва в неофициалната среща на европейските спортни министри на 20 и 21 октомври. В руската столица са поканени спортните ръководители на 48 страни - членки по Европейската културна конвенция, представители на държавите със статут на наблюдатели на Съвета на Европа, а също и висши ръководители на международни организации. Главна тема на тази спортна среща в Москва ще бъде "Бъдещо паневропейско спортно сътрудничество". Сред основните теми е и тази за борбата срещу допинга, както и номиниране на представители за управляващите органи на Световната антидопингова агенция (УАДА).

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на XXl
    *****

    Весела Лечева добра сума си е заформила да иска от бюджета. Ама по -добре да спре да говори глупости , защото на всички е ясно че така и диктуват ДПС и тяхното протеже в агенцията, за да могат и тези пари да изтечат към Обръча на Доган.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK