"Адидас" скара футболния съюз и лигата в Германия

Значително по-високата оферта на "Найки" е отхвърлена

Германската компания за спортна екипировка "Адидас" запази един от най-важните си партньори - Германския футболен съюз (ГФС), след като двете страни подписаха нов спонсорски договор до 2018 г. Досегашният контракт изтичаше в края на 2010 г. и продължаването му дълго беше под въпрос, след като конкурентът "Найки" атакува ГФС с изключително изгодна оферта за осемгодишен договор на стойност 600 млн. евро. Спорът дори стигна до съда, но в крайна сметка най-големият национален спортен съюз в света реши да продължи сътрудничеството си с "Адидас", което датира от повече от 50 години.


Според силата на договора германската компания остава официален доставчик на екипировка на съюза и ще продължи да осигурява на всички национални отбори цялото необходимо облекло за състезания, тренировки и свободното време. Главният изпълнителен директор на "Адидас" Херберт Хайнер заяви при официалното подписване на сделката, че това е "исторически ден" и не очаква сделката да доведе до по-високи финансови претенции от останалите партньори на компанията. Президентът на ГФС Тео Цванцигер обаче не изглеждаше особено щастлив. Решението на водения от него съюз да откаже офертата на "Найки" предизвика сериозно недоволство от страна на Германската футболна лига (ГФЛ), която получава 18 процента от парите по договора. Заради приемането на по-ниската оферта 36-те професионални клуба ще разчитат на около 50 млн. евро по-малко.


Цванцигер обаче продължава да настоява, че това е правилният ход, и дори открито нападна ръководството на лигата.

"Не само съм разочарован, но и съм засегнат, дълбоко засегнат, защото не познаваме лигата в такава светлина. Мога да определя поведението й само като двулично", заяви президентът на ГФС. Новият президент на ГФС Райнхард Раубал реагира с изненада на обвиненията и коментира, че съюзът все пак е трябвало да постигне по-добри финансови параметри по договора, за да защити интересите на клубовете. "Учудени сме от тези емоции, защото не става дума за лични отношения, а за професионална оценка. Не би трябвало да има засегната чест, когато по икономически въпроси с голяма важност се иска достатъчно време за внимателно решение. Съответното предложение за нови разговори беше отхвърлено от президиума на ГФС."


Според информации в германски медии сумата, която "Адидас" ще плаща до 2011 г., ще бъде увеличена незабавно от 11 млн. евро на 20 млн. евро годишно, а след това ще бъдат прибавени допълнителни услуги, с което стойността на сделката ще достигне около 25 млн. евро. Това прави общо 200 млн. евро за периода 2011 - 2018 г. Офертата на "Найки" беше за 500 млн. евро за осемте години, като американският гигант предлагаше още 50 млн. евро премия при подписване на договора и 50 млн. евро за националните отбори за жени. Според информация на сп. "Кикер" "Адидас" се е ангажирала още с незабавното изграждане на хиляда футболни игрища и с инвестиции във футболните съюзи на отделните германски провинции, ще подпомага развитието на детско-юношеския футбол в страната и ще подкрепи кандидатурата на Германия за домакин на световното първенство за жени през 2011 г.


"Очакванията на лигата бяха неизпълними, заяви Цванцигер. Според тях трябваше да облечем националния отбор наполовина с "Адидас", наполовина с "Найки" и да искаме от всеки партньор по 50 млн. евро годишно. Това решение е компромис между традициите, правото и парите. Запазихме традициите и останахме чисти в законово отношение, и сме много доволни от финансовите аспекти."


******************************


Подписването на договора с ГФС гарантира 3 хил. работни места в страната, коментира в интервю за в. "Билд" главният изпълнителен директор на "Адидас" Херберт Хайнер. "Въпросът не беше дали ще се работи с "Найки" или с "Адидас" от 2011 г., заяви Хайнер. Договор с "Найки" можеше да има най-рано от 2015 г. Сега, както и през последните 50 години, ГФС остава свързан с лидера на световния пазар за футболни стоки, получава повече пари - а ние по-дълъг договор. Решението е много добро и за двете страни. ГФС е основен фактор за нашия оборот, с него имаме сигурност на планирането за 10 години напред. Това покачва оборота ни, курса на нашите акции на борсата и помага да бъдат подсигурени 3 хил. работни места в Германия. Това е един хубав ден за нас. Трите линии са просто неразделна част от трикото на германския национален отбор."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK