Зелена светлина за технологията за отчитане на голове

Въвеждането на технология за отчитане на голове във футбола е въпрос само на време

© Reuters

Въвеждането на технология за отчитане на голове във футбола е въпрос само на времеТехнологията за отчитане на гола ще получи зелена светлина от Борда на международните футболни асоциации (IFAB) на следващото му заседание след края на европейското първенство.


Двете системи "Ястребово око" и "ГолРеф" преминават изчерпателни научни изследвания, които да дадат оценка за техните възможности. Резултатите ще бъдат анализирани от IFAB, след което ще се обсъди прилагането им.


Спешната необходимост от мерки в тази насока беше породена от незачетения гол за Украйна срещу Англия в последния мач от група D на Евро 2012.
Макар тестовете все да повдигат въпроси за точността на двете системи, резултатите от проучванията показват, че са достатъчно надеждни. Това убеди ръководителите на IBAF, който одобрява промените във футболните правила, да задвижат изпробването "Ястребово око" и "ГолРеф" и евентуалното им въвеждане.


От организацията подчертават, че системите ще бъдат одобрени като помощни средства за съдиите и няма да бъдат крайна инстанция при вземането на решенията.


Инцидентът с незачетения гол нанесе сериозен удар върху противниците на технологията за отчитане на гола. Президентът на УЕФА Мишел Платини остана на позицията, че асистент реферите зад двете врати са най-доброто възможно решение към момента.


Президентът на ФИФА Сеп Блатер, който беше един от най-яростните противници на въвеждането на технологиите, също се обяви за промяната. Той заяви, че е наложително въвеждането на състема за отчитане на гола.


Законодателният орган включва четирима представители на ФИФА и четирима души от Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. За да бъдат извършени промени в правилата са нужни шест гласа.


Обобщение на резултатите от тестовете на двете системи за извършени от Швейцарската федерална лаборатория по материалознание и технология. Проучванията са изчерпателни и включват много компоненти като излагането на оборудването на изключително висока и ниска температура, на влага и силен дъжд и т.н.


Системата "Ястребово око", която е под шапката на спонсора на ФИФА Sony, е базирана на изображения, а "ГолРеф" - на магнитни полета. Те функционират чрез изпращане на незабавно съобщение до часовника на съдията, което сигнализира дали топката е преминала голлинията с целия си обем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK