Франция е фаворит за титлата на Евро 2016 според "Голдман Сакс"

Домакинството ще е фактор, който ще помага на фрацузите

© Reuters

Домакинството ще е фактор, който ще помага на фрацузитеИзбори 2022

Домакинът Франция е най-вероятният победител на европейското първенство по футбол, сочи традиционното изследване на "Голдман Сакс".


Анализът инвестиционната банката сочи, че вероятността Франция да вземе титлата е 23.1%, а настоящият световен шампион Германия е на второ място с шанс от 19.9%.


Това са и двата отбора, които за момента са получили най-много гласове в играта "Прогнозирай" на "Дневник", в чийто първи етап можете да гласувате до четвъртък вечерта. Там Германия е начело с 27%, а Франция на второ с 25%.
Основен фактор при определяне на предимството на Франция от "Голдман Сакс" е домакинският фактор. Въпреки че относителната сила на отборите, която условно е определено като "коефициента ЕЛО", е в полза на Германия (2037) и настоящия европейски шампион Испания (1977), при французите (1947) домакинството увеличава шансовете им за успех.


Третият и четвъртият в играта "Прогнозирай" удивително съвпадат като проценти с прогнозите на банкерите. Там трето място е националният отбор на Испания с шанс за победа 13.6%. Английският национален отбор има потенциал да стигне до полуфиналите, докато финалистът от Евро 2012 Италия се смята за сериозен аутсайдер с 1.5. Англичаните имат потенциал за успех, изчислен на 10.5%, докато за италианците прогнозата е за три равенства.


"Голдман Сакс" успя да познае три от четирите отбора на полуфиналите на световното първенство в Бразилия. Но главната им прогноза не се оправда. Тогава шансовете на Бразилия да триумфира на домашна сцена се оценяваха от моделите на банката на 50%. "Селесао" обаче загуби от Германия, която победи във финала Аржентина.


Основният недостатък на прогностичните модели на "Голдман Сакс", както и на всички подобни анализи е, че не отчитат качествените характеристики на отборите и отделните футболисти.


"Ако например се контузи някой ключов играч, който доскоро е гарантирал успехите на отбора, това по никакъв начин не се отразява на прогнозата", коментират от банката.


В модела също така не се отчита човешкият фактор при съдийските отсъждания, а прогнозата е базирана изцяло на статистическа информация.


Прогнозата за конкретните резултати идват от "регресивния анализ на използваната информация на националните отбори от 1960 г.".


Исторически европейските първенства са поднасяли големи изненади, като Дания през 1992 г. и Гърция през 2004 г. Но "Голдман Сакс" дава изключително малки надежди на малките отбори. С най-малък шанс е Албания - 0.0%, следвана от Уелс и Северна Ирландия с 0.1% и Исландия с 0.2%.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK