Антверпен 1920: Появата на олимпийския флаг с петте преплетени кръга

Антверпен домакинства Игрите на мира след Първата световна война

© Associated Press

Антверпен домакинства Игрите на мира след Първата световна войнаПървата световна война проваля провеждането на олимпиадата в Берлин, предвидена за 1916 г. След подписването на мирното споразумение през пролетта на 1919 г. е свикан конгрес на МОК в Лозана, където е взето решение коя страна ще организира предстоящите игри. Антверпен печели гласуването с мнозинство от гласовете и градът е определен за домакин на Игрите на мира.


Белгийският град работи интензивно, но събитията по онова време и тежката финансова криза не позволяват реконструкция на спортните съоръжения. По примера на първата олимпиада в Атина организаторите в Антверпен прибягват до финансиране на проекта от частни лица, за да подсигурят средства за провеждането на състезанията.


Организаторите с много усилия успяват да концентрират състезанията в зони, близки до града, опитвайки се да намалят до минимум проблемите с транспорта на спортистите и зрителите. Олимпийският стадион разполага с писта за бягане с дължина 400 м и две трибуни, които да съберат зрителите. Към олимпийските съоръжения са включени "Палас дьо ла глас", полигонът за стрелба в Бешер и кънтри клубът в Хуугбум, които са в покрайнините на града. Луксът в тях контрастира ярко на руините в центъра на Антверпен, където има множество изкопи и траншеи за артилерията, които напомнят за Първата световна война.


Олимпийското знаме с петте вплетени кръга се появява за първи път в Антверпен. Символът на олимпийското движение е проект на Пиер дьо Кубертен, който заимства идеята от античен гръцки храм. Кръговете, които са в различни цветове, представят обединението на петте континента от олимпийската идея. Синият кръг представя Европа, червеният - Америка, черният - Африка, жълтият - Азия, а зеленият - Австралия.  


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK