Париж 1900: Хаосът бележи игрите във френската столица

Париж 1900: Хаосът бележи игрите във френската столица

© Associated PressС цел олимпиадата да бъде част от програмата на световното изложение в Париж през 1900 г. френската столица е избрана за домакин на вторите олимпийски игри. Състезанията са включени в програмата на изложението. По този начин второто издание на олимпиадата, което носи името Международен конкурс за физически упражнения и спорт, продължава цели шест месеца.


Състезанията се провеждат на територията на изложението. Тяхната организация е била силно затруднена от различни мероприятия, залегнали в програмата на експото. Освен това дисциплините са провеждани съвместно с мероприятия, които не са имали нищо общо с олимпийските дух и идеи, като например състезания с жаби или надяждане със сирене. На този фон е разбираемо защо трофеите на спортистите не са били приети както подобава с почести и аплодисменти от публиката.


Ако в Атина са раздавани само медали от сребро и бронз, поради отсъствието на средства за направата на златни, то огромна изненада е, че в Париж не са раздавани въобще. Една от премиите за олимпийските шампиони е била никелова статуетка, която е била репродукция на Айфеловата кула. Спортистите са получавали ръкавици, обувки или бамбуков бастун като допълнителен стимул. Много от спортистите са взели решение да не приемат този вид компенсация за своите усилия, тъй като са приели наградите на домакините като липса на уважение.


Хаосът и дезорганизацията по време на олимпиадата в Париж благодарение на Пиер дьо Кубертен силно накърняват олимпийската идея и имиджа на движението. Малцина французи проявяват интерес към състезанията. Според исторически данни не повече от 3000 човека дневно са гледали състезанията в Париж. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK