Олимпийското село - шик отвън, неудобно отвътре

Боксьорите тренират в междублоковото пространство

© БОК

Боксьорите тренират в междублоковото пространствоВисоки железни и телени огради заобикалят най-модерния спортен лагер в света - олимпийското село в Лондон. Това зад оградите е и най-съвременния жилищен комплекс в Лондон, който след края на олимпийските игри ще бъде населен от обикновени хора.


Високи блокове със зелени ливади между тях, прясно асфалтирани алеи и улици, дори и рекички и езерца - това би трябвало да е едно много приятно място за живеене и сега, и след няколко месеца. Но за спортистите, оказва се, не е съвсем практично. 


"Каквото и да си говорим - трудно ще стигнат организацията в Пекин, защото има много детайли, които не са съвсем домислени", коментира треньорът на гимнастиците Красимир Дунев.
Въпреки че блоковете изглеждат много приятни отвън, отвътре оборудването е по-скоро "спартанско". Но това не е най-големият проблем за спортисти, повечето от които са свикнали на подобна атмосфера по многобройните си лагери. Оказва се, обаче, че не е помислено за климатизацията на жилищата. 


Вероятно в голяма част от годината това не би било проблем, тъй като английското време не се слави като най-топлото в Европа. Но в последните няколко дни температурите стигнаха рекордно високи стойности за годината и се въртяха около 30 градуса през деня. Заедно с влажността, усещането за жега и задух се засилва. А още по-неприятно е за настанените от южната страна на блоковете.


"Добрата новина е, че от утре (днес) се захлажда", коментира Лили, една от българите доброволци, които помагат на мисията на БОК.


Това има значение и за придвижването на състезатели, които пътуват с характерните двуетажни автобуси, но в някои от тях също без климатик. Като се има предвид, че някои спортисти пътуват по над един час, изпитанието е сериозно. Може би и заради това Петя Неделчева също напусна олимпийскоот село - тя иска да бъде по-близо до залата за бадминтон. Тенисистите също живеят навън, за да не губят време в пътуване до комплекса "Ол Инглънд клъб".


Входът към българо-сръбския блок в олимпийското село

© Георги Филипов

Входът към българо-сръбския блок в олимпийското село


Спортистите с по-висък ръст вече свикнаха и с проблема с късите легла. Въпреки че в залата за баскетбол точно насреща вратите са минимум 2.40 метра заради ръста на състезателите, в олимпийското село не е помислено по този въпрос.


Като най-сериозен зад оградите засега изглежда проблемът със сауните. Домакините са предвидили само две за хилядите спортисти. "Вчера даже бяха спрели едната, а това е немислимо. Сауните не се спират, тъй като и без това са малко", коментира Дунев.


Неговите състезатели нямат критичен проблем, ако не минат през сауната, но това си е сериозно предизвикателство за спортисти с теглови категории - бокс, вдигане на тежести и борба. "Фитнес уредите на стигат и се получават големи опашки. Все пак трябва да се има предвид, че това не е спа услуга, а необходимост", добави той.


Изхранването също не върви гладко - още на втория ден изчезнали соковете, освен това се случвало само по един човек да обслужва дългите опашки от чакащи спортисти на зоната за сигурност.


"Общото впечатление е, че не им достигат хора. Уж има достатъчно доброволци, но хората, които да помагат, пък и да вършат основната работа са малко, казва Дунев. - Ясно е, че няма как и кой да се сравнява с Пекин, където денонощно имаше хора без работа, а един човек подстригваше тревата с ножичка".


Олимипйското село е заобиколено от високи огради заради мерки за сигурност

© Георги Филипов

Олимипйското село е заобиколено от високи огради заради мерки за сигурност

Извън битовите неуредици олимпийското село си остава неповторимо място за контакти. Снощи Роджър Федерер призна, че този път е решил да се концентрира извън селото, след като на две олимпиади беше със сънародниците си от Швейцария. 


Звездата в леката атлетика Юсейн Болт обаче живее в селото и често може да бъде видян да се разхожда с цяла свита от ямайци. Тъй като игрите още не са започнали няма как да се установи и как ще се отразяват купоните за спечелването на някоя титла. Обикновено радоста за едни се превръща в проблем за други - тези, които още се подготвят за своите стартове.


В това отношение българите не знаят да се радват ли или да съжаляват, че са в един вход със сърбите и като цяло в един блок с олимпийската делегация на Русия - една от най-големите на игрите. Положителното е, че са приятелски и сродни като култура и манталитет, което позволява да се обменят познания и опит. Русия, например, има и голям медицински център в същата сграда.


А за българския офис, дали защото са малко спортистите или по друга причина, е отредена една малка заличка с около 20 квадратни метра. Там се надяват, че ще имат поводи да я използват и като място за празненство за спечелена олимпийска титла.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK