Мария Гроздева: Много ревах, защото състезанието беше свършило за мен

Мария Гроздева: Много ревах, защото състезанието беше свършило за мен

© ДневникДвукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева остана на косъм от влизане във финала на 25 метра пистолет и приключи участието си на игрите в Лондон. Българката не скри разочарованието си от пропуснатото участие в разпределението на медалите в дисциплината.


Какво се случи в стрелбата?*


- Никога не съм имала толкова емоционално и странно състезание. Много съжалявам, че не успях да вляза във финала, защото в него всичко може да се случи – 2 - 3 точки за 20 изстрела бърза стрелба могат да се стопят и да напредна още. А мога и да остана назад, но 2 - 3 точки са нищо. Жалко, че не издържах и не можах да се класирам, но наистина за последните пет изстрела се притесних много. Първия изстрел го изпуснах, не внимавах, не го направих добре и след това всичко приключи. Психически се измъчих много.
Какво стана в прецизната стрелба?


- Всичко дойде оттам. Видяхте какво стана, но и аз не разбрах защо. И аз не мога да ви кажа. Разбирате ли – стрелям перфектно и не мога да повярвам, че виждам осмица на екрана. Казвам си: "Сигурно нещо съм го проспала този изстрел." Пак стрелям, гледам, внимавам, пак всичко минава добре и пак гледам – осмица. При нас се познава – след изстрел, като задържа горе оръжието, по отката се вижда дали съм направила грешка. За мен всичко беше перфектно. На следващия изстрел втора осмица и казвам: "Боже Господи, нещо става." Започнах да се чудя и не смея да коригирам. Толкова голяма разлика не е възможно. След което дойде десетката. Но тя е стреляна по същия начин, както и осмиците. Мисля си, че сигурно от мен са били грешките и ще трябва да се поправя. Ще взема нещата в ръце, обаче отново четвъртият и петият изстрел пак отидоха там. Не знам какво се случи.


Кога за последен път си стреляла толкова осмици?


- По една осмица може да пускам в състезание, но за цялото състезание. Четири в една петица това е просто... Вие отстрани го виждате колко е слабо, ами аз. Представяте ли си какво нещо е това. Това беше краят за мен. А как добре почнах. Направо – кеф.


Ти реално имаше най-слабата серия и беше единствената с три стотици...


Започнах с много притеснение, но на мен в определени случаи притеснението ми помага. Не се плаша от това, че се притеснявам, защото успявам да го овладея и точно в този момент да внимавам, макар да усещам, че пулсът ми ще изхвръкне. След това постепенно тръгнах надолу – деветки, деветки, но те бяха осъзнати грешки. Докато в последната серия не работих по-различно, нагласата ми не беше по-различна. Да кажеш, че на всяка цена ще гоня десетката – нищо такова. Напротив – стрелях спокойно, внимателно. Не мога да си го обясня. Никога не търся причината в друг освен в себе си, но този път някак си усещам, че не е в мен. Как, аз съм на олимпиада, стрелям последни пет изстрела. Как няма да разбера как са се случили. Не един и два, а цели четири. Не мога да не ги разбера. Което ще рече, че нещо се случи. Оръжейникът провери оръжието и там не е причината. Къде съм гледала. Стрелям с диоптър. Просто нещо се случи. Това е такъв срив.


Гроздева е утешавана от нейния съпруг и треньор Валери Григоров

© Дневник

Гроздева е утешавана от нейния съпруг и треньор Валери Григоров


Преди бързата стрелба почувства ли се освободена, че няма какво да губиш?


- Стрелбата стана уникална, защото наистина нямаше какво да губя, но беше късмет. Съсредоточих се, но наистина след прецизната знаех, че съм загубила всичко и състезанието за мен приключи. И сега, като имах шанс за финал, толкова се радвах, но нещо се изхабих. Толкова емоционално подходих и, изглежда, се изхабих. Не можах да запазя концентрацията за една деветка по-малко.


Откога не си стреляла толкова прецизно на бърза стрелба?


- Само на тренировки съм постигала такива резултати. Много, много отдавна, примерно преди 10 години имах 298 точки. Но 299 точки на състезание никога.


Валери каза, че си поплакала между двете стрелби?


- Много, много. Много ревах. То си е за рев. Толкова години...


А сега какви са емоциите?


- Пак ще ревна... Сега вече край, всичко свърши.


Свърши за тази олимпиада?


- Аз имам и финал на световна купа в Тайланд, в края на октомври съм се класирала на въздушното с третото място от Мюнхен. Като се прибера, ще почивам, ще тренираме за финала. Всъщност състезанията продължават. Но става все по-трудно (разплаква се).


Рио виждаш ли го на хоризонта?


- Естествено, ако не го виждам, ще се откажа. Но трябва да ни е подредена годината. Като не ти подредят годината, няма как да се бориш за квота. Целият ти живот отива в някакви разправии, в интервюта, този казал нещо, оня направил друго. Така живяхме тази година. Факт е, че успях да направя едно прилично класиране, защото можех да съм много назад.


* В интервюто са използвани и въпроси на други медии.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Тъкмо навреме за началото на ВИП Брадър.

 2. 2 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Всичко в нашия спорт вече е бъркотия. Футбол, стрелба, вдигане на тежести. Волейбола се крепи на косъм и успехите са "въпреки всичко".

 3. 3 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1214 Разстроено

  Жалко за Мария! След 100 в първа серия СРИВ в двете серии, на бърза стрелба беше най-добра,но отиде на престрелка за 7,8 и 9-то место и остана 9-та

 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  и все пак едно голямо браво за нея, че още се състезава и то на световно ниво с желание и хъс!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Жалко, жалко. Тя е страхотна, но може би този път не е имала късмет. Сигурно й е тежко

 6. 6 Профил на biser8881
  biser8881
  Рейтинг: 8 Неутрално

  браво Мария,само може да се гордеем с теб

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  здраве да е !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на anipani
  anipani
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Поздравления за бързата стрелба, това е рокорд, който трудно се постига. Уверени сме, че още на следващото голямо състезание късметът ти ще се завърне и ще покажеш истинските си възможности. Това е състезание и няма застраховка срещу проблеми

 9. 9 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Цуцкеее то ако ставаше с реване...

  За това има игри, да се види кой реве и кой го може.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да не и е правил някой вятър?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на danko147
  danko147
  Рейтинг: 434 Неутрално
 12. 12 Профил на schmekker
  schmekker
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Миме, носила си ни толкова много радост и гордост, че каквото и да е отгоре, все е в повече от достатъчното.
  Има и такива дни, има и такива състезания. Краят на едно, е начало на друго.

  Пореви си. Ние ще ревем с теб.

 13. 13 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#5] от "groznik90":

  И кое точно и е страхотното. Или дай да попагалстваме малко с клишета, извадени от нафталина.
  Ако беше страхотна нямаше да се прибира толкова рано.

 14. 14 Профил на danko147
  danko147
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ами то остава след 4 години пак да се пробва

 15. 15 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Пак ще ревна... Сега вече край, всичко свърши"..
  Ти си голяма! Много голяма и си го доказала! Поплачи си, но аз знам, че всяка сълза била е от "кремък искра"! Винаги ще се гордея с хора като теб, защото благодарение именно на такива като тебе България е ВЕЛИКА!

 16. 16 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#12:"sun_lounger"] носила си ни толкова много радост и гордост, че каквото и да е отгоре, все е в повече от достатъчното. [/quote]
  Евала ти праим, пич!+++++++++

 17. 17 Профил на Dark horse
  Dark horse
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "danko147":

  "...дайте път на младите"

  Да им дадем. Но още няма дисциплина "патаклама в Студентски град"

 18. 18 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#11] от "danko147":

  Дай да чуем някое име на млад? Ако имахме качествени млади нямаше да пращаме ветерани, които вече изнемогват. Я питайте Данчо как му е на халките с тия травми, Мария вече не е първа младост, и все пак отиват да се борят за медали там... защото младите ги няма...

 19. 19 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Няма нужда от сополявене, Мария сама си е виновна, че не разбра кога да спре! Това е истината - нашенска!

 20. 20 Профил на еuroГаньо
  еuroГаньо
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Време е за заслужен отдих!

 21. 21 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#18] от "alter_ego":

  Младите няма и да ги има, докато честността в спорта се разбира като вечно преклонение пред старите, а не пред можещите! Старите ни шампиони са донякъде виновни, защото непрекъснато искат всичко да се върти около тях, най-вече спонсори и т.н. Не станаха добри мениджъри, не основаха истински школи, допуснаха да бъдат манипулирани от мутренски спонсори, на момента и точка! Ако вземем медал в Лондон - ще е чудо, отклонение от правилото, което само го потвърждава!

 22. 22 Профил на piterd
  piterd
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Няма да чуем за млади състезатели. Спомня ли си някой за скандала и с федерацията ? Кака има клуб с треньор мъжа и тя единствен състезател. И не участваше в националното първенство, защото съвпада с турнир в Германия с награден фонд. Въпреки всичките си титли, не и прави чест, че не играе по правилата. В живота на всеки стойностен (дори и да е обикновен) човек идва момент в който, ако не предаде натрупания си житейски,професионален или друг опит на поколението след себе си, е живял напразно. Дано го осъзнае, защото тези и неуспехи са точно такова подсещане.

 23. 23 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 692 Весело

  бърз въпрос: колко пари струваше подготовката на двете и на тренера! не участието! подготовката!

 24. 24 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Докато в България съществува порочната организация, създадена след приемането на новия закон за физическото възпитание и спорта през 1998, винаги ще има такова посредствено представяне на олимпиади и световни първенства.
  Идеята на тогавашния закон бе да се създаде нова децентрализирана организация на спорта в България. В него се вмениха задължения на държавата за финансиране на националните федерации и клубовете, без държавата да се бърка в тяхната работа. Федеративна и клубна автономия, един вид. Със създаването на федератияната и клубна автономия в спорта започна търговията със спортисти, продажбата им на други чуждестранни федерации без санкции на спортното министерство и пр. Случаят с продажбата на щангистите през 1999 на Катар и Хърватия беше вследствие от този закон. Създадени бяха абстрактни и общи механизми за отнемане на лицензи на федерации, които не работят добре поради простия факт, че не са добре описани в закона за физическото възпитание и спорта. Видя се какво стана с вдигането на тежести и съдебните битки, които все още води предишната федерация начело с А. Коджабашев. С една дума - държавата налива пари, без да контролира как тези пари се изразходват. Автономията в спорта е същата както академичната автономия- загубите се национализират, а печалбите- приватизират от отделни дейци на федерациите и клубовете. И накрая идват олимпийските игри и лъсват голите задници на българския спорт.

 25. 25 Профил на Deutsches Reich
  Deutsches Reich
  Рейтинг: 488 Неутрално

  тук се правеше на непобидима а като отиде там кво стана

 26. 26 Профил на piterd
  piterd
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#24] от "kirsner":
  Разбирам че си добре запознат с закона. Признавам, че съм го чел доста диагонално, но ми е интересно как, при условие че повечето федерации имат изисквания към евентуалните им членове да доказват наличие на клубна дейност (планове за подготовка, участие в състезания, и т.н.) се намира начин, това да се заобикаля, и се усвояват средства за подготовка от неотговарящи на тези изисквания клубове ?

 27. 27 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  #26, федерациите имат интерес да поддържат фантомни клубни структури, особено ако тези клубове-фантоми ги подкрепят( какъвто е например случая с федерацията по волейбол). Проблемът в закона е, че спортното министерство не може да отнема лицензи на клубове, това могат да го правят само федерациите, а те често нямат интерес. Получава се един параграф 22. За това е нужно да се промени закона в посока повече централизация и права на държавата ( спортното министерство). Защото иначе се получава, че държавата само налива, а федерациите само получават, без да носят отговорност.

 28. 28 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Мария Грозева са я взимали с линейка от къщата на биг брадър, за да я спасяват от алкохолен делириум. Според запознати в предаването тя най-добре е общувала с чашката от сутрин до вечер, а през останалото време е плетяла интриги или е ревала, оплаквайки се от всичко. Тя е отлична спортистка, но отдавна вече БИВША!

 29. 29 Профил на piterd
  piterd
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#27] от "kirsner":
  Зная за проблема с фиктивните клубове, особено в футболната федерация. Според мен проблема в Волейболната федерация, е от съвсем друго естество, без да изключвам обаче и подобни хитрости с фиктивни клубове.
  Моите виждания са в посока възраждане на масовия аматьорски спорт в основни, средни и висши учебни заведения. Професионален такъв да има само, ако определени юридически лица могат да си позволят да издържат съответните шампионати.
  Благодаря за отговора.

 30. 30 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 759 Неутрално

  освен евала за тази българка, друго не мога да кажа !

 31. 31 Профил на zlatababa
  zlatababa
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Част българите сме така. Седим пред телевизора и с всяко отваряне на уста целим десетката. Озлобени, бедни, мизерни, но мераците големи. Винаги готови да поплюем някой, ей така - щот сме спортисти. Но от всички "най-спортен" ми се вижда Митев. Що за разплут мозък трябва да си да пишеш тия откровени измишльотини за 10-тата в Олимпийските игри по стрелба в Лондон. А, да, сведенията са му от "запознати". Дребнички и мръснички сме. Добре че има такива звезди и борци като Мария Гроздева и Антоанета да ни мият очите пред света. Като не е тази олимпиада, ще е следващата. Това не е художествена гимнастика. Можете още!!!! И горе главата за Световното.

 32. 32 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#6:"biser8881"]браво Мария,само може да се гордеем с теб[/quote]
  Особено ако се мери с другите на пиене, още по горди ще ни направи. То бяха едни закани - един медал, два медала, пък после тук щяла да се разправя с някакви. В резултат - зачервени очи, подпухнало лице, ревове, несвързани оправдания.

 33. 33 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#18] от "alter_ego":

  Млади има, но тези дъртите са окупирали всичко, бетонирали са се във Федерацията и не пускат никой да застраши комфорта им.

 34. 34 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 897 Неутрално

  с рев работата няма да се оправи!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 35. 35 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#1:"Stardust"]Тъкмо навреме за началото на ВИП Брадър.[/quote]


  Като не може да изкара пари от олимпиадата, поне от Вип брадър!
  Не че има какво да покаже, но все пак си е зрелище

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 36. 36 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Любопитно

  До коментар [#33] от "Mr. Kilmister":

  Що пишете глупости, бе ... че и плюсове имаш ???
  Та Мария въобще не е във федерацията, изключиха я. как точно пречи ?
  И къде са тези, дето без нея и спокойно си тренират ???
  На кое място са, в кое състезание ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 37. 37 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За всички които плюят по Мария дали заради личния и живот или по други приини. Това е Мария:

  Олимпийски игри:
  шампион - 2000 Сидни
  шампион - 2004 Атина
  бронзов медал - Барселона 1992
  бронзов медал - Атланта 1996
  бронзов медал - Атина 2004

  Не ви прави чест да ритате човек когато е паднал.

 38. 38 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 434 Гневно

  Всеки напредък и пробив в спорта е напредък, а не провал. Тук обаче някой като не донесе медал, разни "специалисти", които са виждали олимпиада само по телевизора почват да обяснавят как не струвал. Абе вие на коя планета живеете? Да припомня ли в какви условия тренират нашите спортисти по принцип? Не се сравнавяйте със САЩ, Китай и пр. в първите десет, сравнете се с третите 10 и тогава дрънкайте. Не стига че базите ни са от 80-те години, ами и психологическата атмосфера е ужасна. Не сте ли чули за мръсотията във федерацията по стрелба? Или мислите че волейбола е изключение? и на фона на това все пак не сме последни.... Но за сметка на това някои си въобразяват че със, образно казано, съдраните ни гащи е подразбиращо се да донесем злато... Не, всяка победа в нашия спорт е ВЪПРЕКИ, а не ЗАРАДИ, проумейте го най-после..... Откъде го вадите това самочуствие, не знам.

 39. 39 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 97 Неутрално

  До коментар [#32] от "Каишков":

  уви, прав си.

 40. 40 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Понякога и сам състезателят не може да си обясни какво става и как се е случило. Разбирам я. Разбирам и сълзите й - толкова много труд, лишения, себеотдаване....и да стане така, че да не можеш да получиш заслужената си награда....
  Въпреки това-Мария е боец, пожелавам й успехи на следващите състезания!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK