Ивет Лалова: Реалист съм, нямаше как да бягам 10,80 за място на финала

Лалова изпитва дискомфорт при бягане на студено и постига силните си резултати при топло време

© Архив, Associated Press

Лалова изпитва дискомфорт при бягане на студено и постига силните си резултати при топло време



Българската спринтьорка Ивет Лалова не успя да влезе във финала на 100 метра от олимпийския турнир по лека атлетика в Лондон. Европейската шампионка в дисциплината остана шеста с 11,31 сек. в най-тежката полуфинална серия, а след състезанието призна за травма.


Ивет, как се чувстваш, какво стана?*


- Не се чувствам много добре, обади ми се травмата от началото на лятото, тъй като е много студено. Вчера си изплакахме сълзите, стоях до 10 часа. Но каквото и да си говорим влизане във финал с три олимпийски шампионки и медалистки – беше много трудно. Трябваше да бия една от трите, които бягаха 10,80 - 10,90 сек. Погледнете резултатите. Спомнете си Атина. Там имаше само две слизания под 11 секунди и то на олимпийската шампионка. В Пекин пак имаше фойерверки само на финала. Аз бягах с детски резултат и на полуфинал с 11,50 сек. Тук нивото е изключително, изключително високо и тези момичета се борят със зъби и нокти за медалите.




Финалът се затвори на 11,01 сек?


- Това се очакваше. Както и да го броих, вчера момичетата, които слязоха под 11 сек. и тези, които наблюдавам още от май месец, е ясно, че наистина това е тяхната година. Без да ги обиждам, аз се надявам да продължа да бягам още една или две олимпиади, докато на тях ще им бъде по-трудно да поддържат тези резултати. Говоря за момичетата, които изведнъж изникват като гъби и изчезват обратно.


Предстои ти участие на 200 м...


- Малко почивка, да се възстановя и да се пооправя. Знаем, че това не е моята дисциплина тази година с тази принудителна почивка, която имах един месец и заради която не можех да тренирам изпуснах малко 200-те метра. Там се иска повече обемна работа и повече постоянство, но имам норматив и ще стартирам, защото не мога да пропусна участие на олимпийски игри. По принцип човек никога не знае, но както казах – днес просто нямаше как да се влезе на финал. В момента просто не съм готова да бягам 10,80 сек.


Коя според теб ще стане олимпийски шампионка и с какви резултати ще се разпределят медалите, след като на полуфиналите бягат по 10,80 сек.?


- В 10 часа особено с този вятър се усеща около 5 градуса. Интересното е, че никой не е подготвен – повечето момичета нямаме пухенки, грейки, ръкавици. Дори имаше шеги, че трябва да запалим огън или да занесат там олимпийския огън, за да се топлим. Ако обаче се запази този хубав вятър, съм сигурна, че ще видим няколко слизания под 10,80 сек, тъй като съм сигурна, че те са подготвени. Убедена съм, че Кармелита Джетър ще спечели титлата, но оттам нататък мога да изброя поне още пет момичета, които ще се борят за медалите.


Изглеждаше притеснена днес?


- Настина бях притеснена. Мислех си, че ако се класирам за финала, ще изляза и ще се разходя. Но беше много трудно и това го знаех много добре. Миналата година, когато излязоха полуфиналите в Даегу, се виждах трета в серията. Днес знаех, че ще ми бъде много трудно да победя Феликс, Ан-Баптист или Фрейзър, тъй като и трите имат резултати по 10,80 -10,90 сек. тази година.
Бях притеснена, защото това е преломният момент на олимпиадата – или си финалист, или не. Мечтаех да бъда финалистка, но си останах с мечтите. Третият полуфинал беше дори още по-жесток, там имаше четири момичета, които бягаха под 11 сек и направо блокираха европейките. Не знам дали си спомняте други такива резултати на голямо първенство още в сериите, аз поне не помня.
Честно казано, слагам си ръка на сърцето и казвам – за мен тази година върхът беше европейското първенство. Олимпиадата е много по-голям форум, много по-важен, но след нещата, които ми се случиха, гледам да съм реалист и да взимам стъпалата едно по едно. Да съм жива и здрава, ще дойде и моето световно, и моята олимпиада. Миналата година, когато не очаквах, станах седма в света. Понякога, когато човек си прави плановете, те не се получават. Да имам късмета да съм здрава, ще се състезавам още дълги години.


Какво ти каза Симоне днес?


- Симоне не беше тук, защото ще участва само с щафетата и пътува по-късно, това много ми липсваше, защото той много ме успокоява, балансира и зарежда. Симоне ми каза да вярвам в себе си, тъй като коментирахме как да направя технически бягането. Той каза: "Вярвай си, имай си доверие, когато застанеш на старта нещата сами ще се наредят." Днес заставайки на блока и като чух сигнала, май бях заинтересувана повече от Шели-Ан Фрейзър, което е много лошо за спринта. Или бягаш само, или гледаш как някой друг бяга до теб.


Професор Бономи какви наставления ти даде?


- Той е изключително позитивен и за него всичко е ок, но сега сигурно ще ми откъсне главата и ще ме побърка за 200 м, неговата любима дисциплина. Той знае, че съм добре, че съм подготвена, знае проблемите, които имах, разболях се. Всичко това е част от играта. Не съм изстивала от Истанбул насам. Тежко е времето, но бягат по 10,80 сек.


*В интервюто са използвани и въпроси на други медии.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK