Йордан Йовчев: Хората трябва да са щастливи с наследството ни в гимнастиката

Нямам олимпийска титла, но не съжалявам, заяви ЙовчевНай-успешният български гимнастик Йордан Йовчев стана седми на халки на олимпийските игри и сложи край на изключителната си състезателна кариера, засега. Той участва за рекорден шести път на олимпийски игри и на 39-годишна възраст защити името си на голям спортист.


Данчо, невероятен финал за теб.


- Можеше да е и по-невероятен, ако не бях допуснал грешка, но това беше един много сложен финал. Дори и да бях изиграл перфектно съчетанието си, щеше да ми е много трудно да стигна до бронзовия медал, тъй като началната ми оценка е 6,6. Имах време да направя съчетанието си на 6,8, но не знаех дали ще ми стигне силата. Мога да уверя всеки един, че съм дал 100% от себе си. Щастлив съм, че стигнах финал, отдавна си изпълнихме плана, дори само със самото влизане. Можех да завърша и по-добре, но не съм разочарован. Щастлив съм и трябва да изкажа благодарност на всички хора. Не знам дали трябва да им се извинявам, защото не исках да ги заблуждавам, че едва ли не съм дошъл за реванш тук. Направих шеста Олимпиада, играх добре, направих финал. Трябва да съм доволен от резултата, който направих.
Благодаря на всички, които ме подкрепяха, включително и на вас и се надявам на следващите олимпийски игри да има друг гимнастик или гимнастичка, които да усетят атмосферата, защото наистина си заслужава.
За това ли ще работиш от тук нататък?


Не сме спирали да работим, просто съм бил малко по-активен като спортист. Сигурно вече ще съм по-активен като председател – да успеем да осигурим по-добра подготовка за младото поколение, повече лагери и състезания в чужбина.


Ако сега трябва да си направиш една равносметка на кариерата, как я виждаш?


- Постигнал съм почти всичко като гимнастик. Нямам олимпийска титла, но не съжалявам, защото можех да я имам. Но пък така ми е било писано, удовлетворен съм от кариерата си.


[[img:1882721]
Завърши с усмивка, това ли беше краят на твоята славна и дългогодишна кариера?


- За момента мисля, че е това. Да не казвам някакви неща, защото емоциите са различни и утре може да ми хрумне друго. Работихме много за тази олимпиада, благодаря на Краси и на целия екип, както и на медицинския. В подготовката наистина трябва да си съсредоточен, хората наистина се вложиха много, работихме на повече от 100%. Просто възможностите ни стигат до тук в момента. Да играеш финал на 40 години е нещо уникално, да не кажа, че пак се надскочихме.


Какво ти каза Краси след този финал?


- Краси е доволен като цяло, знаеше, че можеше на отскока да се представя по-добре. Ако го бях заковал, може би щях да стана четвърти. Винаги искаш повече. Но аз не исках да се заблуждаваме. Хората трябва да бъдат щастливи от това, което оставихме ние в гимнастиката. Ако утре свърша кариерата си, ще я завърша щастливо. Мога да направя 1-2 състезания, ако преценя и ако мога, естествено. Всичко това е много относително. Има европейско първенство...


А иска ли ти се да направиш още състезания?


- Не, но в момента съм в много добра форма. Просто ми трябват 10 дни почивка. Всеки ден имам различна болка и наистина трябва малко да си обърна внимание.


Въпреки физическите си проблеми, великият българин завърши с достойнство и това състезание

© Reuters

Въпреки физическите си проблеми, великият българин завърши с достойнство и това състезание


И все пак мислиш за европейското?


- Не, но просто казвам, че ако няма кой да играе, мога да се включа да помогна на отбора. Имаме млади момчета, които играха във Франция на европейското за юноши и вече имат навършени 18 години и ще имаме добър отбор за мъжете. Ще имаме шест момчета.


Какво ще кажеш за шампиона?


- Мисля, че трябваше да е втори, тъй като китаецът не помръдна при приземяването, помогнаха му на бразилеца, явно искаха да има някаква промяна. Но китаецът игра много добре и когато играе добре, не можеш да му вземеш титлата.


Кого от българските спортисти успя да гледаш досега?


- Всички. Последно гледах снощи по БНТ.


Йордан Йовчев: Хората трябва да са щастливи с наследството ни в гимнастиката

© Reuters


Какво каза на бразилеца, който стана първи?


- Поздравих го, не му казах дали игра добре или не, просто го поздравих.


Кога се прибираш в България?


- На 8-и.


Ще гледаш ли други българи, докато си тук?


- Не знам дали ще имам време, искам първо да си почина, довечера ще изляза с приятели малко да се повеселя. За момента няма да правя нищо необичайно, просто ще си почина. Няма да кажа, че ще отида на някакъв остров за 20 дни. Просто трябва малко да се възстановя.


Спомняш ли си първото си състезание при мъжете през 1991 г.?


- В Индианаполис – не помня, тогава се играеше и волна програма. Не помня, но винаги съм се борел за първото място. Шегувахме се с Боян Радев, който ми каза: "Ако не вземеш медал, сложи си един от старите и си ела с медал". Всичко е много хубаво, доволен съм, работихме, заслужавахме да бъдем тук на финал, но не трябва да бъдем разочаровани, това ни бяха възможностите.


Йовчев получава поздравленията на своя треньор Красимир Дунев

© Reuters

Йовчев получава поздравленията на своя треньор Красимир Дунев


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK