Рио 2016: Една история за пропуснати възможности

Контрастите са в основата на Рио де Жанейро

© Reuters

Контрастите са в основата на Рио де ЖанейроНеделя вечер, стъмва се, вали тропически дъжд, а силният вятър огъва палмите. Шофьорът на автобуса води поредната група журналисти към "Маракана", където скоро ще започне закриването на олимпийските игри. Около стадиона всичко е заградено и се допускат само определени превозни средства - като автобусите с журналисти. Да, ама не. След няколко спирания и разговори на по-висок тон с охранителите, шофьорът отваря вратите и дава знак, че по-напред не може да продължи. Не е ясно защо.


"Маракана" е на две пресечки и с фотограф от Италия се насочваме натам. На няколко места питаме за входа за журналисти - първо ни насочват в едната посока и вървим десет минути, за да се окаже, че трябва да се върнем до изходната позиция и да тръгнем към другата страна на стадиона. Вятърът е счупил чадъра ми, а дъждът е намокрил и двама ни с италианеца.


Абсолютно безобидна и незначителна история на фона на мащабите на Рио 2016. Но като един миниатюрен детайл, тази история е твърде показателна за отминалите игри.
Когато птичето кацне на рамото ти, трябва да се постараеш да го задържиш. Животът винаги дава възможности, но в повечето случаи е необходимо да положиш усилия, за да ги оползотвориш.


В случая на Рио де Жанейро - птичето не само кацна, но и беше свило гнездо за седем години. Седем години на надежда и очакване за изпълване със смисъл на радостта от 2 октомври 2009 г., когато в Копенхаген градът беше определен за домакин на олимпийските игри.


Победата на Рио означаваше много. Тя беше победа не само за Бразилия, а и за Южна Америка, защото никога до момента континентът не беше приемал най-значимото спортно събитие в света.


Този триумф съчета в себе си радост, надежда, обещания и отговорност. Домакинството можеше да даде тласък на Бразилия да се промени и да разчупи стереотипа за южноамериканците. Можеше...


Cidade maravilhosa


Кариоките (жителите на Рио) се гордеят с града си и го наричат Прекрасния град. Превърнал се във визитната картичка на Бразилия, той съчетава в себе си много контрасти - от нищета до богатство, от красива, божествена природа до съсипваща мръсотия, от безвремие, спряло във фавелите, до стремеж за развитие.


Градът на контрастите прие олимпийските игри с открити обятия. Бразилците имаха възможността да оборят клишето за своя лежерен характер и за липсата на организираност. Но птичето отлетя...


Тежката финансова, политическа и икономическа криза доведе до свиване на бюджета на Рио 2016, изоставане в сроковете, а оттам и организационни проблеми в навечерието на откриването на игрите.


Гледани по телевизията, олимпийските игри вероятно са изглеждали добре. Въпреки трудностите спортните състезания преминаха гладко (с изключение на тези в зеления басейн). Само по себе си обаче това не е и не може да бъде достатъчно, когато си домакин на игрите.


В спортен план Рио 2016 имаше щастието да бъде домакин на паметни събития

© Reuters

В спортен план Рио 2016 имаше щастието да бъде домакин на паметни събития


Рио 2016 изпусна прекалено много възможности, макар да имаше всички условия. Страната има едни от най-страстните жители, което е предпоставка за създаване на неповторима атмосфера. В спортен план се случиха неща, за които следващият домакин Токио 2020 може да мечтае и да стиска палци за появата на новите Юсейн Болт и Майкъл Фелпс.


Паниката около "зика", опасенията заради високата престъпност и кризата в Бразилия се оказаха непреодолими препятствия пред Рио. И местните почитатели, и туристите се отдръпнаха. В началото на игрите организаторите заявиха, че бразилците правят всичко в последния момент и се очаква постепенно да започнат да си купуват билети и да пълнят съоръженията. И последният момент обаче отмина. Празни места имаше на почти всяко състезание, включително и на финалите в плажния волейбол на Копакабана...


Дори във финалите в отделните спортове - като в хандбалния мач между Дания и Франция, имаше празни места

© Reuters

Дори във финалите в отделните спортове - като в хандбалния мач между Дания и Франция, имаше празни места


И ако олимпийските игри могат да понесат някой и друг организационен проблем като запушена тоалетна или загубил се шофьор на автобус, то липсата на публика е абсолютно неприемливо петно. Петно върху имиджа на Бразилия като спортна и страстна нация и петно върху олимпийските игри и МОК.


Всичко друго са "бели кахъри". По време на игрите мерките за сигурност бяха на ниво, а самата организационна машина заработи в ритъм от първите дни (отново с едно наум заради някои отделни проблеми).


Наследство или лицемерие


Една от най-често срещаните думи, свързвани с олимпийските игри, е "наследство". След Лондон 2012 домакините не спираха да изтъкват какви са ползите от домакинството за бъдещите поколения и за спорта в страната.


Рио 2016 започна с много силно послание за спасението на природата и планетата. Някои детайли от хода на игрите, а и случващото се в Рио, дадоха знак, че това е по-скоро "политическо говорене", напоено с лицемерие.


Във всички съоръжения и пресцентрове изобилстваше от пластмасови чашки и чинии, хиляди листове хартия се принтираха безразборно, а част от кошчетата само на пръв поглед бяха подчинени на зелената идея (на снимката долу).


От главния пресцентър за две седмици така и не успяха да отговорят на никое от четирите запитвания на "Дневник" на въпроси, свързани с посланието и т.нар. Гора на спортистите (при откриването беше обявено, че всичките около 11 хиляди състезатели ще получат семена, които ще бъдат засадени в парк в "Деодоро").


"На мен това ми звучи като политическо обещание. Лицемерно е да говориш за спасяването на планетата, а дори и за спасяването на цялата страна, след като не можем да спасим нашия град", разказа с недоволство пред "Дневник" бразилец, ангажиран в едно от съоръженията в близост до парка в "Деодоро".


"Плажовете Ботафого и Фламенго в Рио са толкова мръсни, че хората не ги посещават. Наскоро беше предложен алтернативен и много по-евтин проект за почистването им, но не беше приет. Явно управата на града има други интереси. Затова ще чакам да видя дали ще бъде засадена Гората на спортистите", заяви той.


Силното послание от церемонията по откриването изглежда по-скоро лицемерно. Дребен пример са такива кошчета по олимпийските обекти - уж за разделно събиране на отпадъци, но с общ плик

© Божидар Къртунов

Силното послание от церемонията по откриването изглежда по-скоро лицемерно. Дребен пример са такива кошчета по олимпийските обекти - уж за разделно събиране на отпадъци, но с общ плик


Рио 2016 изпусна много възможности за себе си. И не е ясно дали не затвори за дълго вратите пред други южноамерикански градове, искащи да бъдат домакини на олимпийските игри - като Буенос Айрес, който гледа с надежда към 2028 г.


Засега игрите се насочват към азиатско турне до 2024 г. В идните години ще бъдат направени много анализи и ще трябва да се научат тежки уроци. За да може когато следващия път птичето кацне на нечие рамо, той да го задържи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  ами добре описано замърсяване и тотална престъпност и дезорганизация на олимпийските игри ,затова предпочитам и аз да ги наблюдавам по телевизора в къщи ,на морето край спокойния ни плаж на Златните или на Пампорово,където е божествена тишина ,чистота и хладинка .

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Отказът от рециклиране и бойкотът на предложението да се почисти плажът по евтин начин са аналогични на случващото се в столицата, където вместо работеща система за разделно изхвърляме ще купуваме за стотици милиони евро завод за горене на мокри боклуци. Преустановяванео на отоплението на твърдо гориво и то отива в някаква посока като почистването на бразилските плажове - "интересът е към разходната страна"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Като знаем цените на билетите, как няма да има празни места?
  Особено при ширещата се бедност.

 4. 4 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Типична картина за Латинска Америка. Континент с огромни и неизползвани възможности. Корупция и безхаберие, но за всичко им е виновен американският империализъм. Има няма стотина години и ще се оправят.

  k.stefanov
 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Сравнението с Лондонската олимпиада въобще не е в полза на Рио

 6. 6 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Абе, всичко описано горе е вярно, ама асъл оср.лите Олимпиадата си остават МОК и техните господари, които изгониха руските спортисти!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Бразилия стана пример за тези страни, които се стремят към олимпиада без да са стигнали необходимата степен на развитие на обществото - икономически и политически.
  При тези условия на МОК обаче развитите страни ще се отказват и ще остават само корумпираните режими в състезанието за домакинство

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Жалко за оплесканата райска земя.

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Бразилия освен спомени няма да спечели нищо от олимпиадата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  [quote#9:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Бразилия освен спомени няма да спечели нищо от олимпиадата ![/quote]
  Доколкото си спомням, Гърция влезе финансово вътре.
  Останаха едни стадиони, които май стоят неизползвани.

 11. 11 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Големите очаквания от подобни световни спортни, пък и други, събития, отдавна са илюзорни. За бедняците, имам предвид. Богатите и тъй тъй са богати вече, нямат нужда от реклама пред света. Дето вика с гордост един германец " ти по ТВ реклама на Мерцедес виждал ли си." Много се надявахме, че 1994-та ще дигне рейтинга на БГ. И много приказвахме по темата. Само обаче се потвърди приказката "всяко чудо за три дни." Като започна подготовката за олимпиадата в Атина, сам Костов обеща за работни места по строежите в съседна Гърция. Ядец. Само илюзии, както и с Рио. Който си беше силен, прибра по няколко медала, а с тях и паричната им равностойност. Толкова...

 12. 12 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Явно г-н Къртунов смята, че България би се справила по-добре с организирането такива игри, а може би и със световно първенство по футбол.

  TAKE THE RED PILL!
 13. 13 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 889 Весело

  Толкова смешно нещо не бях чел отдавна. Дъждът намокрил двама журналисти, а пликовете за разделно събиране...о ужас, бил един. И това го пише човек който в ежедневието си в София вижда по 5 каруци на ден и безброй просяци и клошари.

 14. 14 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  пример за олимпиада, която не е свършвала като "пропусната възможност"?

  Philip Porter, an economist at the University of South Florida who has studied the impact of sporting events, told me that the evidence was unequivocal. “The bottom line is, every time we’ve looked — dozens of scholars, dozens of times — we find no real change in economic activity,” he said.

  http://www.nytimes.com/2014/08/10/magazine/does-hosting-the-olympics-actually-pay-off.html?_r=0

 15. 15 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "Galata":

  Те щяха да чистят ли, по-малко безопасно ли щеше да бъде, по-организирано??

 16. 16 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alexander97":

  Настаниха черни мигранти и ислям, превърнаха го в мигрантски лагер, които изпотрошиха всичко.

 17. 17 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#13] от "neznaiko.bg":

  Ще каже човек, че идва от Токио- от толкова високо място и хоп попаднал в ада.

 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#9] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  То като изключим игрите в Атланта 1996, доколкото помня, всичките Олимпиади са на текуща финансова загуба, като изключим "печалбата" за поколенията от преживяното и от създадените съоръжения и инфраструктура....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#5] от "daam":

  Що трябва да е в полза на Рио? За публиката пред ТВ-тата по Света и двете събития си бяха фРъст, за рекламите и постиженията на спортистите също!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Игрите бяха тотален позор. Запада се помъчи да изхвърли Русия от тях. Не можа, но пък осакати руснаците като не ги допусна в редица спортове с техния пълен капацитет.
  Връх на наглостта бе това, че след като щафетата на САЩ бе дисквалифицирана, тя отново бе върната в състезанието. Вече нататък Игрите може да се правят само в САЩ, където и магарета да участват от американска страна те ще печелят златото.
  А какво да кажем за Допингчо Фелпс ? Бил голямата работа. Как ли пък не ?! Завалията никога не е вземал допинг, а печели....ХАХА. Същият през 2015 г. отказа участие на световното в Русия, защото прекрасно знаеше, че руснаците ще му хванат номерата. И тогава за пред публиката разиграха един цирк с някакъв инцидент, заради който американците не допуснаха Фелпс на световното в Русия.
  И за да е пълна радостта на американците от цирковите Игри нека другия път не само Русия, но и Китай да дисквалифицират. А такива като щафетите на САЩ могат и по едно уиски да ударят на пистата и може да са спокойни - все пак пак ще са в състезанието. За тях дисквалификации не важат.

 21. 21 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#20] от "678":

  Молбата на американците беше уважена- затова ги допуснаха на поправителен. Момичето беше блъснато от бразилката- това може да се види, но БНТ не го излъчиха. Относно Фелпс: дори и да взема допинг, което не се доказа, въпреки целия хленч, показва, че химикът му е по-добър от този на руснаците. А и не може все трудът да се нарича допинг: от дете Фелпс е по басейните, няма детство, не знае какво е ден и нощ, тренира неуморно.

 22. 22 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#19] от "boby1945":

  И на мен си ми харесаха. Не ми хареса нашето представяне и неграмотните ни коментатори.

 23. 23 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#21] от "bee":


  Ти се правиш на интересен. Дали ако същото бе станало с бг щафета, контестацията щеше да бъде уважена ?
  А що се отнася до химика на Фелпс грешиш. Просто всичко е един уреден цирк. Ако руснаците имаха възможност да разследват Фелпс щяха да го разкрият. Неслучайно Фелпс пропусна световното в Русия.
  И накрая - явно и ти си на мнение, че става въпрос за олимпиада на химиците, а не на спортистите.

 24. 24 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Аиде няма нужда, доидат селянчетата от бгстан, ни език говорят нито имат идея за квко иде реч обаче със самочувствия на "европейци" въпреки че бг може да мечтае за чистотата лична и обществена на Бразилия.
  Да билетите бяха скъпи за бразилците, също МОК си е заделил огромна броика на наѝ-добрите места, както в Лондон никои не ползва.
  Бразилия направи каквото повечето Европа не може да планира, камо ли да изпълни за много скромен бюджет.
  Подигравате се на хората че сложили само син плик, а вие бг-европейците как сте с рециклирането. Никак не сте вонят кофи и всичко в казана. Аиде няма нужда.
  Стоите си дебелите и се си търкаляйте във варелостан и не излизайте че само ве излагате.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 25. 25 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#2] от "cinik":

  Плажовете в Бразилия се чистят постоянно целия ден и основно вечер. Глобите са много яки и понеже префектурата няма пари лелките стоят и чакат през метър ... По принцип Рио извън фавелите и бразилците като цяло са маняци на чистота до омръзване.
  Фавелите са проблема, оттам идват отходнитв води в гуанабара и т.н.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 26. 26 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  То по твоите логика само САЩ може да има олимпиада

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 488 Неутрално
 29. 29 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#3:"Alexander97"]Като знаем цените на билетите, как няма да има празни места?
  Особено при ширещата се бедност. [/quote]

  Всъщност едно от обясненията за празните места са раздадените билети на спонсорите, които не са ги ползвали, но и не са върнали свободните билети, за да се пуснат отново в продажба. Много туристи се оплакват, че се опитвали да купят билети по сайтовете, но навсякъде пишело, че са изчерпани. После по телевизията се виждат големи незаети зони.

  Мисля си, че в този случай организаторите трябва да правят като авиокомпаниите – да работят с овърбукинг, защото е ясно, че все някой няма да дойде.

  @)----,--'--
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivanchoLA":

  Много смешно
  (Но невярно )

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK