Татяна Йорданова е новият временен председател на БФКънки

Албена Денкова подкрепи решението на УС

© Красимир Юскеселиев

Албена Денкова подкрепи решението на УСМеждународният съдия по фигурно пързаляне Татяна Йорданова е новият временен председател на Българската федерация по кънки (БФК). Тя беше избрана късно снощи от управителния съвет на централата с пет гласа "за" от шестимата членове.


Йорданова заменя на поста Мариела Стайкова, която малко по-рано беше освободена от общото събрание на федерацията. Тя е член на УС на БФК от 2006 г. и международен съдия по фигурно пързаляне.


Йорданова ще заема поста само за няколко месеца, тъй като делегатите решиха следващото и по-важно общо събрание да бъде изборно и да се проведе най-късно до април следващата година.
Адвокат Мариела Стайкова пое временно поста председател на БФК след оставката на Албена Денкова през декември 2009 г. Тогава Стайкова заяви, че има свой бизнес и ще напусне след края на световното по шорттрек в София (19 - 21 март), но не го направи.


В сряда вечерта тя беше освободена след дълги дебати около легитимността на общото събрание, а делегатите я обвиниха в злоупотреба със служебно положение и изразходване на сериозни средства от федерацията за лични нужди.


Стайкова беше отстранена от поста след тайно гласуване, а от присъстващите 13 клуба решението беше взето с 10 гласа "за", два "против" и един "въздържал се". След освобождаването на Стайкова трикратната олимпийска медалистка в шорттрека Евгения Раданова заяви, че не е решила дали ще остане в БФК.


"Всичко това, което видях тук, просто ме изуми. Случилото се е различно от моите принципи и възгледи за начина, по който се прави и управлява спорт. Така че аз за себе си ще си помисля дали желая да остана в тази структура в този й вид. Не разбирам защо не се даде възможност на Мариела Стайкова да се защити след повдигнатите й обвинения", коментира Раданова.


"Вярвам, че единственият път, по който се прави истински спорт, е ако двата спорта (фигурно пързаляне и шорттрек) се обединят, а не хора отвътре, от управлението, да се опитват да ги разединят. Считам, че това е една грешна стъпка изобщо за спорта", добави най-успешната българска състезателка по шорттрек.


Двукратната световна шампионка по фигурно пързаляне и бивш председател на централата Албена Денкова защити смяната на Стайкова и временния избор на Йорданова.


"Надявам се решенията на общото събрание да са за доброто на спорта и да настъпят някакви промени. Наблюденията ми са, че в последните няколко месеца работата е стопирана и благодарение на правните познания и прийоми на г-жа Мариела Стайкова работата наистина не върви", заяви Денкова, която очаква да роди детето си от своя партньор на леда и в живота Максим Стависки през февруари.


"Двата спорта, особено фигурното пързаляне, са пред колапс, защото нито има възможности за тренировки, нито за участия на състезания, спират се национални състезатели, а това наистина е пагубно. Така хора, които са си хвърлили живота на леда, може да пропуснат цяла една година заради някакви бюрократични разправии, които тук се опитваме да решим", добави двукратната световна шампионка.


Тя изрази надеждите си новият състав на управителния съвет да работи по-продуктивно и да се намери обединител на шорттрека и фигурното пързаляне.


"Лично за себе си мога да кажа, че в последните години съм се старала да правя точно това, независимо организирайки международни прояви, с които да остава печалба на федерацията и средства за развитието на двата спорта. Независимо дали гласувайки повече средства за шорттрека, въпреки че те не разполагат със собствени средства и парите от фигурното пързаляне са прехвърляни за този спорт, за да може да съществува и да се развива. Винаги съм се старала да има някакъв баланс, което за съжаление изобщо не виждам в момента", завърши Денкова.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK