Японската сумо асоциация отмени традиционните пролетни церемонии

Церемонията в храм Ясукуни може да се състои през октомври

© Reuters

Церемонията в храм Ясукуни може да се състои през октомвриСкандалът с уговорените мачове в сумото достигна нови измерения. Професионалният спорт в Япония получи може би най-сериозния удар в последните години, защото асоциацията отмени традиционните пролетни церемонии в чест на боговете, провеждащи се храмовете Исе и Ясукуни, съобщи президентът Ханарегома, цитиран от агенция "Киодо".


Има вероятност демонстрацията на сумистите в намиращия се в центъра на Токио храм Ясукуни да се състои през октомври. В понеделник съветът на директорите на асоциацията изслуша доклада на специална комисия, която разследва скандала.


До окончателно становище не се е стигнало, тъй като предстоят още процедури и само за данните от паметта на иззетите мобилни телефони вероятно ще са нужни около 6 месеца, допълват от асоциацията. Нови имена, заподозрени в нечестна борба, няма.
Съветът на директорите сформира още една комисия - постоянно действащ Комитет за предотвратяване на договорени схватки, в който ще работят петима наставници от школите плюс три външни лица.


Японската полиция също се е включила в разрешването на проблема, като това се случва за пръв път в историята на сумото. Залозите в Япония са позволени само за конните надбягвания и някой моторни спортове.


Разкритията за уговарянето на мачове излязоха наяве в началото на февруари, когато пресата получи доказателства за SMS комуникация. Сумистите са се уговаряли кой да спечели и каква хватка да бъде използвана. Експертите твърдят, че един от мотивите е страхът от загубване на ранга при слабо представяне в турнир.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK