Швеция спечели два медала в преследването на 30 км

Маркус Хелнер спечели първия си олимпийски медал

© Reuters

Маркус Хелнер спечели първия си олимпийски медал

Шведският ски бегач Маркус Хелнер спечели преследването на 30 км от зимните олимпийски игри във Ванкувър, а неговият сънародник Йоан Олсон завърши на трета позиция и заслужи бронзовото отличие.


Хелнер се измъкна от основните си съперници при влизането на стадиона и натрупа достатъчна преднина, за да забави темпото преди финалната линия и необезпокояван да я пресече като шампион.


Той завърши с време 1.15:11,4 часа, с което спечели първия си олимпийски медал. Германецът Тобиас Ангерер се класира втори на 2,1 сек. зад победителя, а водачът през втората част на състезанието Йоан Олсон остана трети на 2,8 сек. зад своя сънародник.




Лидерът за Световната купа и сочен като основен фаворит преди старта Петер Нортхуг беше в перфектна позиция да се възползва от спринтьорските си качества преди последната обиколка, но допусна грешка и се забави, с което се свлече в класирането и завърши на 11-а позиция.


Българинът Веселин Цинзов не завърши надпреварата, в която първите 15 км бяха пробягани в класически стил, а втората половина от нея - в свободен.


Йоан Олсон поведе след смяната на ските и дръпна с 26 сек. пред основната група 5 км преди финала, но до финала неговите преследвачи постепенно заличиха аванса му. Първи сред тях беше руснакът Александър Легков, а само Хелнер, Нортхуг и Ангерер успяваха да поддържат изтощителното му темпо.


След забавянето на норвежеца преди финала Хелнер бързо се изтегли напред, докато умората на Легков си каза думата и той се отказа да преследва Олсен, като се примири с четвъртата позиция.


Всичко, което трябва да знаете за: