Регистрация
Тази статия е част от темата "Следвай ги".

В "Харвард" Жанина Бояджиева чертае планове за "Люлин 8"

От Ана Миланова Всички статии на автора
Последна промяна в 11:43 на 13 мар 2014, 11592 прочитания, 62 коментара
Галерия
"Следвай ги" е нова поредица на "Дневник", в която ще ви запознаем с хора, за които си заслужава да научите. Повечето от тях са много млади и вече с успехи в своите области - изкуство, спорт, бизнес или в професиите, които са избрали. Други, без значение от възрастта - с дебют в мечтата си да създават нещо и с първи големи постижения. Приятни срещи.

Къде: В "Люлин", 8 микрорайон
Какво: Панелният лабиринт да стане обитаем и дори адекватен и приятен
Кога: Когато "обществен" престане да бъде мръсна дума
Кой: Архитект Жанина Бояджиева
 
Преподаватели по архитектура от "Харвард", "Принстън" и Масачузетския технологичен институт (MIT), както и архитекти от студиа в Ню Йорк - общо 70 души, слушат план как панелният кошмар в "Люлин", 8 микрорайон, да стане нормално, приветливо и симпатично място за живот.

Причината за това е Жанина Бояджиева, която ще завърши семестриално магистратурата си по архитектура в "Харвард" през май, но вече е защитила дипломната си работа - "Колективна индивидуалност: Реконструиране на общественото пространство". И, да - темата й е жк "Люлин 8". Самата тя казва, че не е живяла в "Люлин", "но пък учих в "Младост". Съвсем накратко: Жанина предлага насред познатите и нехаресвани сгради да се създаде ново пространство. Хоризонтално - запуснатите терени между блоковете се използват като зони за прожектиране на кино на открито, езерца, детски площадки, места за пикник, градинки и пазари.Диагонално - така се прекъсват повтарящите се форми и също се създават терени, в които да се нанесат офиси под наем, ясли и детски градини, музикални зали, фитнеси и казина например.Вертикално - внедряване на нови структури, които имитират панелките, но функционално са тяхната противоположност: Терени за публични прояви, чак до покрива, който също да е отворен за всички.Каква би била първата й стъпка за прилагане на идеята: "Проектът е доста концептуален, но бих започнала с покана към жителите на квартала и изобщо на града да се включат в разговора. То не е само архитектура - трябва да има стратегическо мислене, което включва култура, социология, икономика, политика… Именно осъзнаването, че всичко е навързано и има влияние върху обществената среда, е първата стъпка."

Идеята да завърши четиригодишната си магистратура по архитектура в "Харвард" с дипломна работа за "Люлин" се явила отдалеч и постепенно. Първата стъпка е уъркшоп в Sofia Design Week преди години. "Една от задачите беше да обиколиш града, да видиш нещо в него и да направиш анализ. След двучасова разходка осъзнах, че съм заснела много фасади на блокове - различните балкони, изолациите, цветовете бяха изключително интересни, като се има предвид, че блокове винаги са еднакви. Направих много грубо предложение как може по-стратегически да разгледаме визуалния хаос. Някак си този интерес остана с мен подсъзнателно и като дойде време да мисля за теза, се сетих за снимките."

Дипломната й работа формулира проблема така: Комунистическите квартали с панелни блокове са терен на конфликт. Монотонните структури са презирани като жив спомен за социалистическия режим и за потискането на индивида. А и принципите на модернизма - стандартизация, рационализация и повторяемост, не се котират високо при съвременния глад за разнообразие. Но тези квартали съставят огромна част от градовете в Централна и Източна Европа. В България 60 на сто от гражданите живеят в такива блокове, само в София броят на панелките е над 204 хиляди и в тях живее половината от населението на столицата. Какво да правим с тях?Според Жанина Бояджиева панелните блокове "придържат заедно отделните сегменти от градската среда, дори възстановяват загубената идея за град, защото самите те представляват архитектура на взаимовръзките, в която нито една от сградите не съществува сама за себе си".

Тя често се прибира в България и всеки път вижда положителна промяна - оправени градини и паркове, нови музей, концерти навън, изложби, нови заведения... "Има много живец в центъра. Проблемът е как тези идеи да се разпространят в останалите квартали, за да се оформи един цялостен град."Твърди, че непременно трябва да се повозя на новите трамваи номер 1, които тръгват от пазарчето в жк "Иван Вазов" и в тях прожектират филми за стара София. Но пък всеки път й става мъчно, като види къщи от началото на 20-и век, оставени да се рушат. Нарича сградата на бившето китайско посолство "толкова красива, абсолютно бижу - много се радвам, че все пак я оправиха, въпреки че, доколкото знам, е частен клуб… Можеше да бъде музей".

Жанина Бояджиева вижда надежда в проекти като "София – Европейска столица на културата 2019". Казва, че столицата е изключително интересен град, но му трябва стратегическо мислене каква посока е най-добра за обществото. "Всъщност точно това ми каза Бойка Къдрева, директор на дирекция "Териториално планиране" в Столичната община: "Публичното е станало мръсна дума." Мисля, че това е част от проблема - идеята за общия и обществения интерес е изчезнала през политическите промени в страната", казва още Жанина.

Предишният й проект описва трансформациите на карето между бившия Партиен дом, БНБ, Националната художествена галерия (бившия Княжески дворец) и Градската градина. Площад "Александър I" след Освобождението, преименуван "9 септември" и обзаведен с мавзолей и маршируващи другари, сега отново "Александър I Батенберг". Ключово място за определяне на национална идентичност, включително за протестиращите, които го прекосяваха всяка вечер месеци наред. "Площадът и паркът към него са страхотни, защото там се събират всякакви хора - интересни възрастни шахматисти, семейства с деца, хипстърите. Въпросът е не как да се промени, а как такова място може да се направи и в други части на града", отговаря Жанина на въпроса ми как вижда развитието на този район.

Злополучният фонтан на "Витошка" коментира така: "Витошка" си работи като сполучлива пешеходна улица, откакто се помня. Не виждам защо трябва да се маркира като пешеходна с каквото и да било. Кафетата, магазините и най-вече хората вече я маркират като такава."  Докато сме на темата за стъргалото, научавам френска дума от 19-и век - flaneurie. Тя описва именно тегелирането по централната търговска улица с цел да видиш и да бъдеш видян. 

По повод конкурса за нов облик на центъра на София Жанина казва, че идеята е страхотна, показва раздвижване в тази сфера и създаване на връзка между институциите, архитектите и обществото като цяло. Повтаря обаче, че централните градски пространства са сполучливи, а трябва да се обърне внимание и на други квартали, на градските спални, където всъщност живеят огромна част от гражданите на София. 

"Трябва да има стратегическо мислене, което да обхваща много сфери едновременно - градоустройство, политика, икономика… Също така трябва да има добра комуникация между институциите и обществото - колкото и идеалистично да звучи това. Дали ще е чрез работни групи, семинари или публични представяния. Градът не само рефлектира социалните проблеми, но и ги стимулира - затова архитектура не може да съществува, без да разбереш контекста, в който работиш", продължава Жанина Бояджиева.

За себе си казва, че ако не беше архитект, сигурно би станала учител. Какво ще прави, щом се дипломира през май: "И аз това се питам. Има различни варианти - да работя в архитектурно студио, в компания, която се занимава с дизайн, да стана консултант или да правя научни изследвания, да преподавам. Сега наваксвам сън."

 • Зарче
Етикети
62 коментара
 
Преглед на профил

vladek

Рейтинг: 338 Неутрално
 • 1
 • 07:50
 • 13 мар, 2014

Не разбира момичето че не проблема е в сградите, ами в обитателите им. Няма значение какво ще направи и постори. Когато Матеряла хвърли боклука си през прозореца всичко става ненужно.

Оценка
-34 +286
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

kas.

Рейтинг: 7031 Неутрално
 • 2
 • 08:20
 • 13 мар, 2014

Смислено и позитивно. С такива хора всеки ден се отмества малко стената на посредствеността...

O tempora, o mores

Оценка
-15 +186
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

petrov9

Рейтинг: 1140 Весело
 • 3
 • 08:22
 • 13 мар, 2014

с комунистическите фабрики, заводи, с комунистическите чушки и домати се справихме, но пустите теренно-конфликтни комунистически панелки дразнят демократичничния взор и не се предават ...

Оценка
-42 +33
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Каишков - Гласът на Америка

Рейтинг: 3934 Неутрално
 • 4
 • 08:40
 • 13 мар, 2014

Комунистическите квартали
================================
Ясно. Още една активна боркиня срещу нещо, което го няма. При това, запозната с единствено правилните идеи на общочовеците зад океана.

Демокрация - говориш, каквото искаш, но правиш каквото ти кажат.

Оценка
-152 +40
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

sharomag

Рейтинг: 179 Неутрално
 • 5
 • 08:46
 • 13 мар, 2014

До коментар [#1] от "vladek":

А ти щото много разбираш, си остани до живот в панелката.

Оценка
-50 +21
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

vladek

Рейтинг: 338 Неутрално
 • 6
 • 08:50
 • 13 мар, 2014

До коментар [#4] от "Каишков - Гласът на Америка":
Зависи от гледната точка. Ако това е квартала в който са били заселени лица от селата като са били "убедени" че като им вземат земята и я сложат в ТКЗС-та, а те станат просперираща класа в "градска" среда работейки в завод и са пълно зависими от партията майка "грижеща се за своите чеда", как ще го наречете? Интелектуален квартал? Силиконова долина?

Оценка
-4 +98
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

херувим

Рейтинг: 1515 Неутрално
 • 7
 • 08:51
 • 13 мар, 2014

Дипломна работа! Впечатляваща, ама въздушни кули. Имам само един дребен и незначителен въпрос - кой ще инвестира пари в такъв проект?

heruvim

Оценка
-21 +53
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Bluesky

Рейтинг: 1068 Неутрално
 • 8
 • 08:54
 • 13 мар, 2014

Подобни идеи и размишления ме спохождат при посещение на родния ми провинциален град. Между панелките в краен квартал има запуснато пространство, което би разцъфтяло, ако се озелени, предвиди се детска площадка и се превърне в рай за жителите на квартала през свободното време. Възрастните ще се разхождат, а децата ще играят. Но явно общината чака подходящ подкуп за да го даде за строеж. Или изобщо не я интересува, че обитателите на квартала имат крещяща нужда от подобно място.

Оценка
-3 +58
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

finlip

Рейтинг: 268 Неутрално
 • 9
 • 09:08
 • 13 мар, 2014

Ако някой се интересува наистина от развитието на град София трябва да насочи вниманието си имено в тази посока панелните комплекси. На лъскавото и баба знае.
Евала на момичето за идеите и куража и дано се намери отговерен човек в общината да подкрепи тези идеи та да бъдат и реализирани.

Оценка
-7 +87
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

alextan

Рейтинг: 729 Неутрално
 • 10
 • 09:08
 • 13 мар, 2014

До коментар [#8] от "Bluesky":
такива проекти могат да се финансират по Оперативна програма "Региони в растеж" ( в стария период се казваше Регионално развитие), така че на есен програмата ще тръгне, вашата община да започне да се подготвя за проект. Има и консултантски фирми, които ще го напишат, ако толкова не могат те. Въпросът е да има желание и постоянство.

Оценка
-3 +42
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Bluesky

Рейтинг: 1068 Неутрално
 • 11
 • 09:14
 • 13 мар, 2014

До коментар [#10] от "alextan":
Бих се заела с подобна инициатива, благодаря за информацията. Живея извън България и нямам понятие от архитектурни проекти, но ще направя каквото мога, защото знам, че ще има голям ефект от подобен проект за хората в квартала.

Оценка
-3 +35
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Viscount Ganyo

Рейтинг: 724 Весело
 • 12
 • 09:22
 • 13 мар, 2014

Не е хуманно това. Ако направите Люлин, 8 микрорайон, нормално, приветливо и симпатично място за живот, ще изгоните 90% от сегашните му обитатели от там. Не знам къде ще отидат. Язък ви за "стратегическото" мислене.

Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.

Оценка
-19 +58
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

journey

Рейтинг: 521 Неутрално
 • 13
 • 09:28
 • 13 мар, 2014

До коментар [#4] от "Каишков - Гласът на Америка":

Абе, Каишков, пак ли ръсиш "мъдрости" из форума?

Да не би да твърдиш, че типично соц модела на ж.к Люлин е нещо красиво?

Оценка
-9 +26
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

jebidiah

Рейтинг: 26 Неутрално
 • 14
 • 09:32
 • 13 мар, 2014

Трябва да се мисли не за Люлин 8, а за Люлин 9,10...50... и нататък. Не е далеч времето когато всички българи ще са столични и този град трябва да ги поеме. На там сме поели все пак ;-)

Публикувано през m.dnevnik.bg

Оценка
-10 +16
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

alextan

Рейтинг: 729 Неутрално
 • 15
 • 09:33
 • 13 мар, 2014

До коментар [#11] от "Bluesky":
следете в сайта на програмата от септември: http://www.bgregio.eu/

Оценка
-1 +10
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Lady Zeppelin

Рейтинг: 10745 Неутрално
 • 16
 • 09:43
 • 13 мар, 2014

Пожелавам на Жанина Бояджиева търпение и постоянство, за да успее да реализира макар и 1 % от идеите си.

Нищо не мога да направя за хората, които не си задават въпроси. Конфуций

Оценка
-4 +37
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

brutester

Рейтинг: 924 Неутрално
 • 17
 • 09:52
 • 13 мар, 2014

На архитектката ще и кажа да види сателитните снимки в района на Билла. Около грозните панелки има зелени площи. Около новото "красиво" строителство не можеш да видиш къде е улицата.

<-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака

Оценка
-3 +47
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

ikapitan

Рейтинг: 690 Неутрално
 • 18
 • 10:41
 • 13 мар, 2014

а за комисионната на гладния архитект помислила ли е?

там е най-вероятният терен на конфликт в София засега, а не в "комунистическите квартали с панелни блокове"

Оценка
-5 +19
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

basilicum

Рейтинг: 1266 Неутрално
 • 19
 • 10:49
 • 13 мар, 2014


архитектурата влияе на хората много повече отколкото те съзнават. едно освежаване и разчупване на депресивната панелна джунгла би дошло и до различно отношение на хората към средата и себе си. тоест надали на чисто и подредено място ще му идва отвътре на човек да замърсява, а и да има такива изключения натиска от околните ще си каже тежката дума

Оценка
-2 +52
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

zippie

Рейтинг: 1021 Весело
 • 20
 • 11:08
 • 13 мар, 2014

До коментар [#13] от "journey":

типично соц модела на ж.к Люлин- цитат на коментар #13 от “journey”

Не се самоласкайте! Блоковете (вкл. панелките) не са измислени от соца, а доста преди това от западната индустриализация.

Оценка
-2 +43
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

blaf

Рейтинг: 1650 Неутрално
 • 21
 • 11:10
 • 13 мар, 2014

До коментар [#19] от "basilicum":

+++++++++++

Абсолютен факт! Хората, които живеят в къща имат осезаемо по- различно (в позитивна посока) мислене от хората набутани в панелен апартамент на 8-мия етаж.

Оценка
-5 +32
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

blaf

Рейтинг: 1650 Неутрално
 • 22
 • 11:12
 • 13 мар, 2014

Не се самоласкайте! Блоковете (вкл. панелките) не са измислени от соца, а доста преди това от западната индустриализация. - цитат на коментар #20 от “zippie”


Но са измислени, за да се поставят в гета или покрай строящи се големи обекти, за да се настаняват работниците временно. Не са измислени, за да се живее в тях масово. Комунистите ги харесват, защото се строят бързо и така са могли да набутат максимално много хора в градовете и да ги откъснат от частната собственост (земята).

Оценка
-9 +23
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Forrest Gump

Рейтинг: 1413 Неутрално
 • 23
 • 11:43
 • 13 мар, 2014

не проблема е в сградите, ами в обитателите им- цитат на коментар #1 от “vladek”


не само съзнанието влияе на битието, обратното също е вярно.
в този смисъл едно градско пространство зависи от 3 неща:
градската среда (архитектурата), хората (да са усмихнати, щастливи) и правилата (законите, наредбите, обичаите).
когато и трите са ниво, можем да говорим за хубав град.

Истината ни прави свободни.

Оценка
+28
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

zippie

Рейтинг: 1021 Весело
 • 24
 • 11:45
 • 13 мар, 2014

До коментар [#22] от "blaf":


Може да направиш справка с историята на Сингапур, например.

да набутат максимално много хора в градовете- цитат на коментар #22 от “blaf”

и също така, под строй (направо като сиджир роби) са ги подкарвали от селата и водили към града! На входа на града или панелката са раздавали жителство, нали?


Оценка
-9 +5
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

apolitichna

Рейтинг: 1897 Неутрално
 • 25
 • 11:49
 • 13 мар, 2014

А в нашия квартал Гео Милев застроиха всички възможни местенца, дори детските площадки и градинките.

Оценка
-2 +20
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

zippie

Рейтинг: 1021 Весело
 • 26
 • 11:55
 • 13 мар, 2014

До коментар [#25] от "apolitichna":

Това по соц. време ли се случи?

То, сигурно за

да набутат максимално много хора- цитат на коментар #22 от “blaf”

До коментар [#22] от "blaf":Оценка
-3 +5
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

blaf

Рейтинг: 1650 Неутрално
 • 27
 • 12:19
 • 13 мар, 2014

Може да направиш справка с историята на Сингапур, например. - цитат на коментар #24 от “zippie”


Защо да правя справка с държава, която има площ от 700 кв.км? България има 111 000 кв.км площ. София в момента има землище от над 1300 кв.км.

По отношение на последния ти пост (26):

За съжаление соц наследството продължава и до днес - продължавата по-често да се строят сгради по над 5-6 етажа при условие, че има недостиг на места за паркиране и при условие, че има място за повече, но по-ниски сгради. Хубавото е, че много от новите сгради, макар и блокове имат по-интересни архитектурни решения. И все пак има и нови кооперации на по 3-4-5 етажа, та явно има мисъл в някои архитекти (и инвеститори, по-важното).

Оценка
+15
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

skb56354932

Рейтинг: 14 Неутрално
 • 28
 • 12:37
 • 13 мар, 2014

Аз пък съм на друго мнение. Не знам дали противоположно, но със сигурност различно. Според мен най-големите кошмари са построени 90-те години, които продължават да се строят от уайлд уайлд ийст кепитализъм. Ние не можем със сегашното градоустройство и строителство да си докараме отстояния и тротоари - какво остава за качествена архитектура... според мен соц сградите имат огромен потенциал и се изисква единствено елементарна поддръжка, което е истинският проблем в България... включително и на панелките. Не знам дали е нужно да се стига до Харвард за това велико откритие ?

Оценка
-6 +29
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

zippie

Рейтинг: 1021 Весело
 • 29
 • 12:47
 • 13 мар, 2014

До коментар [#27] от "blaf":

Защо да правя справка с държава, която- цитат на коментар #27 от “blaf”

За тази се сетих, която да е максимално далече от емоционалните ни източни и западни ...

Иначе, искаш да кажеш, че понеже там е тясно - няма проблем с наличието на блокове, ли?

На мен, изказването ти, повече ми звучи като: Понеже тук е било соц., затова нашите са гадни и насила са ни тикали в тях. Виж на запад, сигурно наличието на такива жилищни площи е от чисто демократични подбуди!?

Не е съвсем точно, че

соц наследството продължава- цитат на коментар #27 от “blaf”

това бе периодът на криворазбран, да не казвам див, капитализъм. Иначе и аз се радвам, че "Комисията за уплътняване на междублокови пространства" вече не работи.

Оценка
-5 +3
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Кака Пенка

Рейтинг: 451 Неутрално
 • 30
 • 12:54
 • 13 мар, 2014

Господ да ги поживи тия, които изрисуваха панелките в кв. Хаджи Димитър (момичето на снимката). Но са само три, а има още толкова много...

Оценка
-1 +12
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

metalogy

Рейтинг: 789 Любопитно
 • 31
 • 13:27
 • 13 мар, 2014

Как не дойде момичето вас да ви пита за какво да прави дипломна работа, а с наивния си ентусиазъм я направи тъкмо за Люлин 8?
И не само това. Щеше да получи ОЦУ (особено ценни указания) какво, къде и дали изобщо да учи, кои са истинските професии, кои са търчи-лъжи. И също така напоителни жалби как в родината ни има жесток недостиг на специалисти с образование и опит, желаещи да се хранят с ентусиазъм.

конституционна анархия

Оценка
-2 +19
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

blaf

Рейтинг: 1650 Неутрално
 • 32
 • 13:50
 • 13 мар, 2014

До коментар [#29] от "zippie":

Изобщо не желая да навлизам в спор капитализъм - социализъм. Панелките са кофти за живеене, независимо дали си в капиталистически строй или в социалистически. Просто казвам фактите каквито са, а те са, че панелките са били предпочитани в бившия соц блок основно заради факта, че са бързи за строене и че събират много хора, което ускорява урбанизацията.

Как може през 1955-та населението на България да е било около 7 милиона, в София да е имало почти 800 000 души и да не е имало НИТО един панелен блок. Да, имало е големи къщи по 3-4 етажа, но това не са блокове. Първите високи панелни блокове се строят към края на 50-те.

Оценка
-3 +19
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

zenola

Рейтинг: 841 Неутрално
 • 33
 • 14:56
 • 13 мар, 2014

Също толкова интересно е, какво ще правим с новопоникналите чудеса на съвременната архитектура като Манастирски ливади например - няма улици, балконите на съседните сгради опират един в друг все едно, че не строим в софийското поле широко, няма тротоари, няма зеленина, няма трева дори, няма детски градини, няма магазини. Няма никаква мисъл дори, че трябва да изградят улили - всеки блок е ориантиран в собствена посока, прави линии на застрояване няма. Няма нищо от това, което говори за благоустройство. Има само една безкрайна алчност за пари - на архитекти, общинари, собственици на земя и строители. И едни хора, които живеят в мизерия, която изплащат на кредит взет за продължителността на целия им трудов живот.

Оценка
-1 +41
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Pontif

Рейтинг: 1526 Неутрално
 • 34
 • 15:17
 • 13 мар, 2014

Има тука един Каишков. Доста кисел човек. А само ако му лъхне на нещо Американско побеснява и започва да сипе безмислици. Самият факт че момичето е учило в Америка го вбесява.
Аз пък си мисля че е похвално че тя се опитва да намери решение за подобряване на ужасните, човеконенавистни панелни комплекси. Не само това но и се опитва да създаде интерес и сред хора от други държави. Каишков си мисли че в Америка всички са Американци. Не знае горкия че голям процент от учещите в елитни университети са от цял свят.
Затова е много трудно нещо да се постигне в България. Дори и когато такива като това момиче - истински патриоти мислят как да се помогне на БЪлгария, винаги ще има такива като Каишков които ще предпочитат да живеят като скотове в панелните кочини. На 40 семейства две паркоместа. На 50 деца 20кв метра за игра. Навсякъде осеяно с болкуци и ръждясали стари коли ... но по-добре така отколкото някъква си гад учила по Пиндостан да ни дава акъл ...нали така другарю. Друго си беше когато тези с червените дипломи от Масква с рускините за жени ни учеха на ум и разум. Те ни ги построиха тези чудеса в които живем.

Оценка
-8 +35
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

gost22

Рейтинг: 2257 Любопитно
 • 35
 • 15:36
 • 13 мар, 2014

но пустите теренно-конфликтни комунистически панелки дразнят демократичничния взор и не се предават ...- цитат на коментар #3 от “petrov9”

До първият, свестен закон за фалит на физически лица. Като си научат хората реалнтата стойност на имота и колко ще им струва санирането... до там ще са.

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...

Оценка
+6
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

GreenEyes

Рейтинг: 5752 Неутрално
 • 36
 • 15:46
 • 13 мар, 2014

Познавам Жанина от много време и се радвам от сърце за нея. Постигна много и продължава да работи с цялото си сърце за България. Дано не се разочарова в опитите си да направи нещо за Родината. Бюрократичните пречки, неразбирането и завистта в гилдиите могат да откажат и най-големите родолюбци.

Всеки пост в подкрепа на нацистка Русия е престъпление срещу човечеството и пряка заплаха за българския суверинитет и идентичност.

Оценка
-1 +28
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

galeks

Рейтинг: 5 Неутрално
 • 37
 • 15:59
 • 13 мар, 2014

До коментар [#33] от "zenola":

Напълно подкрепям написаното !

Оценка
+5
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

journey

Рейтинг: 521 Неутрално
 • 38
 • 17:46
 • 13 мар, 2014

До коментар [#20] от "zippie":

Моля, не сравнявай европейските жилищни блокове с нашите тук.

Оценка
-6 +7
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

journey

Рейтинг: 521 Неутрално
 • 39
 • 17:53
 • 13 мар, 2014

До коментар [#33] от "zenola":

Подкрепям напълно коментара ти.
За съжаление, конюнктурата на пазара се определя от търсенето и предлагането.

Щом има хора, които искат да си закупят жилище в "елитния" софийски кв.Манастирски ливади, ще има комисионни и за общинари, инвеститори, строители и т.н.

Ако българина и не само- купувачите като цяло, бяха отказали да закупуват жилища на тези условия, строителите и всички по веригата щяха да променят концепцията си.
Но, докато българина се стреми да си купи една кутийка, на майн@та си, само и да има собствен имот, така ще бъде.
Не казвам, че това качество, типично българско е толкова лошо, но това е действителността.

Оценка
+8
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

zippie

Рейтинг: 1021 Любопитно
 • 40
 • 21:03
 • 13 мар, 2014

До коментар [#38] от "journey":

Що? Нашите са нещо много уникално ли?

Пък и имам материал за сравнение, ама не е редно да си го ползвам ли!?

А, да, сетих се! Не може да има по-гадни блокове от нашите, никъде по света, `щот нъл тъй ще ни отнемат възможността да сме най-прецаканите хора във вселената!

Оценка
-2 +8
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

bulgaria111

Рейтинг: 2233 Весело
 • 41
 • 23:01
 • 13 мар, 2014

За пореден път ще го кажа- градоустройството, дами и господа, не е за архитектите!
Те могат да участват в евентуални екипи с компетентността си за цветове, форми и дизайн, но ръководители на подобни екипи могат да са само УРБАНИСТИТЕ, или т.нар. Проектанти/специалисти по градско и регионално планиране. Те формират базата за правилно случване на нещата в областта на градоустройството!!!
В България няма дори едни нормални адреси и номерации на улици, защото "великите ни архитекти много ги могат тия неща!"! Те за това.

Оценка
-4 +18
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

bellami

Рейтинг: 210 Неутрално
 • 42
 • 09:28
 • 14 мар, 2014

За дипломна работа става. Обаче, тук културата не се стимулира, а междублоковите пространства се застрояват след подмолно прекарани планове от страна на община и инвеститор. Народът се бори, когато и където смогне, да спаси подобни малки терени от "милата" община, щото и без това всичко е презастроено. Така че, реализацията на този така прекрасен проект ще е пълен провал, т.е. невъзможна. Ако може да напише някой дипломна работа как да си намерим читаво правителство, дето да работи за народа, а не за частните интереси, но и да носи отговорност - определено да я публикувате. Ще предизвика бая дискусия...

Оценка
-2 +7
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

clutch

Рейтинг: 1050 Любопитно
 • 43
 • 11:45
 • 14 мар, 2014

До коментар [#8] от "Bluesky":
А другото, в пъти по-простичко решение?
Жителите на квартала се събират с лопати, мотики, чували за смет, измитат и почистват САМИ района, поправят пейките, боядисват където е необходимо, почистват. Сами, доброволно.
И за озеленяването могат да се погрижат.
И да видим дали няма да пазят сътвореното от собствените си ръце?
В частта на Лозенец, където живея, точно това направихме преди 3 години. Взехме нещата в свои ръце. И си поддържаме сами. На почти 40 семейства излиза не повече от 20 лева на година, без доброволния труд и услугите, предоставени на добра воля.
И охраната се решава лесно-три камери, разположени на първите етажи снимат градинката. Малкото ни недобросъвестни съседи отдавна не са такива
Тъпото е, че си имаме чести разправии с общината. Ама защо не сме ги уведомили, че засаждаме дървета, ама защо сме поставили оградки около зелените площи, островчета за контейнерите за смет...Но не пропускат да се похвалят с нашия труд.

"ЗА" задължително гласуване!

Оценка
-1 +17
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Bluesky

Рейтинг: 1068 Неутрално
 • 44
 • 11:54
 • 14 мар, 2014

До коментар [#43] от "clutch":
Това отдавна е направено. Хората доброволно пред блока са озеленили и поддържат със собствен труд градинките - пред всеки вход пейка, цветя, дръвчета. Идеята ми е за парк, проектиран и одобрен от общината, в едно пустеещо пространство, което може да има и собственик, може и да няма. В целия квартал, а и околните, няма подобен парк и това, че хората озелениха и освежиха междублоковите пространства показва колко голяма е нуждата от парк за свободното време. Този парцел пустее от години и е грози, а може да се използва..

Оценка
+7
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

skb56354932

Рейтинг: 14 Неутрално
 • 45
 • 12:11
 • 14 мар, 2014

За съжаление мога да констатирам от коментарите, а и принципно - архитектурна неграмотност и политически обременени хора... Примерно коментара на Понтиф... малко адекватност? имам чувството, че аудиторията на иконмедия става все по-зомбирана и всичко се свежда в тяхната журналистика до ужасни червени чудовища от миналото срещу влюбени в тъмно синьото човечета... всяка статия е по един или друг начин политически обвързана, както и коментарите. мн. ми е странно? преди като че ли не беше чак така...

Оценка
-5 +5
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

clutch

Рейтинг: 1050 Разстроено
 • 46
 • 12:15
 • 14 мар, 2014

Уви, сещам се за какво иде реч. Явно общинарите чакат някой да прояви "инвестиционни намерения" към въпросния парцел и да се започне процедурата 'Начиии, ша стане по-лесно ако тука едни пари при едни хора, ама след работно време...
Гадория.

"ЗА" задължително гласуване!

Оценка
-1 +7
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Глас от залата

Рейтинг: 30 Неутрално
 • 47
 • 17:12
 • 14 мар, 2014

Леле каква ГОЛА ВОДА шурти от ... Харвард (?!?), че и Принстън замесен, даже и еМаИТи (или са само неймдроппинг на ужким, в тия кавички?)

Някои коментари вярно питат трябваше ли горкана чак у Харвард (Оксфорд, Кембридж, Магнаура и др) да иде, че да съчини всичкия този въздух под налягане, всичките тези ЛЕСНИ и непотребни словесности? Че всеки средношколец (ТНТМ ако помните?) може да разтяга тия локуми, как историята от Него почва, и как дотогава човечеството е живяло първобитно. Сякаш комплексите не са планирани от архитекти. Опитни, под мъдрото РЪКОВОДСТВО на БКП.

А ако просто ша пра'им рекламата на начинаещата Месия (или пропаганда за застроителите на квартални кръчми и казина, което е същото) то ДНЕВНИК губи по точки читателите си. Лански сняг е тая новина. 'Оди дрО'би зеле, Жанино фон 'Арвард!

Оценка
-16 +8
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Глас от залата

Рейтинг: 30 Разстроено
 • 48
 • 17:28
 • 14 мар, 2014

Не се опитвайте да се вгледате и да РАЗЧЕТЕТЕ чертежите схемите, макетите и презентациите, особено ако сте компетентни над равнище строителен ТЕХНИКУМ. Плашещо е. Скомина. Зъбите изтръпват, и още нещо.

Само журналята от ДНЕВНИК могат да кълват на такива фаснтасмагории. Особено ако им се 'фърли кокал. Два.

Оценка
-11 +7
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

vilian

Рейтинг: 455 Неутрално
 • 49
 • 23:34
 • 14 мар, 2014

Според Нешка Робева,Ж.Бояджиева и други като нея са "соросоидчета",от които нямаме никаква нужда.Сега България имала нужда да гледа нейната последна постановка и да слуша стиховете на Вапцаров,Смирненски,Гео Милев и пр.любими на комунистите автори.

Оценка
-3 +8
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

GreenEyes

Рейтинг: 5752 Неутрално
 • 50
 • 12:41
 • 15 мар, 2014

До коментар [#43] от "clutch":

Същото правим и ние у наше село. Вярно, че притежаваме еднофамилни къщи, но за общото се грижим наистина задружно като при вас в Лозенец. Значи имаме един общ driveway, който се използва от 6 семейства. Всички плащаме за почистването му от снега, а когато е нещо по малко ние се справяме сами, на доброволни начала. И в същото време садим дръвчета или декоративни храсти около него, правим нощно осветление и т.н.

Всеки пост в подкрепа на нацистка Русия е престъпление срещу човечеството и пряка заплаха за българския суверинитет и идентичност.

Оценка
-1 +4
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

тулса

Рейтинг: 3195 Разстроено
 • 51
 • 12:47
 • 15 мар, 2014

Друго си беше когато тези с червените дипломи от Масква с рускините за жени ни учеха на ум и разум. Те ни ги построиха тези чудеса в които живем.- цитат на коментар #34 от “Pontif”

Проклети да са...Те и до Харлем са се добрали, та не насмогваме с графитите да ги украсим тези грозни сгради.

Оценка
+4
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

princess_x

Рейтинг: 2553 Неутрално
 • 52
 • 13:09
 • 15 мар, 2014

Дипломна работа! Впечатляваща, ама въздушни кули. - цитат на коментар #7 от “херувим”


Именно, това е само дисертация за защитаване на магистърска степен, нищо повече от теория.

Оценка
+5
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

СДС

Рейтинг: 5662 Неутрално
 • 53
 • 13:13
 • 15 мар, 2014

Злополучният фонтан на "Витошка" коментира така: "Витошка" си работи като сполучлива пешеходна улица, откакто се помня.
............
Защо някои хора не могат да проумеят факта, че тази улица и светът около тях "си работят" от 25 века и вероятно ще "си работят" още толкова след тях.
Това да ти липсва хоризонт и да си бранжа на архитектурата ми намирисва силно на шумкарски учени-сървулани с два пръста чело и тати антифашист.

Издайте най-накрая "Child 44" от Tom Rob Smith на български! http://en.wikipedia.org/wiki/Child_44

Оценка
+5
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

princess_x

Рейтинг: 2553 Неутрално
 • 54
 • 13:17
 • 15 мар, 2014

е похвално че тя се опитва да намери решение за подобряване на ужасните, човеконенавистни панелни комплекси. Не само това но и се опитва да създаде интерес и сред хора от други държави. - цитат на коментар #34 от “Pontif”


Хм, не е точно така. Просто темата за един западнал панелен квартал от социализма в България звучи много по-екзотично от останалите, отдавна пре-предъвкани теми, които обикновено се използват при писането на магистърска дисертация. Какъв принос би могла да даде девойката по проблеми, с които са се занимавали от години архитекти от къде ли не? Виж, Люлин е друга работа - никой в Харвард не е чувал за него и предполагам, че са я поздравили за 'оригиналната' идея за дисертация.

Оценка
+6
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

basilicum

Рейтинг: 1266 Неутрално
 • 55
 • 14:15
 • 15 мар, 2014


като цяло грозотията и екзистенциалната мизерия на българските напъни за урбанизация си е доста сочна за дъвкане тема. скоро гледах някакъв нов луксозен апартамент, мебелиран, натруфен, лъскав - лукс отвсякъде. докато не стигнах до кадъра с изглед от балкона ...

Оценка
+5
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

bryghtlyght

Рейтинг: 442 Неутрално
 • 56
 • 15:24
 • 15 мар, 2014

Винаги, когато се връщам от Нова Англия по route 95, първият признак, че вече съм си у дома, в Ню Йорк, е когато съзра Co-op City вляво на пътя. Добре е, че има вече как да се покаже и изглед към тази констелация, а някой по-сръчен би могъл да намери и по-общ и внушителен поглед към него:
https://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&amp;hl=en&geocode=&q=Co-op+City,+Bronx,+NY&amp;aq=0&oq=co-op+city&sll=40.907286,-73.828125&sspn=1.340949,2.90863&vpsrc=6&t=h&ie=UTF8&hq=&hnear=Co-Op+City&ll=40.879573,-73.83306&spn=0.002377,0.011362&z=17&layer=c&cbll=40.879569,-73.83306&panoid=NmSU3N19-QMfuilX0MfSuA&cbp=12,144.51,,0,-3.19 Въпросното колективно място за живеене (не за временно пребиваване) е някъде от началото на петдесетте и, ако някой е любопитен да узнае повече, може да погледне и тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Co-op_City. В Ню Йорк има още такив струпвания, но Co-op City мисля е най-старото и най-голямото. Много далеч съм от архитектура и урбанистика, макар и да давам ухо понякога на разговори по въпроса, но все пак ми се струва, че това, което виждаме в "Люлин" или в една Будпеща, да речем (липсващо във Виена), е просто някакво решение, привнесено от щатите, което на комунистите им се е сторило приложимо за решаване на нуждите на онова, което наричаха "трудещи се" (вж. @zippiе по-горе). Разбира се, това не е случайно, защото подобни образувания са се строели тъкмо, за да решат проблемите на lower middle class, като част от The New Deal. Няма да ви занмавам и с други решения,подобни на rent controlled и rent stabilized начин да живееш в Манхатан, предвидено за активните борци против фашизма и отроците им (разбира се, казано с терминология, която се прилагаше у нас допреди двайсетина години). Подобни решения по-късно (ако не греша) се разпространяват като горски пожар навсякъде из Европа. Иди в Лондон около Kings Cross, да видиш комунални жилища от комунистически тип (то, тъкмо те и подобни, са в центъра на вниманието, когато се води пропагандата против българите и румънците, наред с останалите социални придобивки -- сакън да не ги заселят, защото, заселят ли ги няма излизане). Или пък, иди на Гюлмаршплан в Стокхолм, да видиш кутииките муниципални блокове, построени като за северните ширини без никакви излишни подробности, нежели балкони и фризове. Мрак и безнадеждие на пръв поглед, но иначе вътре устроени както в "Люлин" може само да сънуват. Ето защо, прав/а е @skb56354932 за това, че един от проблемите е просто в липсата на елементарна поддръжка, а не толкова в някакви нови урбанистични решения, които отново след време ще се окажат така занемарени. В основата обаче е общата бедността на населението и на държавата, както някой по-горе спомена (съжалявам, не мога да намеря точно кой беше). Не се ли реши този проблем, останат ли хората на това жалко ниво на съществуване, никакви харвардски проекти няма да спасят тъжната картина. Впрочем, присъединявам се към мнението на @princess_x, че предложеното ни не е нищо повече от студентски term paper, каквито даваме на студентите с цел обучение, без изобщо да се надяваме, че могат някъде да се приложат. Винаги, разбира се, за да се представи добре, студентът се стреми да намери оригинален аспект на темата, ако не даже нещо шокиращо. Е, в този случай на девойката й се е сторило, че битностите на социализма може да се сторят екзотични на някои в Кеймбридж, Масачусетс и тя с радост е прегърнала темата. Нищо лошо, ако обаче си остане само за обучение.

Оценка
+4
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

princess_x

Рейтинг: 2553 Неутрално
 • 57
 • 17:28
 • 15 мар, 2014

това, което виждаме в "Люлин" или в една Будпеща, да речем (липсващо във Виена), е просто някакво решение, привнесено от щатите- цитат на коментар #56 от “bryghtlyght”


Не е от щатите, а е от социалните теории на модернистите и особено на тяхната 'свещена крава' Льо Корбюзие. Най-вероятно и социалните строежи от 30те в САЩ пак са повлияни то същите тенденции. Преди време гледах някакво предаване по английската телевизия, където споменаха, че делегация от български архитекти е посетила един от проектите за социално строителство (не си спомням къде точно в Англия беше, но приличаше на типичния панелен соц-комплекс) за да приложи опита в България. Мисля, че ставаше въпрос за 60те години на миналия век. Та искам да кажа, че 'комунистическите' жилищни комплекси имат 'капиталистически' произход - не сме ги измислили нито ние, нито руснаците, нито унгарците, а 'западняци' като Корбюзие, Гропиус и пр. В защита на тези жилищни комплекси може да се каже, че са били проектирани с тревни площи между блоковете, както и с други, необходими за всекидневието удобства. Друг е въпросът как са били осъществени тези проекти и още по-друг - как са били занемарени за толкова години. Да не говорим и за импровизираните инициативи за 'благоустройството' на отделните апартаменти, дело на собствениците им.

Оценка
+7
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

princess_x

Рейтинг: 2553 Неутрално
 • 58
 • 17:33
 • 15 мар, 2014

До коментар [#56] от "bryghtlyght":

А Co-op City не носи ли странна прилика с това:

http://www.postalesinventadas.com/2011/03/la-cite-daffaires-de-paris-plan-voisin.html

Оценка
+4
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

basilicum

Рейтинг: 1266 Неутрално
 • 59
 • 21:57
 • 15 мар, 2014

До коментар [#56] от "bryghtlyght":

в цяла скандинавия има такива, както и във франция, но нашите просто нямат равни по цвят (навксякъде сиво), долнопробно изпълнение и поддръжка. че тия от линка ти направо са си райски кътчета в сравнение с което и да е панелно разширение в бг.

Оценка
-1 +5
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Глас от залата

Рейтинг: 30 Неутрално
 • 60
 • 01:24
 • 16 мар, 2014

Браво на БрайтЛайт, уцели десятката:

"...някакви нови урбанистични решения, които отново след време ще се окажат така занемарени. В основата обаче е общата бедност на населението и на държавата, ... останат ли хората на това жалко ниво на съществуване, никакви харвардски проекти няма да спасят тъжната картина..."

Именно. Не е от липса на фантазия, талант, компетентност или опитност на българските архитекти резултатът в Люлините, Младостите, Тракиите. Коренът е другаде. НЕ ВЪВ ХАРВАРД, абсолютно не.

Безплатен съвет, какиното: избърши се, огледай се из Принстънско (иде ирландския Сент Пат, не може да няма веселби из махленските кръчмици) и гледай да се вкопчиш в някой със зеленикава карта, поне. Из Румелиите министерски вакантни места нема: калинките-задочнички от ЮгоЗУ бидейки партийни активистки на САРБ (Селянки за Американско Развитие на Българистан, многообещаващото разклонение от ГЕРБ) имат абонамент. Предимство. Привилегия.

Недей да кълвеш на въдицата на Авторката от ДНЕВНИК; кротувай си ТАМ. Мъченици имаме.

Оценка
-3 +4
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

princess_x

Рейтинг: 2553 Неутрално
 • 61
 • 17:11
 • 16 мар, 2014

До коментар [#60] от "Глас от залата":

За съжаление не опира само до бедността на населението. Просто манталитета на средностатистическия българин е такъв - немърлив, небрежен, мързелив и повлекански - и се отразява и на облика на жилищата, които обитава.
Що се отнася до съветите, които даваш на младата архитектка, от една страна си прав/а, но от друга е жалко, че България губи таланти. Ясно е, че един дипломирал се в чужбина архитект ще срещне много повече и по-сложни проблеми и съпротива при опитите си да си изгради кариера и да се наложи в родната си страна. И тези проблеми не са свързани само с корупцията, завистта, калинките и партийната принадлежност, но и с борбата, която би трябвало да води с местните си работодатели, повечето от които са мутри или новозабогатели простаци. Трудно би било да се надделее над техния 'вкус' и 'виждане'.

Оценка
+1
 Модериране Бан
 
Преглед на профил

Глас от залата

Рейтинг: 30 Неутрално
 • 62
 • 22:29
 • 16 мар, 2014

от една страна си прав/а, но от друга е жалко, че България губи- цитат на коментар #61 от “princess_x”

==Ами значи съм прав и от ДВЕТЕ страни. Защото наистина е жалко, че България губи. Пък от трета страна печели Америка - подобряваме им генните ресурси (какви ги има, и ги крепят не само, ами ги и поощряват). Харвардските премъдрости в МУТРО.ПОЛИТ.изирана БГ само ще й пречат, новобогаташ финес не'ще. На черноморието някой да е ходил напоследък? Мъченица. Мазохист ==

Оценка
+1
 Модериране Бан
Добавяне на коментар Правила за писане на коментари

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.