Опустошителни дъждове връхлетяха Мозамбик

Повече от 77 000 души са останаха без покрив в Мозамбик, а 41 загинаха по време на опустошителните дъждове, които заляха страната през уикенда. Без покрив останаха повече от 100 000 души. Цели градове са заплашени от покачващите се води в язовирите и излезлите от коритата си реки. Нивото на язовира "Кахора База" вече е достигнало критично ниво и властите разпоредиха изпускането на няколко хиляди кубически метра вода. Въпреки това очакванията са, че нивото може да се вдигне още повече. В неделя през целия ден пртокът на вода в язовира е бил 11 000 куб.метра вода в секунда. Той се е запазвал неизменен през целия ден. За сравнение само един ден преди това в "Кахора Баса" са постъпвали 10 000 метра вода в секунда.

Десет военни хеликоптера следят за обстановката в района и подготвят населението за евакуация. Първи напуснаха домовете си жителите на градовете Марому и Луабо.


За пострадалите от стихията вече са изградени палаткови лагери и е осигурена най-належаща помощ. Националният щаб за борба с природните бедствия обяви, че правителството вече е отблокирало 500 000 долара от бюджета за покриване на най-належащите разходи за борба със стихията.

В южен Мозамбик, в басейна на р. Саве също е обявено извънредно положение. В резултат от проливните дъждове реката започна да излиза от коритото си и застрашава живота и домовете на 30 000 души. Пътищата са прекъснати и евакуацията вече може да бъде осъществявана само с плавателни съдове или по въздуха. Двеста военни и цивилни кораби са оборудвани за евакуация на пострадалото население.

Властите в Мапуту вече отпуснаха 30 млн. долара за борба с ерозията и свлачищата, които засягат около 400 000 души в централните провинции Замбези, Софала, Маника и Тете. Повече от 77 000 души останаха без покрив, а повече от 40 са официално загиналите.

Водната стихия засегна и съседната на Мозамбик държава Малави. Там загиналите са най-малко пет души, а десетки хиляди са напуснали домовете си. Около 3500 са намерили подслон в Мозамбик. Президентът на Малави обяви катастрофално положение в 13 от 27-те региона на страната.

Южна Африка изпрати военнополева болница в помощ на пострадалите. Претория подготвя за изпращане конвой с храна и медикаменти на стойност 256 000 долара.

По-рано през седмицата мозамбикското правителство се обърна към международната общност с призив на страната да бъде отпусната 30 милиона долара помощ за борба със стихията и укрепване бреговете на реките. Страната още не се е възстановила от опустошителното наводнение през миналата година, когато загинаха стотици и останаха без дом десетки хиляди мозамбикци.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK