Корупцията и престъпността са основните проблеми на България

Това се твърди в Доклад'2000 на Държавния департамент на САЩ.

Съдебната власт в България е независима, но страда от корупция и продължава да се бори със структурни и кадрови проблеми и ниско заплащане, се казва в годишния доклад на американския Държавен департамент за състоянието на правата на човека в България през миналата година. И икономиката, и наказателно-процесуалната система, са все още в етап на преход, се казва в текста. Престъпността и корупцията продължават да бъдат основен проблем за правителството, констатира Държавният департамент на САЩ.


"Докладите на Държавния департамент за човешките права имат изключително голямо влияние върху външната политика на САЩ", коментира за "Дневник" Красимир Кънев. Той е председател на Българския хелзинкски комитет - организация, от чийто данни се е ползвал Вашингтон при съставянето на доклада. Според г-н Кънев докладът е обективен и критиките към България не са намалели, в сравнение с миналогодишния доклад. "Българските власти се опитват да реагират позитивно, но всички очакваме по-големи успехи", заяви той.

В доклада се казва, че вастите са отговорни за извънсъдебни убийства, а полицията - за най-малко пет убийства през изминалата година. Силите за сигурност бият заподозрени и затворници и извършват произволни арести. Полицията действа безотчетно и това спъва опитите на правителството да спре полицейското насилие. Условията в затворите са сурови - местата за задържане са претъпкани, те не отговарят на санитарните условия и там вилнее туберкулоза. Като сериозен проблем за България са оценени още насилието и дискриминацията срещу жените, детският труд и трафикът на момичета.

В България хората нямат доверие в съдебната система, изтъква докладът. През 2000 г. в страната не са извършвани политически убийства и арести.

Служители на реда и военни са убили най-малко 6 души, констатира Държавният департамент. Законът позволява полицаите да използват огнестрелно оръжие срещу извършители на престъпление дори и от най-дребен характер.

Според правозащитните организации прокуратурата не преследва престъпленията срещу малцинствата. Макар конституцията изрично да забранява изтезанията и нечовешкото отношение, полицията често бие заподозрени престъпници и представители на малцинствата, понякога за да изтръгне фалшиви показания. Силите за сигурност оказват физическо насилие над бездомните деца, повечето от които са от ромски произход. Подават се стотици жалби срещу полицейското насилие, а за първото полугодие на миналата година са били потвърдени 20 случая. Полицията отказва да направи публично достояние вътрешните си разследвания.

Същевременно правозащитните организации получават много повече оплаквания за полицейска бруталност от жертви на насилие, които се страхуват да подадат жалба. Според проучване на Българския хелзинкски комитет, цитирано в доклада, около половината от разпитваните в ареста хора признават, че срещу тях е била употребена сила. Полицията бие ромски затворници по-често от останалите. Редица наблюдатели твърдят, че полицаи от провинцията са замесени в трафика на хора, особено на момичета, с цел принудителна проституция. Над 50 процента от обвиняемите не са разполагали с адвокат по време на предварителни разпити, макар такъв да е предвиден по закон.

Относно свободата на словото докладът изтъква, че тя е защитена от конституцията и правителството и като цяло уважава принципите на свободната журналистика. Въпреки това правителството упражнява прекомерно влияние върху медиите чрез Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ), а също и чрез не толкова директни средства като отклоняване на рекламни приходи от медии, които са от голямо значение за правителствената политика. Значителна част от журналистите се чувстват ограничени в работата си поради натиск от правителството. Прокурорите заплашват журналистите, които критикуват съдебната система. Друга основна критика в доклада визира отношението към неправославните религиозни групи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK