Босненските хървати създават автономна област

Националистическите партии на босненските хървати на заседанието на Хърватския народен събор в Мостар в събота гласуваха за създаване на автономна област на територията на Босна и Херцеговина, предадоха световните агенции. Седемте партии начело с хардлайнерите от босненското ХДЗ предлагат създаване на самоуправление в териториите, където хърватите са мнозинство, и отделяне от федерацията с босненските мюсюлмани, ако международната общност не удовлетвори претенциите им в следващите 15 дни. Едни от основните искания на босненско-хърватските националисти е преразглеждане на избирателния закон, даващ предимство на мултиетническите партии и ревизиране на резултатите от миналогодишните парламентарни избори. Седалището на новата администрация ще бъде в Мостар, като се предвижда хърватската автономна област да има собствен флаг, герб и други държавни символи. За президент на най-новото балканско териториално формирование е избран зам.-председателят на босненското ХДЗ Марко Токич. В изявление след заседанието на Хърватския народен събор представителите на новата власт твърдят, че ще игнорират законодателството на Сараево и международната общност, ако противоречи на интересите на хърватите. "Най-доброто решение ще бъде създаване на повече от две етнически държави или укрепване на системата на кантоните", заяви лидерът на ХДЗ и представител на хърватите в тричленното президентство на Босна Анте Йелавич. Според него хърватите в Босна нямат същите права като другите два народа и не би трябвало да се примиряват със статуквото въпреки заплахите от международната общност. Местните медии коментират, че това е явен намек за създаване на отделна държава на босненските хървати, по подобие на Република Сръбска. Една от главните причини според тях за крайните действия на хърватските националисти са присъдите на трибунала в Хага в края на миналия месец срещу двама техни сънародници за военни престъпления по време на войната в Босна.

Волфганг Петрич, говорител на представителя на ООН в Босна Крис Бърд, заяви в събота, че "екстремистите от ХДЗ опитват да създадат институции, които са нелегитимни, неконституционални и са против Дейтънския мирен договор". "Международната общност няма да толерира заплахи, нито пък ще се съгласи да преговаря с креатури на третия етнос в страната", каза той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK