Волфганг Петрич уволни висши хърватски националисти в Босна

Волфганг Петрич - върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина, уволни хърватския член на босненското колективно президентство Анте Йелавич и още трима високопоставени представители на Хърватската демократична общност (ХДО) в страната. Това е част от натиска, който се оказва на хърватите в управлението на Босна като цяло и за нас то е неприемливо, заяви Марко Токич - единият от уволнените политици, който е свален от пост в ръководството на партията и като лидер на хърватското "самоуправление". Петрич отстрани от постовете им депутата Иво Лузански и заместник-председателя на босненската ХДО Здравко Батинич. Токич окачестви решението на Петрич като недемократично и дори диктаторско. Сега нито един от четиримата няма право да заема обществен пост или да бъде назначен на държавна работа.

Действията на Петрич са продиктувани от решението миналата седмица на Националния конгрес на босненските хървати, воден от ХДО, да наложи самоуправление в териториите под хърватски контрол. Хърватите обявиха намерението си да създадат хърватска етническа общност в рамките на Босна.


Самият Петрич обоснова решението си на пресконференция в сряда, като каза, че по този начин наказва хърватските националисти заради опита им да подкопаят конституционния ред на Босна и една от нейните автономни части - Мюсюлманско-хърватската федерация (МХФ).

Другата съставна част на Босна е Република Сръбска (РС). Хърватите - третият етнос в Босна, нямат своя отделна автономия.

Уволняването на Йелавич е едно от най-строгите решения, вземани досега от Върховния представител на международната общност, отбелязва Ройтерс. Той има правомощията на уволни всеки, за когото е убеден, че възпрепятства мирния процес в страната. Петрич заяви, че Анте Йелавич и неговите другари отдавна са се опитвали да възпрепятстват споразуменията от Дейтън, за да запазят привилегированите си постове.

Премиерът на Хърватия Ивица Рачан изрази съжаление, че ръководството на ХДО е стигнало до екстремизъм. Политическите партии в Хърватия вчера бяха разединени в оценките си за уволнението на Йелавич. Съветник на Йелавич заяви пред агенция СРНА, че уволненията са "най-доброто доказателство, че международната общност не може да изпълнява Дейтънското споразумение справедливо".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK