Пактът за стабилност е в криза заради Македония

Спешна преоценка и редакция на основните постановки на Пакта за стабилност са нужни в най-близко бъдеще, заяви националният координатор на пакта Владимир Филипов по време на конференцията "Глобализацията и НАТО през XXI век" в столичния хотел "Шератон". Според бившия президентски съветник съществува разминаване между регионалния характер на проблемите и общорегионалната дефиниция на задачите, които пактът си поставя. Събитията в Македония ясно са показали, че пактът е в криза, допълни Филипов.

Не се отчитат съществените разлики в нивото на икономическо развитие и политическа стабилност на отделните балкански държави и често се поставят под общ знаменател, бе другата основна теза в изказването на координатора. Обвързването на страните от региона и поставянето им в пакет ни кара да се опасяваме, че напредъкът на всяка държава към европейското приближаване ще зависи от условието с каква скорост се движи най-бавният кораб, подчерта Филипов.

В същото време останалите участници в международната конференция изтъкнаха, че усилията на България за членство в НАТО са респектиращи. Представителите на 15 европейски държави и САЩ подкрепиха страната ни в този дълъг и сложен процес.


Пресдиректорът на Атлантическия клуб Максим Минчев заяви специално за "Дневник", че догодина нашата страна може да бъде поканена за член на Северноатлантическия пакт. Намираме се в исторически момент и никога не сме били по-близо до целта, която си поставихме преди 10 години. Свидетелство за това е, че усилията са общи, на цялата държава, на всички институции. Друго доказателство е, че и във Вашингтон ни вярват за евроатлантическата ориентация, посочи Минчев, визирайки успешната визита на министър-председателя Иван Костов в САЩ.

Като цяло се повишава и доверието към Балканите след падането на Милошевич, в Югославия също имаме намерение да последваме вашия пример и да се приближим към НАТО, каза председателят на югославския атлантически клуб Миливое Ренин.

На конференцията обсъждаха също така рисковете и заплахите за сигурността в бъдеще. В четвъртък форумът продължава с младежката си част, посветена на разширяването на НАТО и европейската сигурност през настоящото столетие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK