Европа прави международен фонд за АЕЦ

Международен фонд с помощи от правителствата от Европейския съюз ще се създаде до месец, за да финансира спирането на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй".

"С вицепрезидента на Европейската банка за възстановяване и развитие Йоаким Янке се договорихме фондът ще се учреди в края на май по време на конференция на донорите", каза председателят на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси/ ДАЕЕP/ Иван Шиляшки вчера. Той беше в Лондон на работно посещение, за да договоря създаването на международен застрохователен пул за централата.

Извеждането от експлоатация на първи и втори блок се изчислява на 400 млн. долара. По споразумение с Европейската комисия България ще получи 200 млн. евро. Великобритания ще участва във фонда с помощ от 1.5 млн. евро. Досега желание за участие във фонда са заявили още Дания и Холандия. В началото на юни у нас пристигат представители на британския застрахователен пул, за да се запознаят със състоянието на АЕЦ "Козлодуй". Намеренията на агенцията по енергетика са международен застрахователен пул да поеме обещетението за съседните страни в случай на авария в атомната ни централа, но и в него да участват и наши застрахователи. Размерът на общата застраховка ще е 45 млн. долара.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK