Унищожаването на амазонската джунгла се разраства

През миналата година са разчистени 20 000 кв.км

Изсичането на амазонските гори в Бразилия е достигнало връхната си точка за последните пет години, предаде Би Би Си. Изображенията, заснети от сателит и анализирани от Института за космически изследвания, показват, че между 1999 и 2000 г. са били разчистени около 20 000 кв.км площ, или с 15 процента повече от предходния период. Данните стреснаха бразилското правителство и събудиха тревогите на еколозите. Секретарят по амазонските въпроси към бразилското Министерство на околната среда Мери Алегрети отдаде нарасналото разчистване на джунглата на подобрения икономически климат в страната. По думите й то се осъществява от дърводобивни компании и нуждаещи се от земя фермери, които доскоро бяха насърчавани в това си начинание чрез държавни субсидии и данъчни облекчения. Според сп. "Икономист" много често захваналите се със земеделие разбират, че то не е доходоносно и изоставят земята. Други използват стопанствата, за да отчитат доходите си от други дейности като фермерски доходи, които доскоро не се облагаха с данъци. В резултат от тази дейност в амазонските гори има 165 000 кв.км изоставена земя, твърди изданието.


През последните години бразилското правителство ограничи инициативите, стимулиращи изсичането на горите. През 1998 г. влезе в сила закон, който предвижда строги наказания за тези, които изсичат дървета без разрешението на агенцията за защита на околната среда.

До средата на 90-те години изглеждаше, че унищожаването на джунглата е забавило своя ход. Независим изследователски институт обаче предупреждава, че ако правителството продължава с програмите за пътно строителство и насърчаване на фермерите, до 20 години ще бъдат унищожени 40 процента от амазонската джунгла, която приютява 30 на сто от световната флора и фауна. Алегрети обяви, че кабинетът ще въведе лицензи за създаването на стопанства в най-засегнатите от сечта райони. Кореспондент на Би Би Си обаче твърди, че до две седмици в бразилския Конгрес ще бъде обсъждан проектозакон, позволяващ на фермерите законно да оголват още по-големи участъци от гората. Правителството обмисля и построяването на нови електроцентрали в района, тъй като страната изпитва хроничен недостиг от електроенергия.

Американското списание "Сайънс" писа в края на януари, че бразилският план за подобряване на инфраструктурата в района ще остави непокътнати едва 5 процента от джунглата до 2020 г. Според изданието планът предвижда през следващите седем години да бъдат похарчени близо 40 милиарда долара за изграждането на пътища, железопътни линии, язовири и водни канали.Тогава бразилското правителство поясни, че проектът всъщност е на стойност 12 милиарда долара и предвижда мерки за защита на околната среда, но това не успокои еколозите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK