Африка ще получава безплатни лекарства срещу СПИН

Американската фармацевтична компания Pfizer Inc. обяви, че ще отпусне безплатни медикаменти за борба със СПИН на 50 най-бедни държави, предаде Ройтерс. Фирмата вече е започнала износа на лекарството "Дифлукан", което третира гъбичните инфекции при болните от СПИН. Първите страни, които са получили от него, са в Южна Африка. Доставката се осъществява по двегодишна програма, която по данни на компанията ще струва $50 млн.

Компанията Pfizer покани за участие в проекта представители на правителствата на всички 50 държави, определени от ООН като крайно нуждаещи се и най-засегнати от "болестта на ХХ век". Те са длъжни да подпишат споразумение с фирмата, с което да гарантират, че медикаментът ще се осигурява на болните безплатно. От американската компания обещаха да проведат образователни курсове за медицински работници и заразени със вируса на СПИН. На тях ще бъде обяснявано въздействието на новото лекарство, както и режимът на приемането му. Първият център за квалификация ще бъде открит идната седмица в Уганда.

Инициативата на Pfizer е част от кампанията, провеждана от щатските фармацевтични компании за предлагане на медикаменти за борба със СПИН на ниски цени. Тя започна, след като производителите на лекарства в САЩ бяха остро критикувани от световните здравни организации за това, че умишлено увеличават цените на своите продукти за износ. В същото време те бяха обвинени в нелоялна конкуренция спрямо фирми от Европа, Азия и Африка, които продават същите медикаменти на по-ниски цени.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK