Югославското наследство официално е поделено

Наследството на бивша Югославия бе официално поделено в петък между петте страни-наследнички по време на церемония във Виена, предаде АФП. Събитието става ден, след като бившият югославски президент Слободан Милошевич бе предаден на международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, припомня агенцията.

Министрите на външните работи на СР Югославия, Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина и вицепрезидентът на Македония подписаха споразумението.

Споразумението за подялба на наследството на бивша Югославия бе парафирано на 25 май във Виена в присъствието на международния посредник - британския дипломат сър Артър Уотс. Става въпрос за подялбата на 46 тона злато, 8 000 ценни книжа и валутни резерви, чиято общо стойност се изчислява на 500 милиона долара /около 563 милиона евро/.


От тези резерви 36,5 на сто отиват за СР Югославия, 28,5 на сто - за Хърватия, 16,4 на сто - за Словения, 13,2 на сто - за Босна и Херцеговина и 5,4 на сто - за Македония.

Споразумението предвижда също така подялба на движимото и недвижимото имущество на бившата федерация, на дипломатическата собственост, златните и валутните резерви, както и на архивите. Регламентира се и изплащането на някои други финансови задължения, уреждани преди това от бивша Югославия.

По думите на хърватския външен министър Тонино Пицула това споразумение е инструмент за задълбочаване на доверието между петте държави.

От своя страна югославският му колега Горан Свиланович допълни, че стъпки като тази трасират пътя към помиряването. Във връзка с екстрадирането на бившия югославски президент Слободан Милошевич и предаването му на Хагския трибунал той каза, че този акт няма нищо общо с бъдещето на неговата страна, нито пък с нейната стабилност.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK