Кандидат-членките за НАТО се срещаха в Талин

По инициатива на външния министър на Естония Томас Хендрик Илвес и латвийския му колега Индулис Берзинш в понеделник в Талин се състоя еднодневно съвещание на министрите на външните работи на страните кандидатки за членство в НАТО. В срещата взеха участие шефовете на дипломациите на Литва, Албания, България, Хърватия, Македония, Румъния, Словения и държавният секретар на Словакия.

В програмата на срещата са включени въпроси около разширяването на Северноатлантическия пакт, свързани с неотдавнашната среща на лидерите на страните членки на блока и визитата на американския президент Джордж Буш в Европа. Очакваше се министрите на 10 страни кандидати за членство в НАТО да обменят опит относно изпълняването на националните си "Планове за присъединяване" и да очертаят програмата за съвместно сътрудничество до срещата на високо ниво на пакта, която ще се състои през ноември 2002 г. в Прага. Предполага се, че на съвещанието също така ще бъдат обсъдени ситуацията в Македония и влиянието й на Балканския регион.

Както съобщиха пред РИА "Новости" представители на естонското МВнР, като почетен гост на срещата е поканен президентът на комитета на САЩ по съдействие на разширяването на НАТО Брас Джексън, който ще съобщи на участниците в съвещанието за дебатите във Вашингтон по проблемите на разширяването на Северноатлантическия пакт.


В навечерието на срещата в Талин естонският президент Ленарт Мери даде официален обед на главнокомандващия силите на НАТО в Европа ген. Джозеф Ралстън. Според пресслужбата на президентството Мери и Ралстън са обсъдили подготовката на Естония за влизане в алианса и проблемите на сигурността в Балтийския регион и Югоизточна Европа.

В същото време от щабквартирата на пакта в Брюксел съобщиха, че ще отпуснат безвъзмездна помощ на Молдова в размер на $1.5 млн. по програмата "Партньорство за мир". Договорът за сътрудничество между молдовското правителство и НАТО бе подписан на 28 миналия месец и предвижда унищожаването на боеприпаси, включително и 11 900 тона противопехотни мини.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK