Свръхбързият влак до Марсилия счупи рекорд за закъснения

Френският високоскоростен влак, който по време на тестове в края на май измина разстоянието от Париж до Марсилия за рекордното време от 3 часа, през последния месец счупи и друг рекорд - на закъсненията. Служители на френската държавна железопътна компания потвърдиха информацията и съобщиха, че фирмата трябва да плати милиарди франкове под формата на компенсации на закъснелите пътници. Сумата се равнява на средните месечни компенсации, които държавната железопътна компания заплаща за закъснения по цялата си мрежа в страната, информира Би Би Си. Според запознати 40 процента от закъсненията от разписанието се дължат на непредвидими проблеми като демонстрации и дори опити за самоубийство, а преди време върху линията било организирано рейв-парти.

Новата отсечка беше открита от президента Жак Ширак на 7 юни, но високоскоростният влак качи първите си редовни пътници три дни по-късно. По време на изпитателното му пътуване през май на него се повозиха 250 журналисти, на които бяха поднесени специалитети от различните области, през които влакът преминава. С него пътуването от Париж до Марсилия продължава само три часа, което е с час и 20 минути по-малко от продължителността на пътуването с обикновен влак. Разстоянието се изминава със средна скорост от около 300 км/ч. Специалистите са категорични, че за първи път високоскоростен влак покрива толкова голямо разстояние, без да спира. Продължението на отдавна съществуващата отсечка от Париж до Лион е с дължина 250 км и бе строено в продължение на 10 години. Изграждането на новата отсечка глътна 3 милиарда долара. Голяма част от парите бе хвърлена за преодоляване на различни възражения от страна на еколозите.

Политици и бизнесмени от френския юг се надяваха преди откриването, че с високоскоростната услуга ще бъде даден тласък на икономическото развитие на региона и че Марсилия ще се превърне във високотехнологичен средиземноморски бизнесцентър. Те очакваха голяма част от пътниците да се преориентират от въздушния към железопътния транспорт и да нарасне потокът от туристи от северната част на страната. Идеята е впоследствие Марсилия да бъде свързана посредством високоскоростни влакове с Лондон или с Амстердам.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK