Македонска хроника - 12 юли

Разговорите в Скопие между партиите на македонците и на етническите албанци се натъкнаха на пречки при поредния кръг в сряда вечерта, предаде ДПА. Източник от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) съобщи, че представителите на двете албански партии са направили между 50 и 60 допълнения към документа, който според очакванията на президента Борис Трайковски трябваше да бъде приет в сряда. Това отлага приемането на платформата най-малко до края на седмицата, заявил същият източник. Политическите представители на етническите албанци искат промени в конституцията, в това число въвеждането на поста вицепрезидент с право на вето. Това искане е силно оспорвано от македонска страна, посочва ДПА. Друго искане на етническите албанци е разширяване на местната автономия, включително финансиране по държавна линия и право за асоцииране с други региони. Албанската страна в преговорите настоява и за обучение на македонски и на албански език, както и за военна мисия на НАТО в Македония, но не само за разоръжаване на бунтовниците от Армията за национално освобождение (АНО).

И двете страни в конфликта в Македония използват прекратяването на огъня, за да подготвят още хора и техника за нови сражения, в случай че усилията за мирно решаване на кризата се окажат безуспешни. Това заяви след заседанието на постоянния съвет на НАТО представител на алианса. Според представителя на пакта прекратяването на огъня, което продължава вече шест дни, в общи линии се спазва и в Скопие продължават преговорите за намирането на политически изход от кризата. "Идеята на тази мисия е да заработи, когато основните партньори обещаят да не действат чрез сила. А от няколко дни вече се наблюдава сдържаност между спорещите страни. Смятам, че към този момент страните в конфликта възприеха достатъчно мерки, ангажираност и сдържаност във въоръжените сблъсъци, за да можем вече да изпратим мисията", каза вчера френският министър на отбраната Ален Ришар.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK