Война и бизнес в Кашмир

Индийско-пакистанските преговори претърпяха провал след два дни на напрегнати очаквания. Обяснението за неуспеха в разговорите между двамата държавни лидери бе търсено в няколко направления - от историческата обремененост на конфликта, през ядрената конкуренция между Пакистан и Индия, до личното разочарование на генерал Мушараф от партньора му - премиера Ваджпайе, който категорично избягваше да признае наличието на проблем в провинциите Джаму и Кашмир. Говореше се, че индийският произход на пакистанския президент може да повлияе положително върху развитието на диалога.

За съжаление обаче войната между тези народи е преди всичко бизнес. А интересите, залегнали във военната компания "Кашмир инкорпорейтед" са толкова големи, че дори най-силната и амбициозна политическа воля не би могла да ги надрасне.

За всеки играч във военния бизнес е ясно, че кашмирското висше общество се състои от хора, съдени за грабежи, корупция и печалба от войната. В топлистата на висшите слоеве фигурират имената на сепаратистите Сиед Али Шах Джилани и Абдул Гани Лон, индийския бизнесмен С.К. Джайн и няколко представители на държавната администрация и политическия елиту като вътрешния министър на Индия Л.K. Адвани.


Всяка година кашмирската полиция разкрива десетки случаи на злоупотреби със служебното положение, съдебните органи са задръстени от дела за корупция, но малка част от тях стигат до залата и още по-малко я напускат с присъди. В същото време парите продължават да се стичат в Кашмир и от двете воюващи страни. Средствата на военните барони са наричат хавала, което в превод от урду означава "във въздуха". Толкова неуловими са и пътищата на финансовите потоци, които протичат както през територията на Пакистан и Индия, така и отвъд Атлантика. Движението им е неустановимо, поне по банков път - видни са само крайните резултати - корумпирани политици, като споменатия Адвани, които предпочитат да затворят вратата пред мира, за да я отворят пред финансовите и материални облаги. Стана дума за С. К. Джайн - това е най-шумният процес за подкупи в Индия през последните 10 години. Именно с неговото име се обвързва и това на индийския вътрешен министър, макар че делото внезапно е прекъснато с встъпването му в длъжност. Джайн дава пари както на политиците, така и на сепаратистите в Кашмир, за да се застрахова от евентуални терористични атаки, както и за да запази интензивността на конфликта.

Кашмир е рай за подобни операции, тъй като е индийският щат с пълна икономическа автономност. Този статут го прави благодатна почва за многократното преминаване от ръце в ръце на огромни и трудни за проследяване средства.Поради тази причина мултимилиардните западни проекти за възраждане на кашмирската икономика няма да се случат. Поне докато безработицата създава облика на района, бюджетните служители подкупват, за да започнат работа за $425 долара на месец, а полицията оставя сепаратистите да взривяват сгради и хора, за да получат 20% от проектите за инфраструктурното възстановяване.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK