Диамантена треска владее бреговете на Намибия

Шелфът на африканската държава крие скъпоценни камъни за 500 млрд. долара

Хипнотизирани от скъпоценните камъни на стойност милиарди долари, които само чакат да бъдат извадени от океанското дъно, минни компании от целия свят започнаха да се стичат към Намибия и да се включват в най-голямата досега подводна диамантена треска. По неофициални данни шелфът на страната съдържа 3 млрд. карата диаманти на стойност около 500 млрд. долара, пръснати по цялото атлантическо крайбрежие.


"Налице са големи находища", споделя Фил Лийвър, капитан на "Дебмар атлантик", един от шестте 15 000-тонни минни кораби на компанията "Де Беерс", закотвени по крайбрежието. "Има цели джобове с диаманти, пръснати навсякъде. До много от тях обаче е трудно да се стигне и е още по-скъпо те да бъдат извадени на повърхността. Когато приливът се вдигне със 7-8 метра, направо започваме да се чудим какво, по дяволите, търсим тук. После обаче се сещаме, че хората са готови да дават много пари за диаманти и оставаме."

Мостикът на кораба трепери, когато гигантската машина за дълбаене на морското дъно се спуска под водата. Сондата с големина на двуетажен автобус преравя дъното на океана на дълбочина 1-1.20 м и всмуква всичко по пътя си. Хиляди тонове скали, чакъл и пясък след това се изсипват през дългата над 100 м тръба в преработвателния цех, където се пресяват за диаманти. Процесът е напълно автоматизиран, като екипажът на "Дебмар атлантик" дори не вижда диамантите, които добива. Въпреки това корабът е натъпкан с камери, които следят някой да не се изкуши. След отделянето им от баластрата диамантите се пакетират в стоманени контейнери и с хеликоптер се изпращат в строго охраняваната база на "Де Беерс" в намиращия се наблизо град Оранжемунд.

Диамантите се оказали в морето благодарение на р. Оранже. Преди милиони години те били част от масива Кимберлей, открит през 1860 г., но ерозията постепенно ги отмила по посока на Атлантика, където били натрупани недалеч от брега. В самата Намибия диаманти се копаят от около 100 години, но мащабът на находищата по бреговете беше оценен едва наскоро. Миналата година "Де Беерс", водещата световна компания за добив и търговия с диаманти, извади от шелфа на Намибия 575 000 карата диаманти на стойност 150 млн. долара. Очаква се цифрите за тази година да ги засенчат значително.

Животът на 10-те хиляди работници на "Де Беерс" в Оранжемунд, които ежегодно прехвърлят 20 млн. тона пръст, минава под лупа. На тях им е забранено да докосват диамант и дори да рият земята с ботушите си. Ако забележат скъпоценен камък в пръстта, те трябва веднага да докладват. При напускане на мината всички минават през рентгенова проверка. Въпреки това случаи на опити за изобретателно изнасяне на диаманти не липсват.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK