Геофизици очакват мегацунами в Атлантика

Изригването на вулкана Кумбре Виеха на Канарските острови може да повлече след себе си разрушителна цунами-вълна с обхват от хиляди километри. Тя ще унищожи източното крайбрежие на САЩ и почти всички острови в Атлантическия океан.

Това съобщи вестник "Гардиън", като се позова на официално съобщение на британско-американския геофизически екип на архипелага. Нещастието, успокоиха експертите, обаче няма да се случи до края на този век.

Tе вярват, че натрупването на голямо количество подземни води може да дестабилизира вулкана и да предизвика изригването му. Каменните отломъци, които той ще изхвърля, ще се движат със скорост от 350 км/ч. Енергията, отделяна при изригването, ще бъде равна на употребяваната електроенергия в САЩ за 6 месеца.


Куполът на водната стихия ще бъда с височина 900 метра, а самото цунами ще се движи към сушата с 800 км/ч. Вълните с височина 100 метра ще се насочат към африканския бряг. Ще бъдат засегнати Испания, Португалия, Франция и северната част на Бразилия. В Съединените щати най-много ще пострадат Флорида, Ню Йорк и Бостън. Мегацунамито ще достигне дори Гренландия, като навлезе на 10 км в сушата.

Щетите, които природното бедствие ще донесе, се оценяват на трилиони долари, дори ако всички хора бъдат евакуирани навреме. Преместването на масите от хора ще бъде възможно, тъй като бедствието няма да ги сполети внезапно. То ще бъде обявено далеч преди началото си от вулканолозите на острова. Според специалисти изригванията се случват "пакетно". До този момент "пакетите" са били два. Кумбре Виеха се бунтува в интервали от 22 до 273 години. Последното му изригване е било регистрирано през 1971 г.

През последните 100 години от цунами са загинали 50 000 души. Природните бедствия, предизвикани от земетресения, са били 400 само в Тихия океан. За последните 200 000 години са регистрирани 11 сривания на земната маса в областта на Хавайските острови, остров Верде и Канарските острови. Подобна пукнатина се появява и до вулкана Кумбре Виеха след изригването му през 1949 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK