Бранко Цървенковски заплашва да напусне македонското правителство

Социалдемократическият съюз на Македония /СДСМ/ се закани в събота да напусне широкото коалиционно правителство, предаде кореспондентът на БНТ Коста Филипов. Тази стъпка ще бъде предприета, ако в понеделник парламентът гласува за провеждането на референдум за приемането или отхвърлянето на конституционните промени, залегнали в Рамковото политическо споразумение от Охрид.

На пресконференция в Скопие лидерът на СДСМ Бранко Цървенковски предупреди, че "докато дойде време на референдум народът да каже своята дума, в Македония могат да се случат страшни неща".

Точно девет месеца след началото на скандала с незаконното подслушване на политици в Македония, сянката на


"тайното ухо" отново се връща на македонската политическа сцена, след като стана известно, че неизвестно лице е записало разговор по мобилен телефон между лидерите на Социалдемократическия съюз Бранко Цървенковски и на Демократичната партия на албанците Арбен Джафери.

В разговора си Цървенковски и Джафери се договарят да блокират парламентарната инициатива за референдум за това дали македонците са "за" или "против" конституционните промени, залегнали в Рамковото политическо споразумение от Охрид.

Неизвестният подслушвач е изпратил по факс стенограмата на разговора между двамата лидери до няколко редакции на скопски печатни и електронни издания с цел да "информира обществеността в страната за предателската дейност на Цървенковски и Джафери".

Проверката на номера на факса, от който стенограмата е изпратена, установи, че номерът е на частен дом, който очевидно няма нищо общо със скандала.

Двамата подслушвани лидери потвърдиха достоверността на водения в сряда на обяд разговор. При това акцентите при представянето са различни - частните медии наблягат на незаконния характер на подслушването, докато държавната Македонска телевизия постави ударението върху "заговорническата" дейност на Цървенковски и Джафери.

Според стенограмата Цървенковски се опитвал да внуши на Джафери парламентарната група на ДПА да поиска отлагане на сесията, на която трябва да се гласува за насрочване на референдум за мнението на гражданите относно промените в конституцията. В четвъртък по искане на координатора на парламентарната група на ДПА Замир Дика сесията наистина бе отложена.

По повод новата афера лидерът на СДСМ Бранко Цървенковски заяви, че, за съжаление, практиката на подслушване на политически личности в Македония продължава. Арбен Джафери обвини за случая "големия брат" Любе Божковски, министър на вътрешните работи, като констатира, че "нещо не е наред с институциите на държавата".

Цървенковски потвърди още веднъж достоверността на телефонния си разговор с лидера на Демократичната партия на албанците Арбен Джафери, стенограма от който в събота публикуват всички македонски печатни издания. Той обаче препоръча на анонимния подслушвач, който обнародва текста на разговора от патриотични подбуди, да потърси корените на македонско-албански заговор срещу Македония "на друго място".

Запитан как СДСМ ще спаси Македония, ако излезе от правителството на голямата коалиция, Цървенковски заяви, че "ще водим политическа битка като опозиция против правителство, което има намерение да води пагубна за страната политика".

В петък в Скопие генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън даде ясно да се разбере, че е против референдума, виждайки в него опит да се забавят конституционните промени и опасност войната отново да се върне.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK