Близките на медиците в Либия се срещнаха в затвора

Близките на шестимата подсъдими българи в Триполи в неделя се срещнаха с тях в затвора "Джудейда". Консулът ни Сергей Янков се заел да уреди формалностите, след като властите в Триполи мълчаха дали ще разрешат срещата. След свиждането, продължило два часа, роднините на Нася Ненова, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Валентина Сиропуло, Кристияна Вълчева и д-р Здравко Георгиев отлетяха за България. Те са много притеснени дали арестантите ще издържат психически до следващото съдебно заседание.

Българите, обвинени в умишлено заразяване със СПИН на 393 либийски деца, ще чуят присъдите си на 22 декември, реши съдът в събота. Председателят на състава изненадващо обяви, че се нуждаят от допълнително време за пълно проучване на всички предоставени документи, доказателства и аргументи на защитата.

На двеминутното заседание присъстваха представители на 11 дипломатически мисии от Западна Европа и Северна Америка, представител на ООН и международни неправителствени организации, както и пратеник на фондация "Кадафи", чийто председател е Саиф Кадафи, син на държавния глава на джамахирията. Те са били поканени от посолството ни в Триполи. Либийската телевизия съобщи във всичките си емисии за тримесечното отлагане на присъдите, за мотивите на съда, както и за чуждите дипломати, които присъствали в залата.


В България новината бе посрещната радостно от политици и наблюдатели. Междуведомствената комисия по процеса в Либия оцени отлагането като желание за по-голяма прецизност и обективност на съда в разглеждането на всички аспекти на делото и увери, че държавата ще продължи да прави всичко възможно за постигане на благоприятен изход. Според председателя на Конституционния съд Христо Данов, ако процесът е отложен, за да се съберат нови доказателства, това решение трябва да се приветства. Според него самопризнанието на подсъдимите българи е много съмнително, тъй като те не говорели арабски. Ако медиците са подписали арабски признания, те не знаят какво са подписали. Ако признанията са подписани на български, възниква въпросът откъде съдът знае български език, обясни Данов.

Смятам, че имаме индикации за подготовка на ясен и прозрачен процес и се надявам, че на 22 декември ще успеем да постигнем това, за което всички ние мечтаем, заяви министърът на външните работи Соломон Паси.

Адвокатите на подсъдимите, както обикновено, застанаха на противоположни позиции. Осман Бизанти оцени отлагането положително, а колегата му Владимир Шейтанов изрази притеснението си за здравето и психиката на подсъдимите, които трябва да чакат присъда още три месеца.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK