Новата мисия на НАТО в Македония се казва "Червена лисица"

Съветът за сигурност на ООН късно снощи гласува резолюция, с която подкрепи разгръщането на нова мисия на НАТО в Македония.

В единодушно приетата резолюция членовете на Съвета за сигурност приветстваха усилията на ЕС, ОССЕ и НАТО, както и на македонското ръководство, за "предотвратяване на ескалацията на етническото напрежение" в Македония. В задълженията на новите сили на НАТО, които ще бъдат разположени в Македония, влиза гарантирането на безопасността на международните цивилни наблюдатели, придружаване и охрана на конвоите със завръщащи се бежанци и изпълнение на полицейски функции в районите, контролирани от бойци от т.нар. Армия за национално освобождение /АНО/.

Междувременно македонският президент Борис Трайковски и генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън се договориха снощи по телефона, че мандатът на новата мисия на алианса, която ще се нарича "Червена лисица", ще бъде три месеца. Предвижда се след изтеглянето на сегашния контингент от 4500 натовски войници от Македония, на тяхно място да бъдат разположени около 1000 военнослужещи от НАТО. Командването на НАТО настояваше за 6-месечен мандат на новите сили, но македонското ръководство се съгласи, че тримесечният срок, за който Скопие настояваше, може да бъде продължен в случай на необходимост.

Съставът на операция "Червена лисица" ще бъде сформиран в по-голямата си част от германски войници и ще се ръководи от германски генерали. В операцията ще се включат по-малки контингенти от Великобритания, Италия и други страни от НАТО.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK