Заводът в Тулуза бил взривен от терорист

Експлозията в химическия завод в Тулуза на 21 септември, при която загинаха 29 души, а 2000 бяха ранени, може би е била терористичен акт. Това заяви в четвъртък френският министър на околната среда Ив Коше, цитиран от АП. Коше направи сензационното си изявление, след като френската преса започна да търси сама истината за трагедията при пълно отсъствие на каквато и да било информация от страна на следствието. "Новите доказателства водят до извода, че това, което се случи в завода, е било терористичен акт. Ние работим по всички хипотези, включително и тази за инцидент", каза Коше пред телевизионния канал LCI. Министърът обаче не съобщи с какви нови доказателства разполага полицията.

В медиите изтече информация, че вероятният автор на атентата е 35-годишният французин от тунизийски произход Хасан Жандуби, който бил вече известен на полицията и бил забелязан да посещава зала за молитви, в която се събирали и ислямисти с фундаменталистки настроения. "Полицията в Тулуза много добре знае, че кварталът, където е живял Жандуби, се населява от ислямисти, симпатизиращи или принадлежащи на две партии - алжирската Ислямска партия на добродетелта и туниската Хамада. Последната е известна с топлата връзка, която поддържа с Осама бин Ладен и организацията му "Ал Кайда", писа вчера излизащото в Тулуза сп. "Вальор актюел". Седмичникът твърди, че предполагаемият терорист е бил назначен на работа в химическия завод две седмици преди атентата като работник по поддръжката. Според следователите, които намерили тялото, той бил облечен с твърде много дрехи, което било "характерно за камикадзетата фундаменталисти".

Миналата седмица един от следователите по делото обяви, че било "99% сигурно, че експлозията в химическия завод, който произвежда и гориво за френската ракета "Ариана", е била инцидент".

В сряда обаче френският министър-председател Лионел Жоспен обяви, че по всяка вероятност заводът ще бъда затворен. Министерството на околната среда е издало разпореждане всички химикали да бъдат евакуирани. Мярката се отнася дори и до катализаторите. Бернар Фонтана, президент на управителния съвет на завода за производство на експлозиви в Тулуза, също каза, че възобновяването на производството още не е на дневен ред. Работниците обаче не са особено щастливи от това решение. "Ако затворят завода, какво ще правим ние", питат се те. По-добре да се помисли за засилване на мерките за сигурност, преди да се налага да изяждаме икономиите си, смятат те.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK