Американските психиатри съветват нацията как да преодолее страха от въздушен тероризъм

Страхът от нови терористични отвличания на самолети с цел самоубийствени атентати, държи американците далеч от летищата, но лекарите се опитват да помогнат на хората да се върнат към въздушния транспорт, съобщи ABC NEWS.

Около 42 процента от американците се страхуват от въздушен тероризъм. Този страх намира отражение в драматичния отлив от авиолиниите след терористичните атаки от 11 септември. Северозападните авиолиинии са отчели 34 процентно спадане на пътническия поток през септември, в сравнение със същия месец миналата година, а "United Airlines" спад от 27 процента.

Според психиатрите, спазването на някои правила, ще помогне на хората да се справят със страха и да полетят отново на самолети. Първо, казват лекарите, трябва да се постигане емоционална стабилност. Хората се чувствуват по-добре, ако са готови за всякакви ситуации. Второ, да се обмисля логически ситуацията, като се осъзнава, че вероятността да се случи нещо лошо е нищожна. Трето, човек трябва да ангажира с нещо съзнанието си. Една перфектно изградена стратегия на поведението помага за успокояване на нервите. Това може да се постигне с четене на книга, слушане на музика, упражнения за релаксация или дихателна гимнастика.


Друг метод за справяне с провокирания от терористи или нещо друго страх от самолети, е методът с виртуален самолет разработен в Университета Емори, Атланта. Лечението започва с няколко предварителни терапевтични сеанса, в които пациентите се обучават на различни техники и дихателна гимнастика, за да се справят с безспокойството. Когато те са подготвени, започва работа във виртуалния самолет. В него може да се симулира излитане и приземяване. Това, според доктор Барбара Ротбаум, директор на Програмата за възстановяване от травма и напрежение в Университета Емори, помага на хората да се чувствуват по-комфортно. Доктор Ротбаум твърди, че програмата е особено полезна за хора изпитващи страх от пътуване в самолети по принцип, както и за тези, които се страхуват от терористични отвличания на самолети.

За преодоляване страха на децата, много важна роля играят родителите. Страхът на родителите е заразителен за децата, казват специалистите. Ето защо, родителите не трябва да го демонстрират пред децата си, а да ги убеждават да летят. За по-добри резултати, децата трябва максимално да бъдат пазени от негативна информация, относно терористични актове.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK