Граничен център ще стимулира балканската търговия

В средата на януари на гръцко-българската граница при Кулата - Промахон ще бъде открит за клиенти най-големият център на Балканите за международна търговия - "Проком". Центърът се намира на 200 метра от границата в гръцка територия и включва изложбени пространства и складови помещения.

Според търговския директор на "Проком" Андреас Цирикос целта на Международния търговски център е да се улесняват продажбите и трафикът на стоки и услуги без посредничество, а директно от производителите. "Чрез митническите облекчения на основата на законодателството на Европейския съюз продукцията ще бъде по-конкурентоспособна", обясни Цирикос.

Участие досега в центъра са заявили големи гръцки компании за производство и търговия. Освен това ще бъде представяна продукцията на малки и средни предприятия от страните в Югоизточна Европа, които търсят чуждестранни партньори. Преминаващите през границата туристи ще могат да купуват по цени на дребно в центъра.


"До момента пет български предприятия от консервната промишленост възнамеряват да предложат продукцията си в "Проком". Те търсят партньори от средиземноморските страни като Либия и Ливан", заяви Василис Кацикеас, председател на Фондацията за средиземноморско сътрудничество, но не уточни за кои родни фирми става въпрос.

Първият етап от изграждането на центъра "Проком" е приключил, като на площ от 30 хиляди квадратни метра са разположени пет комплекса. За целта са инвестирани 22 милиона германски марки, като средства са отпуснати и от програмата на ЕС "Интеррег 2". След завършването обектът ще се разпростира общо върху 800 хиляди квадратни метра.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK