САЩ се окопават в Централна Азия

Въпреки че активната фаза от войната в Афганистан е на път да приключи и преследването на остатъците от силите на "Ал Кайда" и талибаните да е към края си, САЩ не смятат да намаляват военното си присъствие в Централна Азия. Дори напротив, стъпките, които предприемат през последните седмици, говорят, че се подготвят да останат с години, смятат военни специалисти, цитирани от в. "Ню Йорк таймс". Всъщност едва ли някой си е мислел нещо различно след началото на бойните действия през октомври 2001 г.

Базата в Киргизстан

Главното доказателство за подобна американска активност е изграждането на военновъздушна база в Киргизстан на летище Манас, което се намира на 25 км от столицата Бишкек. Преди месец киргизкият парламент одобри даването на базата на САЩ за срок от 1 година. Президентът Аскар Акаев посочи, че с тази стъпка страната ще получи възможност да подобри военновъздушните си възможности и ще повиши сигурността, която винаги е била поставяна под въпрос от ислямистките бунтовници, опитващи се да наложат ислямски режим в Киргизстан. Неслучайно тя беше първата и досега единствена страна в региона, която предостави на САЩ неограничен достъп до въздушното си пространство както за бойни, така и за хуманитарни полети. След изграждането на базата киргизкото правителство се надява да получава по 7000 долара за всяко кацане, но засега САЩ плащат само за горива и провизии. На базата в Манас в момента работят 200-300 мъже и жени, които вече са издигнали леки постройки за 3000 души. Макар и от палатков тип, постройките имат под и са отоплени. Те ще бъдат населени до края на месеца, когато базата трябва да влезе в пълна експлоатация. Инженери ремонтират пистите, осветлението, комуникациите, складовите и жилищните сгради в базата. Целта е тя да стане пригодна за кацането на изтребители, транспортни самолети С-130 и самолети цистерни "Боинг КС-135". "Създаваме минибаза, от която да сме в състояние да провеждаме различни бойни мисии", съобщи бригадният генерал Кристофър Кели, ръководещ 376-и военен експедиционен корпус. Според първоначалните планове в Манас ще бъдат разположени изтребители Ф-15Е, ФА-18, а вероятно и френски и холандски самолети.


Активност в други зони

Това обаче далеч не е единствената американска активност от подобен порядък в региона. Пентагонът одобри преди седмица искането на ген. Томи Франкс, командир на операцията в Афганистан, два самолетоносача с няколко хиляди морски пехотинци на борда си да бъдат стационирани в северната част на Арабско море до март. Според морски офицери това искане щяло да бъде отправяно и подновявано на всеки три месеца. Всеки от различните типове американска войска пък вече е приел вътрешни правила да "върти" частите из региона по 90 дни до шест месеца.

Ясен знак, че САЩ откровено се окопават в региона задълго, е пристигането на 1500 войници от 100-ва парашутна дивизия на летището в Кандахар. Както и морската пехота, така и 101-ва парашутна е специализирана в десантни действия, но за разлика от нея е обучена да държи дълго територията, в която се разполага. Сигурно затова на летището в Кандахар вече се издигна един полупостоянен палатков град, който включва съоръжения за пречистване на вода, ремонтни работилници и дори тоалетни. Подобни градчета се появиха и във военновъздушната база Баграм край Кабул, а преди това и в базата Ханабад в Узбекистан, където над 1000 войници от 10-та планинска дивизия ремонтираха пистите и установиха постоянна стража.

Моделът Кемп Бондстийл

Това развитие твърде много напомня на ситуацията в Босна и Косово. Преди две години и половина Кемп Бондстийл не беше нищо повече от палатково селище, днес е малък град с дървени бараки, командни центрове, места за кацане на хеликоптери, пречиствателна станция, кино, училище и болница. В него живеят 5400 войници, а други 3100 са разположени в Босна в подобни селища.

Американските военни в Централна Азия следват този модел и ставащото в Киргизстан, Узбекистан и Афганистан вероятно е само началото на една мега операция по овладяване на ключов стратегически регион. През октомври Вашингтон подписа споразумение с Узбекистан, с което получи право да ползва узбекските бази, като същевременно гарантира узбекската сигурност. Оттам до пълното окопаване следва само една малка крачка. Междувременно САЩ правят и други стъпки, за да засилят позициите си в региона. Преди броени дни беше вдигнато ембаргото за доставка на военно оборудване и услуги за Таджикистан, които бяха въведени през 1993 г., когато страната затъна в дебрите на гражданската война.

Американското окопаване в Централна Азия едва ли ще се хареса на местните суперсили, които неизбежно ще се почувстват изиграни и с намалено влияние. Засега Русия и Китай не реагират открито, но вероятно червените лампички в Москва и Пекин прегряват от напрежение. Иран обаче започна да изпуска нервите си. Агенти на Техеран обхождат западния афганистански район на Херат в опит да не допуснат засилването на американското и изобщо на западното влияние там. Те заплашват и подкупват местни лидери, за да ги принудят да се противопоставят на американските програми и планове за района. Иран откровено се страхува Афганистан да не се секуларизира по подобие на Турция, което неизбежно ще го противопостави на ислямския режим в Техеран, макар и на официално равнище да не реагира.

Трайното разполагане на американски войски в чужбина обаче противоречи на обявените от президента Джордж У. Буш приоритети преди спечелването на изборите през 2000 г. Той критикуваше администрацията на Клинтън, че е пръснала "децата на Америка" по целия свят, а сега на свой ред се готви да ги остави задълго в далечни земи. И ако на този етап това изглежда разумно и оправдано, едва ли американското обществено мнение ще бъде склонно да го приеме в една по-далечна перспектива. Особено след като районът заприлича на умиротворен.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK